“Ο κ. Ζάκερμπεργκ, όπως τόσοι και τόσοι επιχειρηματίες, κατανοεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι φορέας αλλαγής, φορέας ευημερίας”. Αυτή η φράση του Στίβεν Μίλερ, που σε λιγότερο από ένα μήνα θα αναλάβει αναπληρωτής προσωπάρχης του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, εξηγεί με πολύ λίγες λέξεις γιατί ο 40χρονος ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Facebook, του Instagram και του WhatsApp άφησε πίσω του την κόντρα με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ και ζήτησε να τον δει.
Ο σύμβουλος σε θέματα μετανάστευσης του Τραμπ, ο Στίβεν Μίλερ, επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχαν δημοσιεύσει οι New York Times ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχε θεαθεί στο Μαρ-α-Λάγκο, που τις τελευταίες εβδομάδες λειτουργεί ως το στρατηγείο του Τραμπ από όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις για τον σχηματισμό της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, στο ρεπορτάζ των NYT αναφέρεται ότι το δείπνο με τον Τραμπ έγινε με πρωτοβουλία του Ζάκερμπεργκ που εξέφρασε την επιθυμία να δει και να συγχαρεί τον εκλεγμένο πρόεδρο τώρα, που διαμορφώνεται το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ζάκερμπεργκ μετέβη αεροπορικώς στο Δυτικό Παλμ μπιτς της Φλόριντα το απόγευμα της Τρίτης και συναντήθηκε “σε πολύ ευχάριστο κλίμα” με τον Τραμπ στο ξενοδοχείο και το ιδιόκτητο γκολφ κλαμπ του την Τετάρτη.
Μιλώντας στην εκπομπή του Fox News “The Ingraham Angle”, ο Μίλερ είπε ότι “ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήταν πολύ ξεκάθαρος αναφορικά με την επιθυμία του να είναι υποστηρικτικός και να συμπράξει σε αυτή την αλλαγή που βλέπουμε να συντελείται σε όλη την Αμερική, σε όλο τον κόσμο, με το κίνημα μεταρρύθμισης του οποίου ηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ”. Και πρόσθεσε ότι “πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων, διευθύνοντες σύμβουλοι από πολλούς τομείς του επιχειρείν, θέλουν να αποτελέσουν μέρος της αλλαγής αλλά και να την υποστηρίξουν, να την ενισχύσουν για να έλθει η ευημερία στην οικονομία, να προσφέρουν στους Αμερικανούς εργαζόμενους και να διασφαλίσουν ότι η Αμερική είναι το πιο ισχυρό, το πλουσιότερο, το πιο ελεύθερο έθνος σε όλη τη Γη”.
Ειδικά για τον Ζάκερμπεργκ, ο Μίλερ σημείωσε πάντως ότι “έχει τα δικά του συμφέροντα και τη δική του εταιρεία. Έχει τη δική του ατζέντα”, αλλά “κατέστησε σαφές ότι θέλει να υποστηρίξει την εθνική ανανέωση της Αμερικής υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ”.
“Ευγνώμων” ο Μαρκ που μέχρι πρότινος ο Τραμπ τον αποκαλούσε “εχθρό του λαού”
“Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της αμερικανικής καινοτομίας. Ο Μαρκ ήταν ευγνώμων για την πρόσκληση σε δείπνο με τον πρόεδρο Τραμπ και την ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη της ομάδας του που ασχολούνται με την επερχόμενη κυβέρνηση”, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Meta σε δήλωση που δόθηκε στην εφημερίδα New York Post.
Το δείπνο Τραμπ – Ζάκερμπεργκ ήταν για τους περισσότερους μία από τις λιγότερο αναμενόμενες συναντήσεις καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις είχαν φτάσει στο χειρότερο σημείο το 2020 και το 2021. Το 2020 ο Ζάκερμπεργκ είχε δαπανήσει 400 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση δράσεων σχετικά με τις τοπικές εκλογές και είχε κατηγορηθεί για προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης, ενώ μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 με την εισβολή στο Καπιτώλιο των υποστηρικτών του Τραμπ είχε επιβάλει περιορισμούς στους λογαριασμούς του σε Facebook και Instagram. Τότε, ο Τραμπ είχε ζητήσει τη φυλάκιση του Ζάκερμπεργκ ως αντίποινα για “συνωμοσία εναντίον του” κατά τις εκλογές του 2020. Οι περιορισμοί στους λογαριασμούς του Τραμπ έπαψαν πάντως το 2023.
Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ αφορούν την προσπάθειά του να προστατεύσει τον όμιλό του, τη Meta από κάθε ενδεχόμενο πλήγμα από την επόμενη κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζουν οι NYT. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί άλλωστε στο Κογκρέσο ζητούν να “χαλιναγωγηθεί” η δράση της Meta καθώς θεωρούν ότι φιμώνει τις απόψεις τους.
Τα βήματα προσέγγισης έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Kαθώς η άναλυση από πλευράς Ζάκερμπεργκ “έβλεπε” ότι ο Τραμπ θα ήταν ο νικητής των εκλογών, είχε μεριμνήσει από το καλοκαίρι να ρίξει γέφυρες. Οι δύο άνδρες είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά δύο φορές και μάλιστα, η μία ήταν μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ.
Τότε ο Ζάκερμπεργκ του είχε ευχηθεί και του είχε πει ότι προσευχόταν για αυτόν. Ένα άλλο δείγμα ότι επιχειρούσε προσέγγιση με τον Τραμπ είχε δοθεί σε συνέντευξή του το καλοκαίρι στην οποία ο Ζάκερμπεργκ είχε σχολιάσει την αντίδραση του Τραμπ να υψώσει τη γροθιά του ενώ ήταν ακόμα μέσα στα αίματα από τον πυροβολισμό που είχε δεχθεί.
Τότε, τον είχε αποκαλέσει “σκληρό καρύδι”.