Αγροτικά

ΕΑΣ Κορίνθου: Ζητά οικονομική ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά

Την οικονομική ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά (μέσω ενισχύσεων de minimis ή προγραμμάτων της ΕΕ ή κρατικών ενισχύσεων) ζητά με επιστολή της προς τους τοπικούς βουλευτές η ΕΑΣ Κορίνθου.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Ένωση, «το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά το 2023 αλλά και το 2024 όπως είναι τα πρώτα του δείγματα (ανθοφορία, καρπόδεση) είναι πολύ μεγάλο και αφορά όλες τις περιοχές και τις ποικιλίες (μανάκι, κορωνέικη, λαδολιά, πατρινή κ.ά).

Οι παραγωγοί είδαν την περσινή χρονιά να χάνεται ολοσχερώς και τη φετινή να ακολουθεί “κατά πόδας”, να μην καρπώνονται δε τις αυξημένες τιμές στο ελαιόλαδο μιας και η παραγωγή ήταν μικρή αλλά και δεν βρίσκεται στα χέρια τους».

Η ΕΑΣ Κορίνθου προσθέτει στην επιστολή της ότι η ζημιά έχει ήδη διαπιστωθεί αλλά και βεβαιωθεί από τον κρατικό μηχανισμό μιας και ο ίδιος ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2024 στην ομάδα των EUMED-9 (το άτυπο όργανο των χωρών του Νότου για την κλιματική αλλαγή) ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και του χειμώνα, περίοδος κρίσιμη για την ανθοφορία της ελιάς, αλλά και το ξηρό καλοκαίρι που ακολούθησε, είχαν ως αποτέλεσμα στη χώρα μας, να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή. Στην Ελλάδα, η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 60% στις ελαιοποιήσιμες και σε 45% στην επιτραπέζια ελιά. Ενδεικτικά, ανέφερε μείωση 80% στην Χαλκιδική, 50% στην Κρήτη, άνω από 50% στην Πελοπόννησο και 40% στην Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα. Βέβαια, η πραγματικότητα για τους περισσότερους παραγωγούς της Ανατολικής Πελοποννήσου, είναι πολύ χειρότερη από αυτή των ανακοινώσεων και αγγίζει το 90% -100%».

Αναγκαίο το «πακέτο» μέτρων για την στήριξη του κλάδου

Επισημαίνουν επίσης ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό ασφάλισης η ακαρπία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί όμως μπορούν να αποζημιωθούν, όπως τονίζει η ΕΑΣ, μέσω ενισχύσεων de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), μετά από έγκριση της EE με κάποιο ad hoc πρόγραμμα ή μέσω της κρατικής αρωγής μιας και η ζημιά εντοπίζεται σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

«Ο ΕΛΓΑ προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή του κανονισμού του προκειμένου να εντάξει την ακαρπία της ελιάς στις ασφαλιστικές του καλύψεις. Θα πρέπει αυτό όμως να γίνει «χτες» μιας και ήδη στο καταστροφικό 2023 φαίνεται ότι αθροίζεται και το 2024, ώστε να είναι σε θέση ο οργανισμός να προβεί το προσεχές φθινόπωρο σε καταγραφή των ζημιών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καλυφθούν οι εισφορές από το μέτρο “Επιδότηση ασφαλίστρων” που εισάγεται με την τροποποίηση της ΚΑΠ», επισημαίνεται στη σχετική επιστολή.

Εκτός από τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς, η ΕΑΣ Κορίνθου υπογραμμίζει προς τους τοπικούς βουλευτές ότι δεν φτάνει μόνο η οικονομική ενίσχυση αλλά θα πρέπει να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί με «πακέτο» μέτρων για να μπορέσουν να επιβιώσουν, επισημαίνοντας: «πρέπει να παγώσουν οι υποχρεώσεις των ελαιοπαραγωγών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για δύο χρόνια. Επίσης και οι υπάρχουσες οφειλές αν υπάρχουν θα πρέπει να ενταχθούν σε ρύθμιση. Δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει ένα συνολικό πακέτο στήριξης των ελαιοπαραγωγών και όχι ένα ποσό ενίσχυσης».

Μεταξύ άλλων, η Ένωση προσθέτει ότι «θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους ελαιοτριβείς που με τόσα πάγια έξοδα βλέπουν τα έσοδά τους μηδενικά, τους τυποποιητές που δυσκολεύονται αφάνταστα στην εξεύρεση πρώτης ύλης και τους εξαγωγείς που βλέπουν μία προς μία να χάνονται αγορές που μόχθησαν επί σειρά ετών να ανοίξουν».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button