ΑφιερώματαΓαργαλιάνοιΧωρίς κατηγορία

H πρώτη ιδιωτική κλινική στην Τριφυλία ιδρύθηκε το 1907 στους Γαργαλιάνους

Από τα «Τετράδια ιστορίας» του Παναγιώτη Κατσίβελα, ιατρού .

 Η πρώτη λοιπόν κλινική ιδιωτική ιδρύεται στους Γαργαλιάνους , η πρώτη και μόνη όπως διαβάζουμε στο «Τριφυλιακό Ημερολόγιο» που εκδίδεται στους Γαργαλιάνους από τον Νικόλαο Λαμπρόπουλο στην έκδοση του 1907, από τον ιατρό Παναγιώτη Ιωάννη Παπαθωμόπουλο .

Ο ιατρός Παναγιώτης Παπαθωμόπουλος χειρουργός εις την ειδικότητα, γεννήθηκε το 1880 την Λιγούδιστα -σημερινή Χώρα – γιός του  Ιωάννη κτηματία και της Καμέλιας Βαργαρήγου . Είχε ένα αδελφό τον Γεώργιο ο οποίος εγκαταστάθηκε και αυτός στους Γαργαλιάνους και ασχολήθηκε με το Εμπόριο .

Ο Παναγιώτης μετά το τέλος των σπουδών του στην Ελλάδα συνεχίζει την μετεκπαίδευσή του σε κλινικές του Μονάχου , Βερολίνου , Παρισσίων και Λονδίνου .

Κυρίως όμως εις το Μόναχο παρά των καθηγητών Angerer κ Von Winkei   και στο Βερολίνο παρά τον καθηγητή Rotter ( όπως κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προβολή της Κλινικής του )

Επιστρέφει και δουλεύει ως εσωτερικός βοηθός στο Ζάννειο Νοσοκομείο του Πειραιά για δύο χρόνια .

Εγκαταλείπει το Νοσοκομείο και εγκαθίσταται στους Γαργαλιάνους  όπου ανοίγει την κλινική του .

Από το «Τριφυλιακό Ημερολόγιο» αντλούμε τις κάτωθι πληροφορίες :

Είναι  ο Διευθυντής της Κλινικής γεγονός που σημαίνει ότι στην κλινική  απασχολούσε προσωπικό  , άγνωστον ποιους .

Η κλινική δουλεύει καθημερινά 9-11 το πρωί και 2-4 μ.μ. Τους απόρους τους δέχεται 4-5 μ.μ. και την Παρασκευή εξετάζει δωρεάν .

Όσον αφορά  τις δυνατότητες που είχε τότε η κλινική μαθαίνουμε ότι : Στην κλινική εκτελούνται Χημικές  και μικροσκοπικές  εργασίες.

Διαγνώσεις ασθενειών στηριζόμενες επί κλινικής μικροβιολογίας  : αναλύσεις ούρων , εξετάσεις πτυέλων (πολύ σημαντικό για την εποχή η διάγνωση της Φυματίωσης ) αίματος , γαστρικών υγρών ( δεν υπήρχαν οι ακτινογραφίες  και η διάγνωση του έλκους και του καρκίνου γινόταν με την εξέταση των γαστρικών υγρών) εξιδρωμάτων και διϊδρωμάτων ( πάρα πολύ συχνή νόσος η πλευρίτιδα είτε μικροβιακή είτε φυματιώδης ) αντίδραση Vidal (για την διάγνωση του τύφου).

Διαγνώσεις λίθων επιθηλιωμάτων ( καρκίνων δέρματος ) ή άλλων νοσημάτων κύστεως , του στομάχου , του παχέος εντέρου με την μέθοδο της ηλεκτροφωτήσεως και θεραπεία αυτών δια χειρουργικής επεμβάσεως .

Αυτό σημαίνει ότι γινόντουσαν χειρουργεία και μάλιστα μεγάλα γεγονός που απαιτούσε και αναισθησία .

Η μέθοδος της Ηλεκτροφωτήσεως  αντικαθιστούσε την  ακτινογραφία ( την 8 Νοεμβρίου 1895 βγαίνει η πρώτη ακτινογραφία από τον Γερμανό φυσικό  Βίλχεμ Ρέντγκεν ). Η ηλεκτροφώτηση  στηριζόταν στην υπόθεση ότι ο συμπαγής όγκος θα έδινε σκιά , μαυρίλα δηλ όταν έκαναν ηλεκτροφώτηση του στομάχου το έλκος  δεν θα εμπόδιζε την διέλευση του φωτός ενώ ο όγκος του στομάχου θα έδινε εικόνα σκότους )

Στην κλινική εφαρμοζόταν με λουτρά θερμού αέρα που δημιουργούνταν από ειδικά μηχανήματα .

Χρησιμοποιούσε την μέθοδο της υπεραιμίας για την θεραπεία των δοθιήνων , της μαστίτιδας , στις αρθρίτιδες τη βλεννόρροια σε μια εποχή που δεν υπήρχαν φάρμακα και ιδίως τα αντιβιοτικά .

Και βεβαίως στην κλινική γίνεται κάθε χειρουργική και μαιευτική εργασία . 

 Ο Παναγιώτης Παπαθωμόπουλος διαμένει κατά την ζωή του εις Γαργαλιάνους στην οικία πάνω από το Φαρμακείο σήμερα της Ιωάννας Φασουλή Κόσσυφα .

Σύγχρονος ιατρός με τον Παναγιώτη Παπαθωμόπουλο είναι Επαμεινώνδας Πυλιώτης που ήταν  διδάκτορας του Πανεπιστημίου των Παρισσίων , ο οποίος επί επτά χρόνια παρέμεινε για σπουδές στο Παρίσι , για τον οποίο έχουμε μιλήσει σε άλλα σημειώματα .

Ο Λυκούργος Ρουσάκης του Γεωργίου και της Σοφίας   που γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους το 1870  και απέκτησε δύο παιδιά τον Ορέστη (1902) και την Μαρία (1905). Κι ο Λυκούργος Ρουσάκης είχε  μετεκπαιδευτεί στο Παρίσι , παραμένοντας εκεί για δύο χρόνια .

Γίνεται περισσότερον από προφανές ότι εις την πόλη των Γαργαλιάνων εργάστηκαν Γιατροί σπουδαίοι με κορυφαίους τίτλους σπουδών.

Στις  20 Νοεμβρίου 1939 ώρα 4μ.μ. ο Παναγιώτης Παπαθωμόπουλος απεβίωσε συνεπεία εγκεφαλικής αιμορραγίας σε ηλικία 59 ετών. Την  ιατρική φροντίδα του ασθενούς είχε ο ιατρός παθολόγος Αντώνιος Πυλιώτης .

Διαβάζουμε στην εφημερίδα « Ο Αγών» της Τριφυλίας για τον θάνατο του Παναγιώτη Παπαθωμόπουλου .

«Ο αποθανών υπήρξε ο πλέον διακεκριμένος ιατρός- χειρουργός της περιφέρειάς μας  , του οποίου η επιστημονική  δράσις επεξετείνετο  μέχρι του κέντρου των Αθηνών  μεταξύ των παλαιών και νέων επιστημόνων  ιατρών . Η απώλεια του ανωτέρω επιστήμονος , δημιούργησε κενόν εις την περιφέρεια Τριφυλίας  , ιδία εν Γαργαλιάνοις της κοινωνίας των οποίων απετέλει    επίλεκτο μέλος .  Κατήγετο εκ Λιγουδίστης  και σπούδασε εις Γαλλία και Γερμανία , υποστάς  σημαντική επιστημονική και κοινωνική μόρφωσιν  .

Ο λαός των Γαργαλιάνων  κήδευσε τον νεκρό με μεγαλοπρέπεια και του απέδωσε τον φόρο ευγνωμοσύνης , δια την τριακονταετή δράσιν του εν τω τόπω αυτώ . Ο ιατρικός σύλλογος Γαργαλιάνων , τη ευγενή φροντίδα  και επιβολή του προέδρου αυτού ιατρού κ Νείλου Σαραντόπουλου , κατέθεσε  στέφανόν  ευγνωμοσύνης  και αλληλεγγύης δια του επίλεκτου μέλους αυτού κ. Αντωνίου Πυλιώτη  , αναπτύξαντος δι΄ ολίγων λόγων την επιστημονική και κοινωνική δράσιν  του αποθανόντος του τόπου του και δια την πολυετή μετ΄ αυτού συνεργασία , ιατρική και φιλική αλληλεγγύη  .  Ωσαύτως ο εκ Λιγουδίστης ιατρός κ. Γρηγόριος Σταματελόπουλος και ο παλαιός φαρμακοποιός κ. Σωτήριος Γρηγορόπουλος , εκπρόσωποι του Υγειονομικού μέρους του έφερον στέφανον κατασκευασμένο εξ ανθέων της γενέτειράς του εις ένδειξιν αναμνήσεως του τόπου του. Ακολούθως εξεφώνησεν τον επικήδειον λόγον , αναπτύσσων εν λεπτομερεία τα αρετάς  και την δράσιν του αποθανόντος  με στοχασμόν και εμβρίθεια ο ιατρός Γαργαλιάνων κ. Θεόδωρος  Παπαδόπουλος» .

(*)Η μέθοδος της Ηλεκτροφωτίσεως  αντικαθιστούσε την  ακτινογραφία ( την 8 Νοεμβρίου 1895 βγαίνει η πρώτη ακτινογραφία από τον Γερμανό φυσικό  Βίλχελμ Ρέντγκεν ). Η ηλεκτροφώτιση  στηριζόταν στην υπόθεση ότι ο συμπαγής όγκος θα έδινε σκιά , μαυρίλα δηλ όταν έκαναν ηλεκτροφώτιση του στομάχου το έλκος  δεν θα εμπόδιζε την διέλευση του φωτός ενώ ο όγκος του στομάχου θα έδινε εικόνα σκότους )

  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.