Αγροτικά

Αργολίδα: Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί

Την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών που επλήγησαν από τις αθρόες εισαγωγές στην ΕΕ αιγυπτιακών πορτοκαλιών και την διερεύνηση της Αιγύπτου για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγ ζητούν οι παραγωγοί της Αργολίδας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία τεκμηρίωσης της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών ενημέρωσαν ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί θεσμικές ενέργειες που ξεπερνούν τις δυνατότητες των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Για το σκοπό αυτό πρότειναν και έγινε αποδεκτό, οι 3 βουλευτές (Ανδριανού Ι., Γαβρήλου Γ. και Πουλά Α.) και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας (Ματζούνης Ι.) να προωθήσουν από κοινού και συγκροτημένα τα αιτήματα.

Σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που προωθούν οι παραγωγοί και συνεταιρισμοί της Αργολίδας είναι τα εξής:

  • Στήριξη εισοδήματος παραγωγών πορτοκαλιού λόγω αθρόων εισαγωγών από Αίγυπτο.

Οι παραγωγοί πορτοκαλιού που πούλησαν από τον Ιανουάριο 2024 έως το τέλος της σεζόν να λάβουν αναλογικά ένα συμπλήρωμα εισοδήματος ώστε η τιμή να διαμορφωθεί στα 0,31€/kg, που αποτελεί και το μέσο κόστος παραγωγής.

  • Να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ

Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο θέμα είναι να υπάρξουν ενέργειες προς την ΕΕ ώστε να διερευνηθεί η Αίγυπτος και οι υπόλοιπες χώρες μη μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ.

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button