Αγροτικά

Eurostat: Αυξημένο κατά 3,6% το μέσο αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα για το 2017

Η ανακοίνωση της Eurostat, πριν από λίγες ημέρες για τα αγροτικά εισοδήματα, αποτελεί την πρώτη ασφαλή εκτίμηση για την πορεία του τομέα το 2017. Όπως απεικονίζεται στα σχετικά διαγράμματα, τόσο το καθαρό αγροτικό εισόδημα ανά μονάδα απασχόλησης (δείκτης Α), όσο και το καθαρό αγροτικό επιχειρηματικό εισόδημα ανά μονάδα μη αμειβόμενης εργασίας (δείκτης Β), δηλαδή αυτό που συχνά αποκαλείται οικογενειακό, παρουσίασαν αύξηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος δείκτης για το έτος 2017 αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 3,6% και ο δεύτερος κατά 3,8%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πορεία των παραγόμενων ποσοτήτων ή των τιμών παραγωγού, των βασικών προϊόντων. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης εκροών της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, χωρίς επιδοτήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο, αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης του δείκτη φρούτων (+7%), ελαιολάδου (+8,7%), βιομηχανικών φυτών (+1%), κρεάτων (+1,5%) και ζωικών προϊόντων (+3,8%).

Την ίδια περίοδο, ο γενικός δείκτης εισροών αυξήθηκε με πιο έντονους ρυθμούς, κυρίως λόγω της αύξησης του δείκτη τιμών ενέργειας και λιπαντικών, επισκευών μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, καθώς και της αγοράς κάποιων τύπων γεωργικών μηχανημάτων.

Η καθαρή αυτή αύξηση του εισοδήματος ανά μονάδα απασχόλησης, κατά 3,6% το 2017, πρέπει ωστόσο να λαμβάνει υπόψη παραμέτρους, όπως ότι:

  • Αποτελεί μία πρώτη εκτίμηση που δεν συνυπολογίζει τις επιδοτήσεις ή τα εξωγεωργικά εισοδήματα κάποιου.
  • Καθώς προκύπτει από τη διαίρεση του παραγόμενου προϊόντος προς την απασχόληση, η συνεχής μείωση του αριθμού των απασχολούμενων δημιουργεί μία πλασματική εικόνα αύξησης του καθαρού εισοδήματος του μέσου αγρότη.
  • Όπως απεικονίζεται και στο σχετικό διάγραμμα, το εισόδημα ανά πλήρως απασχολούμενο το 2017 στην Ελλάδα είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του 2010, δηλαδή την περίοδο έναρξης της «αγροτικής κρίσης». Αυτό έχει συμβεί μόνο σε μία ομάδα πέντε-έξι κρατών-μελών της ΕΕ.
  • Η παραγωγικότητα ανά πλήρως απασχολούμενο στην ελληνική ύπαιθρο υστερεί σημαντικά και ανέρχεται στα 2/3 περίπου της αντίστοιχης των κρατών-μελών της ΕΕ.

Εξέλιξη δεικτών καθαρού εισοδήματος ανά μονάδα απασχόλησης (2010=100)

agrotiko-eisodima-ellada1-min

Εξέλιξη δεικτών καθαρού εισοδήματος ανά μονάδα μη αμειβόμενης εργασίας (2010 = 100)

agrotiko-eisodima-ellada1-min

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button