Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

H Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών για τη διάσωση της μνημειακής μουριάς “Ταμβάκη”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΥΡΙΑΣ “ΤΑΜΒΑΚΗ” ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Με αφορμή την είδηση για την κατάθεση του πλήρως τεκμηριωμένου φακέλου υποψηφιότητας ένταξης στο επίσημο ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ για τα 71 αιωνόβια δέντρα Ελληνικής Επανάστασης Πελοποννήσου, επαναφέρουμε στην μνήμη σας αποκαλυπτικά την πλήρη αλήθεια, όσων συνέβησαν στα Φιλιατρά τον τελευταίο σχεδόν χρόνο και αφορούν το μνημειακό δέντρο “μουριά Ταμβάκη” που διασώθηκε από την ολοκληρωτική της καταστροφή από τις “τύποις νομότυπες” ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας. Πώς διασώθηκε; Χάρις την κινηματική δράση ενσυνείδητων κι ευαισθητοποιημένων πολιτών. Εκείνων που πιστεύουν στην ουτοπία, όχι ως κάτι το άπιαστο, αλλά ως στόχο για την επίτευξη των ιδανικών.

Εν προκειμένω, η μουριά Ταμβάκη για κάποιους μπορεί να φαντάζει ως ένα “γέρικο” – “άχρηστο παλιοδέντρο”, ήσσονος σημασίας…. Κι ίσως να μην τους ενοχλούσε, τυχόν κοπή ή εκρίζωσή του. Ε και τι έγινε; Ένα δέντρο λιγότερο…

Η κοινωνία έχει αποπροσανατολιστεί από τις αληθινές αξίες των πραγμάτων, διότι η κοινωνία του κέρδους εστιάζει μόνο στο χρήμα, ως αυτοσκοπό. Έτσι, περνούν τα χρόνια και χάνονται ιστορικές μνήμες που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον. Το ατομικό συμφέρον επικρατεί, καθετί το κοινόχρηστο απαξιώνεται, καταστρέφεται, αποδομείται. Η αυριανή κοινωνία, χωρίς μνήμες κι ιστορικό υπόβαθρο, γίνεται εύκολα χειραγωγήσιμη. Οι αρχές και οι κάτοικοι ενός τόπου οφείλουν να προστατεύουν την φύση, την ιστορία, το περιβάλλον. Όλα αυτά είναι ο πολιτισμός του κάθε τόπου.

Τι έγινε όμως εδώ, με την περίπτωση της μουριάς των Φιλιατρών; Είχαμε την εμμονική στάση της Δημοτικής Αρχή Τριφυλίας να κοπεί η μουριά για να εξασφαλιστεί μια θέση παρκαρίσματος στο πεζοδρόμιο της νότιας πλευράς απέναντι από την Κεντρική Πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών. Είχαμε την πλήρως αντιεπιστημονική κι ανερμάτιστη γνωμοδότηση της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου. Είχαμε την απόφαση κοπής από το γνωμοδοτικό όργανο: Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου με τις ψήφους μόνο των έμμισθων αντιδημάρχων της! Που σε καμία περίπτωση δεν ήταν και το καθ΄ ύλην αρμόδιο αποφασιστικό όργανο, το Δημοτικό συμβούλιο δηλαδή. Είχαμε τέλος, την Αδεία κοπής (Μικρής Κλίμακας) από την Πολεοδομία όπου με ενέργειες ειδικής συνεργάτιδας – μηχανικού του Δημάρχου, καταχρηστικά και κατά παρέκκλιση των καθηκόντων της, εξέδωσε. Είχαμε επίσης και τη στάση διαφόρων θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών, όπου μπροστά σε όλα αυτά “ένιπταν, τας χείρας τους”…. Κι αδυνατούσαν ν΄ αφουγκραστούν αν όχι την αξία του δέντρου, αλλά ακόμη και την αναστάτωση της πόλης των Φιλιατρών, από την βίαιη κι επιθετική πράξη της Δημοτικής αρχής Τριφυλίας να στήσει μπροστά στο πολύπαθο αυτό δέντρο – ως ένδειξη ισχύος – δυο μηχανήματα τσάπες έτοιμα να το καρατομήσουν.

Το τέλος όμως, δεν είχε την κατάληξη που ήθελαν. Το τέλος ήρθε κι ήταν αίσιο! Όλοι εμείς “οι ανυπότακτοι”, με ενσυναίσθηση πεισμωμένοι, με πάθος, υπομονή κι επιμονή, με την βοήθεια τεχνικών συμβούλων κι ερευνητών, κατορθώσαμε να τους αφοπλίσουμε. Κι ενώ η Άδεια Κοπής από την Πολεοδομία Τριφυλίας είναι ακόμα σε ισχύ, η κοπή της αιωνόβιας μουριάς ακυρώθηκε στην πράξη! Εκτός του Αιτήματος που κάναμε ως Επιτροπή για την κήρυξη του δέντρου ως “Μνημείου της Φύσης”, η καίρια κίνηση ήταν η κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου ν΄ αποτελέσει μέρος της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς. Η μελέτη και σύνταξη του τεκμηριωμένου φακέλου «Δίκτυο Αιωνόβιων Δένδρων Ελληνικής Επανάστασης», έγινε από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για ακόμη μια φορά τον κ. Δημοσθένη Κορδό, για την πολύτιμη βοήθειά του. Τον συγχαίρουμε, για την ακάματη προσπάθεια και την επιστημοσύνη του!

Σεβασμό στη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό! Ως ιδανικό, η ‘Αυλη Πολιτιστική κληρονομιά δεν αποτιμάται εις χρήμα, η αξία της είναι ανυπολόγιστη!

Φιλιατρά, 05 Οκτώβρη 2022

Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ “ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ”

Ζωή Αντ. Πετροπούλου

ΠΕ Γεωπόνος

Σχετικά Άρθρα

23 Σχόλια

 1. Για τα περισσότερα μάτια το συγκεκριμένο δέντρο ειναι μια απλή μουριά, ούτε καν πλάτανος, ευτυχώς όμως που υπάρχουν και εκείνα τα διαφορετικά μάτια που ξέρουν να ξεχωρίζουν ότι ένα απλό δέντρο μπορεί να ειναι ένα Μεγάλο Δέντρο που κουβαλά στο κορμό του, στα κλαδιά του, στο θρόισμα των φύλλων του μια ιστορία και για χάρη αυτής της ιστορίας να επιβάλλεται να σωθεί. Έτσι μετά από κοπιαστικούς αγώνες τελικά να σώζεται και ν’ αναδεικνύεται και μάλιστα μέσα από το πολυ σημαντικό έργο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μόνο λοιπόν γι’ αυτό στην κα Πετροπούλου στην ομάδα των ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ και σε όσους συνέβαλαν στο να σωθεί αυτό το ιστορικό δέντρο ένα μπράβο! ένα ευχαριστω!

 2. Σας τα ειπε ο VOX.
  Δεν είπε κσνείς να κοπεί το δένδρο,
  γαμώ τη νομεκλατούρα σας..
  Αντίθετα.
  Δεν μπορούμε να σιωπούμε μπροστά σε ευνουχισμένα μυαλά..
  που ειναι τα ίδια που ευνούχισαν το δένδρο..
  που δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει σ αυτήν την ερμη πόλη ,αν δεν εχει τη σφραγίδα της αριστεροφροσύνης!!

  1. Ευτυχώς φίλος που υπάρχει αυτό που εσύ ονομάζεις “αριστεροφροσύνη” και κρατάει τα μπόσικα στην γενικότερη ισοπέδωση των πραμάτων.

   ΥΓ όσο για τα “ευνουχισμένα μυαλά” και το “ευνούχισαν το δένδρο” δεν πολυβγάζει νόημα, η κάνω λάθος; διότι πως ακριβός ευνούχισαν το δέντρο τα ευνουχισμένα μυαλά;

 3. Το καταστρέψατε,κάποτε γέμιζε απο μούρα …αλλά με τη θολούρα που σας δέρνει ουτε κλάδεμα σωστό δε μπορέσατε να κάνετε..

  1. Απαντήστε με επιχειρήματα σε όσα γράφουν κι αφήστε τις ταμπέλες.
   Το σταμπάρισμα είναι ίδιον φασιστικής τακτικής κε Κ(λ)αρίνε

  1. Και που τον ξέρεις εσύ “Καρίνε”, τον Λένιν;;;
   Όσο γνωρίζεις εσύ τον Λένιν, τόσο γνωρίζω κι εγώ από αρχιτεκτονική…

   Αν δεν έχετε να προβάλετε κάτι το ηθικό, ως πλεονέκτημα απέναντι στην αριστερά καλύτερα να χωθείτε στα λαγούμια σας. Στην φυσική σας κατοικία.

    1. Εχεις δικιο το ειχα δει και εγω με κεινον τον υπουργο του τον Molotof που τα εκανε πλακακια με τον υπουργο του φασιστοδικτατωρα Adolf Xitler τον Ribentrof ,πρεπει να τους ξερεις εκτος και δεν τους θυμασαι …

 4. Κρα κρα φωναζε ο μπαλιος…
  Μουνουχια μουνουχια ..με τετοια μυαλα χρονια τωρα πατε τη πολη πισω…
  Και που εισαι αν ο Δημαρχος ηταν της ιδιας θολουρας με την δικη σας…το φουκαριαρικο το δεντρακι θα ειχε γινει καυσοξυλα τωρα…και θα την κανατε τουμπεκι ψιλοκομενο,οπως κανατε οταν ξεχαρβαλωσατε τα μπαλκονια του Γαλανη,τα μπαλκονια και το σπιτι του Βωβου που αφησατε να γινει μαρκετα,το σπιτι του Βασιλακοπουλου επισης,το σπιτι του Μαντζαφλαρη εεεε κατι σωθηκε, για να μη πουμε και αλλα γιατι με την ευαισθησια που σας διακρινει μπορει να λιποθυμησετε απο …χαρα τρομαρα σας …ουστ ουγκανα του κερατα …
  Κανετε και το μορφωμενο και το επιρημα το γραφεται με -ος-αδιαβαστοι αντε …

  1. Τρικυμία εν κρανίω…
   Κι ότι θυμάστε χαίρεστε!!!

   Καλά Χριστούγεννα κε Λόρενς!

 5. Καρίνε, άσε το παραλλήρημα….
  Εδώ η Ζωή Πετροπούλου μιλάει απλά, υποδεικνύει υπεύθυνους, βάζει στοιχεία που ουδείς έχει διαψεύσει μέχρι στιγμής.
  Επίσης, το σημαντικότερο, μιλάει για την αξία των πραγμάτων πέρα από το χρήμα.
  Άσε τη λάσπη κάτω. Διότι μάλλον τη ρίχνεις στον ανεμιστήρα και σου έρχεται στα μούτρα.

 6. ‘’Μα για την αξια των πραγματων περα απο το χρημα ‘’μιλαει και αυτος που ποτιζε και περιποιητω το δενδρο Τη Μουρια!! Ο ΚΑΡΙΝΟΣ!!!
  Και απο τοτε που εφυγε ,το ξεσκισαν και το ευνουχισαν τα μυαλα τα μουνουχισμενα απο την αριστερη θολουρα ,οπως και τα στοιχεια με το ονοματεπωνυμο που σου αναφερα αλλα τα περασες στο ντουκου…
  Και η φαση ειναι πως οι αριστεροκουλτουριαρηδες του κολου και της αρπαχτης βλεπουν στην πραξη ποιοι κανουν πραξη την αισθητικη και ποιοι με κουραση και με δανεια αναδεικνυουν την κληρονομια της πολης …

 7. Βλέπουμε λοιπόν εκτός των άλλων και την παντελή έλλειψη σεβασμού στο μακαρίτη τον Καρινο, απο κακέκτυπα ρεπλικες. Η κατάσταση είναι ψυχοπαθολογικη κ περιγράφει το τέλμα της πόλης με τους ξεπεσμένους και παρακμιακους τύπους….
  Είναι όλοι αυτοί που ήθελαν να καταστραφεί η μουρια και τώρα παίζουν το παιχνίδι ανάποδα.
  Δεν είναι κακό να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο. Κάλιο αργά παρά ποτέ

 8. Αιντεεε μιλανε για ψυχοπαθητικες καταστασεις οταν τους σεβασμιους πατεραδες και παπουδες τους ξυλοφορτοναν για να πανε να ψηφισουν παραπαμ …κλπ κλπ αιντε αριστεροι του κολου εχετε γινει γραφικοι και εξακολουθειτε να μας τα πριζετε …ανοιχτε το μυαλο σας επιτελους παρτε το αλλοιως θα το καψετε εντελως!!

 9. Αριστερίλα η καταστροφή της Ελλάδας, έχουμε και στα Φιλιατρα΄αυτά τα νούμερα να κάνουν την “αντίσταση¨τους για το οτιδήποτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button