Υγεία

AstraZeneca: Τι είναι το σπάνιο θρομβωτικό σύνδρομο που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca και πολύ σπάνιων θρόμβων αίματος. Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι θρόμβοι και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος;

Μετά την αρχική διαπίστωσή του τον περασμένο μήνα ότι δεν υπήρχε πειστική σχέση μεταξύ του εμβολίου Oxford-AstraZeneca και σπάνιων θρόμβων αίματος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ολοκλήρωσε τώρα την έρευνά του και ανακοίνωσε ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι με χαμηλά αιμοπετάλια αίματος (μικρά θραύσματα που επιτρέπουν την πήξη του αίματος) πρέπει τώρα να αναφέρονται ως πιθανή «πολύ σπάνια παρενέργεια» του εμβολίου.

Ωστόσο, αφού εξέτασε δεδομένα από 190 εκατομμύρια εμβολιασμούς AstraZeneca, σε σύγκριση με τα 34 εκατομμύρια που εξέτασε ο EMA, η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων (GACVS) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε μια προσωρινή συμβουλή ότι μια αιτιώδης σχέση, αν και εύλογη, δεν επιβεβαιώθηκε.

Και οι δύο οργανισμοί τόνισαν ότι τα οφέλη του εμβολίου όσον αφορά την πρόληψη θανάτων και σοβαρών ασθενειών από το COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Οι θρόμβοι αίματος που προκαλούν τον μεγαλύτερο συναγερμό ονομάζονται θρομβώσεις εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), οι οποίες εμφανίζονται στις φλέβες που αποστραγγίζουν αίμα από τον εγκέφαλο. Αυτοί μπορεί να είναι θανατηφόροι.

Θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν επίσης στην κοιλιακή χώρα (θρόμβωση σπλαχνικής φλέβας ή SVT) και στις αρτηρίες.

Στους περισσότερους από τους ασθενείς που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, αυτοί οι θρόμβοι εμφανίστηκαν σε συνδυασμό με θρομβοπενία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία.

Η χαμηλή καταμέτρηση αιμοπεταλίων σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο βαριάς αιμορραγίας, γιατί καθιστά δυσκολότερη τη πήξη του αίματος. Παρόλο που μπορεί επομένως να ακούγεται περίεργο ότι μπορεί να εμφανιστούν θρόμβοι και χαμηλά αιμοπετάλια ταυτόχρονα, αυτό συμβαίνει και σε άλλες σπάνιες καταστάσεις.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι η θρομβοπενία που προκαλείται από την ηπαρίνη (HIT), μια επιπλοκή που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό και εμφανίζεται μερικές φορές όταν στους ανθρώπους χορηγείται ηπαρίνη για το αραιωτικό του αίματος.

Εδώ, οι ασθενείς παράγουν αντισώματα έναντι μιας πρωτεΐνης αιμοπεταλίων που ονομάζεται P4 όταν δεσμεύεται με ηπαρίνη, προκαλώντας θρόμβους αίματος και καταναλώνουν αιμοπετάλια.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε μικρό αριθμό ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί, αν και η επιτροπή ασφάλειας του EMA συμφωνεί ότι θα μπορούσε να είναι μια εύλογη εξήγηση,

Είναι σημαντικό ότι το HIT και οι σχετικές καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλα φάρμακα χωρίς ηπαρίνη, καθώς και αντισώματα που καταστρέφουν τα προβληματικά αντισώματα.

Έτσι, αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων και αντιμετωπίζοντας τα νωρίς, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους πληγέντες να αναρρώσουν.

Για τον ίδιο λόγο, οποιοσδήποτε έχει συμπτώματα που σχετίζονται με θρόμβους (βλ. Παρακάτω) θα πρέπει να ζητήσει αμέσως ιατρική συμβουλή.

Φωτογραφία αρχείου: intime

dikaiologitika

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.