Τοπικά Νέα

H έκπτωση του κοινωνικού κράτους δίκαιου Ι Νίκος Νικολακόπουλος

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης γίνονται, δυστυχώς, δυσανάλογες για τις δυνατότητες του Έλληνα, εκπτώσεις. Αυτές αφορούν, θα μπορούσε να πει κανείς, τις οικονομικές συνθήκες διαβίωσης, το εισόδημά και την επαγγελματική πρόοδο των πολιτών. Όμως, στην πατρίδα μας η οικονομική κρίση επέφερε μείζονα προβλήματα και δημιούργησε βαθύτερες συνέπειες στον κάθε Έλληνα ξεχωριστά, ανεξάρτητα της κοινωνικής τάξης, στην οποία ανήκει.

Πέραν από τα οικονομικά  στοιχεία, τα οποία εν πολλοίς αρχίζουν να ευημερούν ή θα ευημερήσουν αναγκαστικά, εκ της επιτήρησης, παρατηρείται, ειδικά σήμερα, μετά από 8 έτη σκληρής λιτότητας, μία απογοητευτική και σχεδόν ανησυχητική συνταγματική έκπτωση και αντιδημοκρατική εκτράχυνση βασικών θεμελιωδών αρχών του πολιτεύματός μας, όπως η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου. Το άρθρο 25 του Συντάγματος ορίζει, μεταξύ άλλων ότι: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους…». Σήμερα όμως, λαμβάνει χώρα αβίαστα και επονείδιστα, η συνταγματική εκτροπή της αμφισβήτησης και της πρακτικής κατάργησης του άρθρου, θυσιάζοντας τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών στο βωμό της αντιμετώπισης της όποιας οικονομικής κρίσης. Στο όνομα της κρίσης καταπατούνται ελευθερίες και δικαιώματα.

Η αξίωση του ατόμου για τη διασφάλιση ενός ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης, η κοινωνική ασφάλιση, η φορολογική πολιτική, το δικαίωμα στην υγεία, η δωρεάν παιδεία, το ευαίσθητο δικαίωμα στην εργασία, η προστασία των κοινωνικά αδυνάμων, η οικογένεια, η νεότητα, το γήρας είναι μερικά από τα σημαντικότερα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία έχουν υποστεί την πιο βίαιη έκπτωση εν μέσω κρίσης. Καθημερινά, σε όλους τους φορείς κοινωνικοποίησης (οικογένεια, σχολείο, εργασία κλπ) των πολιτών παρατηρείται η αδυναμία ή η αδιαφορία του κράτους να κατοχυρώσει την ελάχιστη, τουλάχιστον, προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αντιδημοκρατικές φωνές και οι βίαιες και έκνομες αντιδράσεις των οικονομικά ταλαιπωρημένων Ελλήνων.

Η προστασία αυτών των δικαιωμάτων και αυτών των θεμελιωδών αρχών επείγει να κατοχυρωθεί στην πράξη, ως ανάχωμα και εγγύηση λειτουργίας του δημοκρατικού χαρακτήρα του πολιτεύματος, προκειμένου να αποτραπεί η χειραγώγηση της κοινωνίας και των πολιτών από μισαλλόδοξες και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, ικανές να ανατρέψουν τα δημοκρατικά ιδεώδη που με θυσίες αποκτήθηκαν.

Νίκος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.