Οικονομία

Bloomberg για το 7ετές: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεν χάνει χρόνο στο να αξιοποιήσει την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη στήριξη των επενδυτών για τη δημοσιονομική της μεταρρύθμιση, αναφέρει το Bloomberg, σχολιάζοντας την έκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου.

Μόλις εννέα ημέρες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε την ευκαιρία με τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις για να προχωρήσει σε πώληση ενός νέου επταετούς ομολόγου. Η χώρα θέλει να ολοκληρώσει το ετήσιο πρόγραμμα χρηματοδότησής της και να στείλει μήνυμα ότι έρχονται οι καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα προσφέρει 2,5 δισ. ευρώ (2,8 δισ. δολάρια) μέσω ομολόγου ωρίμανσης Ιουλίου του 2026 με απόδοση 1,9%. Οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ.

Αν οι επενδυτές που δεν είχαν εξετάσει προηγουμένως τη χώρα “είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνεται θεμελιωδώς, τότε οι τρέχουσες αποδόσεις, αν και χαμηλές σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα, εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλές ώστε να τους ωθήσουν να αρχίσουν να συμμετέχουν στην αγορά”, δήλωσε ο Δημήτρης Δαλίπης, της Alpha Trust στην Αθήνα. “Υπάρχει έλλειψη εναλλακτικών λύσεων απόδοσης στις αγορές ομολόγων”, ανέφερε.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση προχωράει στην πώληση, ακόμη και πριν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τον προϋπολογισμό 2020 και ένα νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, αναφέρει το Bloomberg, επισημαίνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει φιλόδοξη φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει το βάρος για τους φορολογούμενους και θα συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων. Τα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και να κοστίσουν περίπου 6 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας που έχει ήδη συμφωνηθεί, υπενθυμίζει το Bloomberg. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, προκειμένου να εξοφλήσει τις οφειλές της και να βάλει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πορεία.

Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα ένα αποθεματικό μετρητών ύψους περίπου 37 δισ. ευρώ, οπότε η χώρα δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο και προσθέτει ότι η έκδοση του νέου ομολόγου είναι άλλο ένα σημάδι ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, καθώς η πώληση θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδότησης του 2019 όπως είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

Το Bloomberg σημειώνει πως η νέα κυβέρνηση αναμένει επίσης κάποια καλά νέα τις προσεχείς εβδομάδες που θα την βοηθήσουν να πουλήσει άλλο ένα ομόλογο μέσα στο 2019. Η Fitch Ratings πρόκειται να ανακοινώσει την τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα στις αρχές Αυγούστου και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα αναμένεται και της Moody’s, υπενθυμίζει το Bloomberg, επισημαίνοντας πως και οι δύο οίκοι αξιολόγησης μπορούν να αναβαθμίσουν το αξιόχρεο της Ελλάδας.

economy365.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button