Εκπαίδευση

«Gala – Δεκατιανό» και καψάλα με φρέσκο ελαιόλαδο για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς σττην Καλαμάτα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ευκαιρία της 26ης Νοεμβρίου Παγκόσμιας Ημέρας της Ελιάς

Εκδήλωση με θέμα το υγιεινό μαθητικό κολατσιό για μαθητές/τριες με τους γονείς/κηδεμόνες τους και εκπαιδευτικούς

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς” και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας διοργανώνουν το Σάββατο πρωί στις 26 Νοεμβρίου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς) και ώρες 10.00-13.30, δια ζώσης ανοικτή εκδήλωση προς την τοπική κοινωνία, στο Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας για το υγιεινό κολατσιό στο σχολείο και την προώθηση της χρήσης ελαιολάδου και ελιάς, με τίτλο «GALA-ΔεκατιανόΗ σημασία του κολατσιού (σχολατσιού) για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του».

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες των Δ, Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Καλαμάτας με τους γονείς/κηδεμόνες τους και εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ και οι γονείς/κηδεμόνες έχουν ήδη κάνει κράτηση πριν την εκδήλωση για τους μαθητές/τριες στο «Εστιατόριο» Gala Δεκατιανό (στεγασμένος χώρος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας).

Κύριος σκοπός της εκδήλωσης είναι η ένταξη στο καθημερινό κολατσιό των μαθητών/τριών υλικών βασισμένων στην υγιεινή διατροφή και η ανάδειξη της Καλαμάτας σε γαστρονομικό προορισμό με όχημα την βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθούν 3 παράλληλες δράσεις:

Α. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ με ονομασία «Gala Δεκατιανό» για ΜΑΘΗΤΕΣ/ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ (Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού) Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρες 10:00-13:30, Αίθριο Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας:

Η εκδήλωση θα αφορά στη δημιουργία ενός εστιατορίου για μαθητές/μαθήτριες όπου θα προσφερθεί μενού με είδη κολατσιού αποτελούμενα από υγιεινές τροφές και γευσιγνωσία ελαιολάδου. Οι μαθητές/τριες θα επιλέξουν από το μενού και θα βιώσουν μια εμπειρία ενός εστιατορίου (μαιτρ, σερβιτόροι, ζωντανή μουσική) προσαρμοσμένου στην ηλικία τους.

Σπουδαστές του τμήματος «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» από το Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας θα ετοιμάσουν το κολατσιό που θα επιλέξουν οι μαθητές και οι μαθήτριες (το μενού έχει βασιστεί σε συμβουλές διατροφής από τους Διατροφολόγους του Νοσοκομείου Καλαμάτας). Το ρόλο των τραπεζοκόμων θα αναλάβουν οι σπουδαστές του τμήματος «Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας» ενώ οι σπουδαστές του τμήματος «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» θα απασχολήσουν δημιουργικά τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες. Το γεύμα θα πλαισιώνεται από μουσική με την φροντίδα του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Να σημειωθεί ότι οι επιλογές βασίζονται σε αγνά υλικά, τοπικά αγροτικά προϊόντα, επιλογές από αρτοσκευάσματα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας προσφορά τοπικών επιχειρήσεων, τις οποίες θα προβάλουμε στην διάρκεια της εκδήλωσης. Στο εστιατόριο θα υπάρχει παρουσία νοσηλεύτριας και εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – τμήματος Μεσσηνίας.

Β. Ημερίδα με τίτλο: «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του», Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρες 10:30-13:00, Αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας

Οι ΓΟΝΕΙΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ καθώς και εκπαιδευτικοί της Μεσσηνίας, παράλληλα, θα βρίσκονται στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου θα υλοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

10.30-10.45

Καλωσόρισμα – Στοχοθεσία Ημερίδας
Χαιρετισμοί – Παρουσίαση συνεργατών – Παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ»

Ι. Ραβάνη, Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλη ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας

Τρισεύγενη Πουλοπούλου, Δ/ντρια Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας – πρώην Υπεύθυνη Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

10.45-11.00

«Απονομή βραβείων και επαίνων του Μαθητικού Διαγωνισμού 2022

με θέμα : Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό; »
Δημήτριος Οικονομόπουλος, Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου
Γεώργιος Καραμπάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς»

11.00-11.20

«Υγιεινή διατροφή για μαθητές Δημοτικού σχολείου»:

Καλλιόπη Μπουκέα, Κλινική Διαιτολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας

Δημητροπούλου Μαρία, τεταρτοετής φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

11.20-11.40

«Καλές πρακτικές ένταξης υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητα των παιδιών και της οικογένειας»

Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

11.40-12.00

«Βιώσιμη Διατροφή – από την επιλογή ως τη συσκευασία» – Παρουσίαση του Δικτύου Δράσης ΠΕ «ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ»

Ι. Ραβάνη, Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλη ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας

12.00-12.45

Ερωτήσεις – Συζήτηση

Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Καλλιόπη Μπουκέα, Κλινική Διαιτολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας

Δημήτριος Καρράς, ΣΕΦ Καθηγητής Δημόσιου ΙΕΚ Καλαμάτας

Αξιολόγηση ημερίδας – Κλείσιμο

Γ. πάμε για καψάλες στα λιοτρίβια

ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ: Το Σάββατο 26/11, από τις 14:00 μέχρι 16:00 στο λιοτρίβι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας σας προσκαλεί να δοκιμάσετε φρέσκο ψωμί βουτηγμένο σε πρωτόλαδο, με τον όρο να περιγράψετε στους συμμαθητές/τριες, φίλες, φίλους και γονείς αυτό που θα αισθανθείτε στον ουρανίσκο σας, αυτό που γευτήκατε.

Χορηγίες: ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ CATERING – ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ KAI ΣΙΑ ΕΕ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, AGROVIM S.A, Φούρνος ΦΡΑΓΓΕΑΣ, Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), ΠΑΣΤΕΛΙ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ ΚΑΠΑ – ΕΥΜΕΛΕΙΝ, Φυτώρια ΝΙΚΟΥ, Ανθοπωλείο Βασίλης Μπούνας, Φωτογράφος Εκδήλωσης Στάθης Γιαννακόπουλος

Υποστήριξη: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νοσοκομείο Καλαμάτας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – παράρτημα Μεσσηνίας, Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας, Αρτοποιοί της Καλαμάτας μέλη της Συντεχνίας Αρτοποιών Νομού Μεσσηνίας, Aγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας.

Αιγίδα: Η εκδήλωση θα τελεστή υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και εντάσσεται στον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ΕΛΙΑΣ υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Διοργανωτές: ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς”, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

Πληροφορίες: blogs.sch.gr/kpekal/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button