Τεχνολογία

Dark web: Πόσο κοστίζουν τα δεδομένα μας στο «σκοτεινό διαδίκτυο»

Η έρευνα έδειξε ότι η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μπορεί να ξεκινά από μόλις 50 σεντ (USD) για μία ταυτότητα και οι πληροφορίες για πιστωτική κάρτα είναι μεταξύ 6 και 20 δολαρίων. Την ώρα που το 37% των millennials πιστεύουν ότι είναι βαρετοί για να πέσουν θύματα ψηφιακού εγκλήματος.

Λιγότερο από έναν καφέ μπορεί να κοστίζουν τα προσωπικά σας δεδομένα στο σκοτεινό διαδίκτυο, αγγλιστί dark web, σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατη έρευνα της Kaspersky η οποία μελέτησε τις συνέπειες της συναινετικής και μη συναινετικής δημόσιας κοινοποίησης προσωπικών δεδομένων.

Με τα offline και online κομμάτια της ζωής μας να είναι πλέον πλήρως αλληλένδετα, οι διαδικτυακές ενέργειες επηρεάζουν άμεσα τη φυσική σφαίρα. Ένας από τους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο είναι η επικοινωνία και η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών, η οποία εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο τα προσωπικά στοιχεία του εκάστοτε χρήστη να χρησιμοποιηθούν εναντίον του.

Το 37% των millennials πιστεύουν ότι είναι βαρετοί για να πέσουν θύματα ψηφιακού εγκλήματος

Παρότι μάλιστα η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για ζητήματα απορρήτου αυξάνεται, πολλοί είναι οι χρήστες που πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσαν να αποτελούν στόχο, έχοντας μόνο μια γενική εικόνα για την σημασία της ψηφιακής ασφάλειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Kaspersky το 37% των millennials πιστεύουν ότι είναι πολύ βαρετοί για να πέσουν θύματα ψηφιακού εγκλήματος, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Το αυτό επισφραγίζει άλλωστε και η άνοδος του doxing –  το οποίο, αποτελεί κάποιον τρόπο, μια μέθοδο διαδικτυακού εκφοβισμού και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε χρήστη που έχει παρουσία στο διαδίκτυο ή δεν συμμορφώνεται με υποκειμενικά πρότυπα άλλων χρηστών.

Τι είναι όμως το doxing; Το doxing συμβαίνει όταν ένα άτομο μοιράζεται ιδιωτικές πληροφορίες για ένα άλλο άτομο χωρίς τη συγκατάθεσή του με στόχο να το εκθέσει, να το βλάψει ή να το θέσει σε κίνδυνο. Οι χρήστες συνήθως δεν περιμένουν να διαρρεύσουν τα προσωπικά στοιχεία τους δημοσίως, και ακόμη και αν το κάνουν, δεν προβλέπουν τι ζημιά μπορεί έχει για τους ίδιους. Όμως, όπως δείχνει η πρακτική, με ιδιαίτερα αποφασιστικούς κακοποιούς ή κακόβουλους χρήστες, το doxing μπορεί ενδεχομένως να μετατραπεί σε εισβολή στους λογαριασμούς του στόχου – μια υπηρεσία που προσφέρεται κατά κόρον – στις σκοτεινές αγορές σήμερα.

Για να αποκτήσετε μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι προσωπικές πληροφορίες των χρηστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λάθος χέρια, οι έρευνες της Kaspersky ανέλυσαν ενεργές προσφορές σε 10 διεθνή φόρουμ και αγορές του darknet.

50 σεντ για μια ταυτότητα 40 δολάρια τα προσωπικά ιατρικά αρχεία

Η έρευνα έδειξε ότι η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μπορεί να ξεκινά από μόλις 50 σεντ (USD) για μία ταυτότητα, και παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογες με το βάθος και το εύρος των προσφερόμενων δεδομένων.

Μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες που καταγράφουν την ίδια ζήτηση που είχαν προ δεκαετίας – όπως τα δεδομένα πιστωτικών καρτών, οι τραπεζικές υπηρεσίες και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τιμή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με παλαιότερα.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες για πιστωτική κάρτα είναι μεταξύ 6 και 20 δολαρίων, το δίπλωμα οδήγησης μεταξύ 5 και 25 δολαρίων, το διαβατήριο μεταξύ 5 και 15 δολαρίων, οι συνδρομητικές υπηρεσίες μεταξύ 0,5 και 8 δολαρίων, η ταυτότητα μεταξύ 0,5 και 10 δολαρίων.

Ωστόσο, έχουν επίσης εμφανιστεί και νέοι τύποι δεδομένων, οι οποίοι περιλαμβάνουν προσωπικά ιατρικά αρχεία και selfies με προσωπικά έγγραφα ταυτοποίησης, η τιμή των οποίων ανεβαίνει στα 40 δολάρια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button