Αγροτικά

Επιφυλακτικοί οι αγοραστές στην πτώση της τιμής του ελαιολάδου

Εντείνεται η πίεση των τιµών στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου µε τις τιµές στην Ιταλία να υποχωρούν, όσο στην Ελλάδα οι πράξεις γίνονται µε αξιοσηµείωτη δυσκολία, αφού τη δεδοµένη στιγµή οι αγοραστές εµφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, ενώ οι εταιρείες αξιοποιούν στρατηγικά αποθέµατα, ακριβά αγορασµένα, προσδοκώντας σε µια περαιτέρω υποχώρηση των τιµών παραγωγού.

Για τα φετινά ελαιόλαδα, οι τιµές δείχνουν αδύναµες να διατηρηθούν στην περιοχή των 8,50 ευρώ µε τα οποία έγιναν την περασµένη εβδοµάδα κάποιες πράξεις, ενώ η νέα λίστα τιµών του Μπάρι, που τοποθετεί τα υψηλά του εύρους τιµών στα 8,50 ευρώ για τα ιταλικά έξτρα παρθένα, έναντι των 9,10 ευρώ την περασµένη εβδοµάδα, έρχεται να αποδυναµώσει περισσότερο τις προσφορές για τα ελληνικά ελαιόλαδα.

Η νέα λίστα τιµών στο Μπάρι διαµορφώνεται στα 8,50 ευρώ το κιλό για ελαιόλαδα µε οξύτητα κάτω των 4 γραµµών, ενώ τα χαµηλά του εύρους βρίσκονται στα 7,90 ευρώ. Την προηγούµενη εβδοµάδα, οι αντίστοιχες τιµές ήταν 9,10 ευρώ στα υψηλά και 8,10 ευρώ στα χαµηλά, µε την ψαλίδα του ενός ευρώ να κλείνει αυτές τις ηµέρες εις βάρος των υψηλών του εύρους.

Τα περσινά ελαιόλαδα στην Ελλάδα, έχασαν άλλα 10 λεπτά, µε την τιµή, την οποία ωστόσο δεν έχει επικυρώσει κάποια πράξη, να διαµορφώνεται στα 7,40 ευρώ.

Άνθρωποι της αγοράς, από τις τάξεις των παραγωγών, εξηγούν ότι αυτή η απότοµη πτώση, αιφνιδίασε πολλούς. Φυσικά τα θεµελιώδη επιτρέπουν αυτήν την αποκλιµάκωση, αφού τόσο η πίεση της συγκοµιδής, όσο και οι προσδοκίες για βελτίωση της προσφοράς στην επόµενη ελαιοκοµική περίοδο, σε ένα χρόνο δηλαδή, δυναµώνουν τις άµυνες των αγοραστών.

Με δεδοµένο άλλωστε ότι ένα βυτίο αυτήν τη στιγµή στοιχίζει πάνω από 200.000 ευρώ και µε την σαφή διορθωτική τάση στην αγορά, κανένας δεν είναι διατεθειµένος για ρίσκο. Τόσο οι παραγγελίες, όσο και τα συµβόλαια µε τους επόµενους κρίκους της αλυσίδας αξίας γίνονται µε φειδώ, προκειµένου να µην επαναληφθούν φαινόµενα αναγκαστικών αγορών όπως συνέβη την περασµένη άνοιξη, όταν ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος που ώθησε την αγορά ελαιολάδου σε επίπεδα άνω των 9 ευρώ το κιλό. Αναµφίβολα ένα σηµαντικό γεγονός αυτές τις ηµέρες, είναι η µεγαλύτερη ευελιξία που δείχνουν τα ελαιοτριβεία στην Ισπανία να κλείνουν τα συµβόλαια για τα νέα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα γύρω στα 8,00 ευρώ το κιλό, όταν στις αρχές Οκτωβρίου η τιµή δεν έπεφτε κάτω από τα 8,50 ευρώ. ∆εν είναι τυχαίο ότι ορισµένες επιχειρήσεις στην Ισπανία, δίνουν από τώρα προσφορές για τους µήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο στα 7,80 ευρώ το κιλό.

Είναι όµως εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόµη και οι Ιταλοί παραγωγοί οι οποίοι κατάφερναν πάντα να βρίσκονται µπροστά από τις άλλες χώρες όσον αφορά στις τιµές διάθεσης του δικούς τους ελαιολάδου, βγαίνουν τώρα στις διεθνείς αγορές µε προσφορές στα 8 ευρώ το κιλό. Ισπανικά δηµοσιεύµατα, αναφέρουν πως και οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν επίσης µεγάλο ενδιαφέρον να ανταγωνιστούν την Ισπανία και την Ιταλία προσφέροντας το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδό τους στα 7,85 ευρώ.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Δεν ανησυχούμε, περιμένουμε τον Σαουδάραβα επενδυτή που θα μας φέρει η παρανοϊκή κυβέρνηση και ο ανεκδιηγητος πρώην υπουργός “ανάπτυξης” να μας κάνει Αραβικό Εμιράτο

    Όχι ντροπή, εμετός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button