ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Η ώρα ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αντεπίθεσης στη Δεξιά έχει ξεκινήσει, τόνισαν χθες το βράδυ, στη Νομαρχιακή Συνέλευση του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, η βουλευτής Ρένα Δούρου και ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνος Ρήγας. Η αίθουσα γέμισε με στελέχη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αρκετά από τα οποία στις τοποθετήσεις τους επικέντρωσαν στις επιλογές και τις πολιτικές που ασκήθηκαν στα χρόνια που το κόμμα ήταν στην κυβέρνηση και στις πολιτικές και ρήξεις που πρέπει να συμφωνηθούν και δρομολογηθούν…
Η Ρένα Δούρου, απαντώντας σε τοποθετήσεις στελεχών σχετικά με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την περίοδο 2015-2019, τόνισε μεταξύ άλλων: “Δεν σας φαίνεται στα όρια του ψυχαναλυτικού τραύματος το γεγονός ότι από το 2019 έχουνε περάσει κάποια χρόνια και αντί να συζητάμε τις συνέπειες της άσκησης των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας επιμένουμε να γυρνάμε με ψυχαναλυτικούς και ψυχιατρικούς όρους στις αιτίες και στα λάθη που έγιναν την περίοδο 2015-2019; Με συγχωρείτε αλλά στρώνουμε βασιλική οδό για την τρίτη θητεία μητσοτάκη. Με συγχωρείτε αλλά δεν μπορώ να το καταλάβω. Είμαστε αγωνιστές και αγωνίστριες, θα σκεφτόμαστε τον άνεργο και τον απολυμένο και δεν θα ομφαλοσκοπούμε σε κλειστές αίθουσες για τα αίτια των ηττών, ιδίως όταν έχουν καταγραφεί” από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Η βουλευτής και πρώην περιφερειάρχης Αττικής είπε ότι την περίοδο 2015-2019 έγινε “σπουδαία προσπάθεια” από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα παρά τις επιμέρους διαφωνίες για κάποιες επιλογές και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στην άρση του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία, σε παρεμβάσεις στον πολιτισμό, στο κράτος δικαίου, με την εξωτερική πολιτική που εφαρμόστηκε.
Ωστόσο, συνέχισε, πάντα απαντώντας σε τοποθετήσεις μελών του κόμματος, ότι το πρόβλημα στην περίοδο της διακυβέρνησης ήταν ότι “το κόμμα υπολειπόταν της κυβέρνησης”. Πάνω σε αυτό σημείωσε η κ. Δούρου ότι “ούτε ο Μαρξ ούτε ο Γκράμσι ούτε ο Αλτουσέρ κατόρθωσαν να μπορέσουνε να βρούνε τη σχέση των τεσσάρων “Κ”, που είναι το κόμμα, η κοινωνία, η κυβέρνηση και το κίνημα. Είναι μια εξίσωση πάρα πολύ δύσκολη. Ιδίως δε για ένα κόμμα, που δεν ήταν ένα κόμμα εξουσίας το οποίο πάει πίσω στον Μαυροκορδάτο και όσους δολοφόνησαν τον Καραϊσκάκη, το οποίο βρέθηκε ξαφνικά να κυβερνά και μάλιστα σε ασφυκτικές δημοσιονομικές και όχι μόνο συνθήκες. Στην Αθήνα είχαμε 5.000 αυτοκτονίες, 5.000 άνθρωποι έβαλαν τέρμα στη ζωή τους και 375.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Εγώ ισχυρίζομαι ότι αν δεν τα κατάφεραν ο Μαρξ, ο Αλτουσέρ και ο Γκράμσι θα ήταν πραγματικά στα όρια της αυτοχειρίας, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί και άλλα πρόσωπα που υπηρετούσαν στις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς, να βρουν τη σωστή σχέση των τεσσάρων “Κ”.
Ωστόσο, όπως συνέχισε η κ. Δούρου, “το ζήτημα για μένα είναι γιατί δεν προσπαθήσαμε να ξαναβρούμε τη σχέση με τα κινήματα, τη σχέση του κόμματος με την κοινωνία, από το 2019 μέχρι το 2023. Τι μας εμπόδισε;”. Η βουλευτής έκλεισε τις απαντήσεις της “με την ευχή να ξεκινήσει από τη Μεσσηνία η καλή σχέση κινήματος-κόμματος”.
ΠΑΝΟΣ ΡΗΓΑΣ
Ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνος Ρήγας, απαντώντας επίσης σε παρεμβάσεις μελών του κόμματος, μίλησε για τα αίτια της ήττας στις εκλογές του 2023. Είπε χαρακτηριστικά ότι τα μηνύματα που εξέπεμπε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο μετά το 2019 ήταν κάπως “θολά” και ότι “ίσως με ορισμένες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας να ήμασταν ανεκτικοί, λόγω της πανδημίας”. Ακόμη σημείωσε ότι “δεν αντιληφθήκαμε ή δεν εκτιμήσαμε ορθά όλοι μας ότι πολλά από αυτά τα οποία έδωσε ως χρήματα η Νέα Δημοκρατία, με τη μορφή των pass, ότι σε μια κρίσιμη περίοδο, ήταν για τον κόσμο κάποια λεφτά που έβαλε στην τσέπη”, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αναιρεί την ορθότητα της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από την ίδια τη φορολόγηση των πολιτών και στην ουσία επιδοτούσαν την αισχροκέρδεια και δεν μείωσαν τις τιμές.
Επίσης ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι “υποτιμήσαμε σε έναν βαθμό την απλή λογική, άρα τη λογική της κυβερνησιμότητας” με αποτέλεσμα να περάσει στους πολίτες “το αφήγημα που έφτιαξε ο Μητσοτάκης, ότι κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί σας, άρα δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, άρα αυτό που χρειάζεται είναι σταθερότητα. Και έτσι οι πολίτες πείσθηκαν, έχοντας μειωμένες προσδοκίες λόγω της κατάστασης, ότι σταθερότητα είναι ο Μητσοτάκης”.
Επιπλέον ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ανέφερε ότι κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ και “μια εμμονή σε μια ιδεολογική καθαρότητα”, παρότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα, δεν είναι κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα με κάποιους”.
Κλείνοντας τις απαντήσεις του ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχει εσωστρέφεια και έχει ξεκινήσει η φάση της ανασύνταξης του κόμματος.
Σημειώνεται ότι παρέμβαση έγινε από τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Κορομηλά, ενώ συντόνισε το μέλος της Νομαρχιακής, Άγγελική Ταυλαρίου.
Στ.Μ.