Κόσμος

Αυτή είναι η «πιο βρώμικη πόλη στον κόσμο» -Ποιες άλλες πόλεις συμπληρώνουν τη λίστα

Η «πιο βρώμικη πόλη του κόσμου» είναι δέκα φορές πιο μολυσμένη από το Λονδίνο και γεμάτη από «βουνά σκουπιδιών» ύψους 61 μέτρων, που εκτείνονται σε πλάτος πολλών χιλιομέτρων.

Πυκνή από τοξικό νέφος και με μια βρώμικη δυσοσμία από τους ανοιχτούς υπονόμους, η ποιότητα του αέρα στο Δελχί – την πρωτεύουσα της Ινδίας – έχει φτάσει σε σοβαρά επίπεδα. Οι συνθήκες έχουν γίνει τόσο άσχημες, που στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι που αναπνέουν συχνά τον αέρα με τη χειρότερη ποιότητα στον κόσμο, κινδυνεύουν από φραγμένους πνεύμονες και πλήθος ασθενειών.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στη ρύπανση του Δελχί είναι οι τρεις χωματερές σκουπιδιών που βρίσκονται στις γειτονιές Ghazipur, Bhalswa και Okhla.

Από φλούδες λαχανικών μέχρι γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές συσκευασίες, μπαταρίες, σπασμένα παιχνίδια και πεταμένα ρούχα, περισσότεροι από 10.000 τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν εκεί κάθε μέρα.

Τα βουνά είναι τόσο ψηλά που φαίνονται από όλη την πόλη, σφύζουν από μύγες, ζωύφια και αναδύουν μια απαίσια δυσοσμία.

Πρόσφατα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν ότι οι χωματερές του Δελχί έχουν γίνει παγκόσμιο hotspot για τις εκπομπές μεθανίου – ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που παγιδεύει 82 φορές περισσότερη θερμότητα από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα σε διάστημα 20 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Kayrros – μιας υπηρεσίας περιβαλλοντικών πληροφοριών – οι Ghazipur, Bhalswa και Okhla έχουν φιλοξενήσει τουλάχιστον 124 διαρροές μεθανίου «υπερ-εκπομπούς» από το 2020, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι κάτοικοι στην Ινδία χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό φρέσκα προϊόντα για να μαγειρέψουν, αλλά πάνω από το 50% των σκουπιδιών που απορρίπτονται σε καθημερινή βάση σε χώρους απορριμμάτων αποτελείται από «υγρά απόβλητα», όπως φλούδες λαχανικών και υπολείμματα τροφίμων.

Χωρίς να εφαρμόζεται αυστηρά σύστημα διαχωρισμού των σκουπιδιών στο Δελχί, τα υγρά απόβλητα είναι ως επί το πλείστον αδιαχώριστα και αφήνονται να σαπίσουν, παράγοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου καθώς αποσυντίθενται.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πραγματικά άσχημα. Η καυτή ζέστη του Δελχί κάνει το εξαιρετικά εύφλεκτο αέριο να πιάσει φωτιά, μετατρέποντας τα βουνά σκουπιδιών σε τοξικές, φλεγόμενες κολάσεις που στέλνουν πυκνά σύννεφα καπνού στον ήδη πολύ μολυσμένο αέρα.

Πυρκαγιά στο χώρο υγειονομικής ταφής Ghazipur στην Ινδία
Πυρκαγιά στο χώρο υγειονομικής ταφής Ghazipur στην Ινδία / Φωτογραφία: Shutterstock

Ενώ η είσοδος στις χωματερές είναι παράνομη, χιλιάδες κάτοικοι του Δελχί, μεταξύ των οποίων και παιδιά, βγάζουν τα προς το ζην σκαρφαλώνοντας στα βουνά.

Μαζεύοντας υλικά -όπως πλαστικό, γυαλί, καλώδια και μέταλλα- μπορούν να κερδίσουν αρκετές ρουπίες για να αγοράσουν δείπνο για το βράδυ.

Όμως η επικίνδυνη πρακτική περιλαμβάνει το διάβα μέσα σε σωρούς από σπασμένα γυαλιά και χρησιμοποιημένες βελόνες.

Όσοι εργάζονται καθημερινά στο εργοτάξιο διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, με πολλούς να πεθαίνουν από προβλήματα στα νεφρά και τους πνεύμονές τους.

Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε στον Guardian: «Συμβαίνει συνέχεια εδώ, οι άνθρωποι πεθαίνουν νέοι από προβλήματα υγείας. Ξέρουμε ότι δηλητηριαζόμαστε από αυτή τη χωματερή, αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα και τα σκουπίδια συνεχίζουν να έρχονται».

Ακόμη και το χειμώνα, ωστόσο, ο αέρας γίνεται ιδιαίτερα τοξικός.

Φορτηγά του δήμου και χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται καθώς τα πουλιά αιωρούνται πάνω από τη χωματερή Ghazipur στα περίχωρα του Νέου Δελχί
Φορτηγά του δήμου και χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται καθώς πουλιά πετούν πάνω από τη χωματερή Ghazipur στα περίχωρα του Νέου Δελχί / Φωτογραφία: AP /Altaf Qadri

Οι βιομηχανικές εκπομπές και οι εκπομπές οχημάτων, οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου και η έκρηξη πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που συμβάλλουν στα επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης στο Δελχί.

Άλλοι διάφοροι παράγοντες, όπως η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών από αγρότες σε γειτονικές πολιτείες, η ταχεία εκβιομηχάνιση και η αδύναμη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχουν επίσης διαδραματίσει ρόλο στην αύξηση της ρύπανσης στην Ινδία.

Πέρυσι, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει σχολεία και κολέγια για αρκετές συνεχόμενες ημέρες λόγω του τοξικού αέρα.

Η ρύπανση έχει επίσης οδηγήσει σε πυκνά τοξικά νέφη που καλύπτουν το Δελχί, κάνοντάς το να μοιάζει με μια μετα-αποκαλυπτική πόλη καθώς οι κάτοικοι περνούν μέσα από τα νέφη – φαντάσματα.

Τα πράγματα έχουν γίνει τόσο άσχημα, ωστόσο, που οι κάτοικοι της πόλης – περίπου 33 εκατομμύρια από αυτούς – θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζωή τους κατά 11,9 χρόνια λόγω του κακού αέρα που αναπνέουν.

Σύμφωνα με την κεντρική επιτροπή ελέγχου της ρύπανσης, τα επίπεδα ρύπανσης στο Δελχί βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από το 2020.

Τα μέτρα της κυβέρνησης της Ινδίας κρίνονται αναποτελεσματικά

Οι μέθοδοι που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης περιλαμβάνουν το ράντισμα νερού στους δρόμους για τη μείωση της σκόνης και την κατασκευή δύο «πύργων αιθαλομίχλης» ύψους 80 ποδιών.

Οι πύργοι, που κοστίζουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας, υποτίθεται ότι καθαρίζουν τον αέρα, αλλά έχουν κριθεί σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικοί από τους επιστήμονες.

Οι 10 πιο μολυσμένες πόλεις

Μπορεί το Δελχί να είναι η πιο βρώμικη πόλη του κόσμου, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες που κάνουν ό,τι μπορούν για να της πάρουν το στέμμα.

Με βάση τα στοιχεία της IQAir, μιας ομάδας παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα με έδρα την Ελβετία, καταρτίστηκε μια λίστα με τις δέκα πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, οι οποίες όπως δημοσιεύει η Sun, είναι οι εξής:

  1. Δελχί, Ινδία
  2. Medan, Ινδονησία
  3. Τζακάρτα, Ινδονησία
  4. Λαχόρη, Πακιστάν
  5. Ντόχα, Κατάρ
  6. Μανάμα, Μπαχρέιν
  7. Βομβάη, Ινδία
  8. Χανγκτσόου , Κίνα
  9. Ντάκα, Μπαγκλαντές
  10. Σαντιάγο, Χιλή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button