Τεχνολογία

Apple: Το iOS 15 δίνει στους γιατρούς δυνατότητα πρόσβασης στα ιατρικά δεδομένα των χρηστών

Οι αισθητήρες και οι μετρήσεις υγείας στα τηλέφωνα της Apple παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ και αρκετές γενιές και πλέον έρχεται το επόμενο βήμα που είναι η άμεση πρόσβαση στα δεδομένα από τους γιατρούς.

Διαβάστε ακόμη: Apple Event: Έκανε η αμερικανική εταιρεία τη διαφορά με τα iPhone 13, iPad και Apple Watch;

Με τη διάθεση του iOS 15 που ξεκίνησε από το βράδυ της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου, οι κάτοχοι iPhone έχουν πλέον τη δυνατότητα επιλογής για άμεσο διαμοιρασμό σχετικών δεδομένων με τους γιατρούς τους. Συγκεκριμένα, 6 εταιρείες συμμετέχουν ήδη στην ενέργεια και μπορούν να λαμβάνουν τη σχετική πληροφορία μέσω του λογισμικού, έχοντας πλήρη εικόνα για τον ασθενή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να επιλέξει αν θέλει να μοιράζεται τα δεδομένα που καταγράφει το Health App του iOS με τον γιατρό του και να μπορεί πχ. να τον ενημερώνει για τους καρδιακούς παλμούς του ή και το πόσο αθλείται. Μάλιστα, υπάρχουν και εταιρείες που έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο project, καθώς εκτός όλων των άλλων έχουν άμεσα εικόνα για έναν πελάτη τους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη επίσκεψης σε κάποιο συμβεβλημένο ιατρείο.

Μάλιστα, τονίζουν πως λόγω COVID-19, μια τέτοια λύση για απλά προβλήματα, ίσως και να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, ακόμη και για όσους νοσούν ελαφριά και βρίσκονται απλά απομονωμένοι στο σπίτι τους. Ήδη οι μετρήσεις που κάνουν οι σχετικές εφαρμογές είναι αρκετές και σε πολλές περιπτώσεις, αν και όχι ακριβείς στο 100%, μπορούν να δώσουν μια εικόνα και να προειδοποιήσουν τον χρήστη ενός smartphone ή και smartwatch για κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα.

Σημαντικό ρόλο παίζει σε όλη αυτή τη διαδικασία και το ιστορικό που διατηρείται στην εφαρμογή, δίνοντας έτσι άμεσα εικόνα τόσο στον ασθενή, όσο και στο γιατρό. Στην περίπτωση πχ. υψηλών καρδιακών παλμών, η εφαρμογή έχει καταγράψει το κατά πόσο αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει άμεσα ή σταδιακά τις τελευταίες ημέρες/εβδομάδες. Με αυτή την επιλογή, οι γιατροί έχουν και περισσότερα δεδομένα, που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που θα μπορούσαν να λάβουν από μια απλή επίσκεψη ή μια ολιγοήμερη νοσηλεία.

Τα προβλήματα που προκύπτουν βέβαια είναι αρκετά και εύλογα. Σε πρώτη φάση, η Apple σημειώνει πως δεν τίθεται θέμα πλήρους ελευθερίας σε προσωπικά δεδομένα τρίτων, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό να μπορεί και ο χρήστης να αξιοποιήσει σωστά τα εργαλεία που έχει στα χέρια του. Μια λάθος προσαρμογή του Apple Watch, για παράδειγμα, θα δώσει σίγουρα λάθος αποτελέσματα.

Και κάτι τέτοιο, ίσως τρομάξει άνευ αιτίας τον ίδιο το χρήστη, αλλά από την άλλη ίσως και αρχίσει να φορτώνει με άχρηστα δεδομένα τα συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα. Μεγάλο ερώτημα τίθεται και στο κατά πόσο μια τέτοια υπηρεσία θα μπορεί να παρασχεθεί δωρεάν ή έναντι αντιτίμου, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατήρηση ενός ασθενούς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, φόβοι εκφράζονται στο κατά πόσο κάποιο ασθενείς με χρόνια προβλήματα θεωρήσουν ότι το Apple Watch και το iPhone τους θα τους βοηθήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή και ίσως αφεθούν σε τομείς που θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο. Η νέα αυτή εποχή των δεδομένων αφήνει σαφώς πολλές υποσχέσεις, ωστόσο μέχρι να δούμε να υλοποιείται στην πράξη αυτή η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενούς, θα χρειαστούμε πολλές απαντήσεις και σε πολλαπλά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button