Αγροτικά

Eνθαρρυντικό άλμα εισαγωγών στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) την ελαιοκομική περίοδο 2018/19 οι εισαγωγές – αναλόγως και η κατανάλωση- έφθασαν στις ΗΠΑ τους 356.138 τόνους ελαιολάδου και πυρηνελαίου πραγματοποιώντας ένα μεγάλο και ενθαρρυντικό άλμα +10,5% σε σύγκριση με την 2017/18.

Ανησυχία ωστόσο εκφράζεται για την τρέχουσα περίοδο 2019/20 που στο ξεκίνημά της σημαδεύτηκε από την επιβολή εισαγωγικών δασμών 25% στα ισπανικά εμφιαλωμένα ελαιόλαδα, ενώ από την αρχή του 2020 οι ΗΠΑ όπως και οι Ιταλία και Ισπανία πλήττονται με ιδιαίτερη σκληρότητα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η εξέλιξη των εισαγωγών από το 2007/08 έως 2018/19 όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα

Αναλυτικά τα στοιχεία του IOC έχουν ως ακολούθως 

Χώρες προέλευσης

Με την Ισπανία να διευρύνει την απόσταση από τη 2η Ιταλία, και οι δύο μαζί κατέχουν το 77% του συνόλου των εισαγωγών. Παρά τη σημαντική μείωση που υπέστησαν την περίοδο 2018/19, ωστόσο η Τυνησία και η Τουρκία ακολουθούν με μερίδια 8,4 με 5,8%. Η Ελλάδα, παρά τη σημαντική άνοδο κατά 22,1% βρίσκεται στην 5η θέση με 3,2%.

Πίνακας 1. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ σε τόνους ανά χώρα προέλευσης, στις καλλιεργητικές περιόδους  2012/13 έως 2018/19

Ποιοτικές κατηγορίες

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πως με την πάροδο των ετών αυξάνονται οι εισαγωγές (κατανάλωση) του παρθένου ελαιολάδου (συμπεριλαμβανομένου και του έξτρα), ενώ το «ελαιόλαδο» (κουπέ/ριβιέρα) και το πυρηνέλαιο παραμένουν με διακυμάνσεις αλλά λίγο πιο σταθερά.

O πιο σημαντικός είναι ο παρακάτω πίνακας 2 που συνδέει τις χώρες προέλευσης με τις ποιοτικές κατηγορίες και τις συσκευασίες. Όπως είναι γνωστό η διάκριση των τελωνείων γίνεται αναλόγως αν το προϊόν είναι σε συσκευασίες μικρότερες των 18 κιλών, οπότε θεωρείται τυποποιημένο/συσκευασμένο ή από 18 κιλά και άνω, οπότε θεωρείται χύμα.

Πίνακας 2. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ ανά χώρα προέλευσης, ποιοτική κατηγορία και  μέγεθος συσκευασίας, το έτος 2018/19.

Oρισμένες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις από τον παραπάνω πίνακα:-

– Για την Ελλάδα, το 78% αφορά σε συσκευασμένο και το 22% σε χύμα. Η συντριπτική αναλογία, το 93% είναι (εξαιρετικό) παρθένο ελαιόλαδο.

– Η Ιταλία κερδίζει με την Ισπανία στο συσκευασμένο, 107.900 τόνους προς 76.563, όμως η Ισπανία έχοντας απόλυτη υπεροχή στο χύμα, 76.823 προς 4.506 τόν., τελικά η Ισπανία ξεπερνά την Ιταλία με 153.386 προς 112.46 τόνους

Βλέπουμε δηλαδή πως οι Ισπανικές εξαγωγές είναι σχεδόν 50:50 συσκευασμένο προς χύμα, ενώ οι Ιταλικές το 96% είναι συσκευασμένο. Τα παραπάνω έχουν σημασία για να μετρήσει κανείς τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ (25%), οι οποίοι έχουν επιβληθεί μόνο στα συσκευασμένα ισπανικά ελαιόλαδα.

– Η Ισπανία έχει μεγαλύτερη αναλογία σε (εξαιρετικά) παρθένα ελαιόλαδα (78%), ενώ αντίθετα η Ιταλία περιορίζεται στο 69% γιατί παραδοσιακά εξήγε το «ελαιόλαδο» (κουπέρ/ριβιέρα).

– Τόσο η Τυνησία, όσο η Τουρκία αλλά και το Μαρόκο βασίζονται κυρίως στο χύμα, σε ποσοστό περίπου 80 – 90%.

– Η Τυνησία εξάγει κυρίως (έξτρα) παρθένο, ενώ η Τουρκία κυρίως «ελαιόλαδο» (κουπέ/ραφινέ).

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button