Κόσμος

CNN: Για ποια εγκλήματα πολέμου κατηγορείται ο Πούτιν;

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον κατηγορεί ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης απέλασης παιδιών.

Η Εξεταστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία για την παράνομη μεταφορά εκατοντάδων Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία. Η Ρωσία έχει εισαγάγει πολιτικές όπως ο εξαναγκασμός των παιδιών να λάβουν ρωσική υπηκοότητα και η τοποθέτησή τους σε ανάδοχες οικογένειες για να «δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο ορισμένα από τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν να παραμείνουν μόνιμα» στη Ρωσία, σημειώνει η έκθεση της Επιτροπής. Ενώ οι μεταφορές υποτίθεται ότι ήταν προσωρινές, «οι περισσότερες έγιναν παρατεταμένες», με τους γονείς και τα παιδιά να αντιμετωπίζουν «μια σειρά από εμπόδια στην εδραίωση επαφής», έγραψαν οι ερευνητές του ΟΗΕ. Τα στοιχεία της κυβέρνησης της Ουκρανίας ανεβάζουν τον αριθμό των παιδιών που μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία σε 16.221. Αυτές οι αναγκαστικές απελάσεις «παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου», καταλήγει η έκθεση του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ είπε ότι εκτός από τους βιασμούς, τις δολοφονίες και τα «εκτεταμένα» βασανιστήρια, η Μόσχα μπορεί να είναι υπεύθυνη για ακόμη πιο σοβαρά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» – ιδίως το κύμα ρωσικών επιθέσεων στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Τοποθεσίες μαζικής ταφής έχουν βρεθεί σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας που προηγουμένως κατείχαν ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κρατούν πτώματα αμάχων που δείχνουν σημάδια βασανιστηρίων.

 Τον Απρίλιο του 2022, περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων βρέθηκαν στην Μπούτσκα, μια πόλη στα περίχωρα του Κιέβου  Τον Σεπτέμβριο του 2022, 450 πτώματα – κυρίως αμάχων – βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στο Izium, στην περιοχή Kharkiv  Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να έχουν διαπράξει περισσότερα από 400 εγκλήματα πολέμου στην περιοχή Kherson ενώ βρισκόταν υπό την κατοχή τους από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2022.  Τον Μάρτιο του 2022, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε θέατρο στη Μαριούπολη που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για παιδιά  Ένα νοσοκομείο στη Μαριούπολη χτυπήθηκε επίσης τον περασμένο Μάρτιο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button