Αγροτικά

Κεντρική Μακεδονία: Καμπανάκι για αναγκαστική μείωση 30% στη χρήση του αρδευτικού νερού

Υπό την απειλή της αναγκαστικής μείωσης κατά 30% της χρήσης νερού θα βρεθούν φέτος οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά, Δημήτρη Βαφειάδη, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι κλιματικές συνθήκες και σύμφωνα με την περσινή σύσκεψη με τους διευθυντές της ΔΕΗ στα φράγματα, υπάρχει ενδεχόμενο η κατάσταση από φέτος να είναι δύσκολη σε ό,τι αφορά τις ποσότητες του νερού, αφού η λίμνη Πολυφύτου βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας δεκαετίας.

Αναγκαία η εξοικονόμηση νερού

«Πέρσι κάναμε συστάσεις στους παραγωγούς για μείωση της χρήσης του νερού. Από τη ΔΕΗ μας ενημέρωσαν ότι εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά και δεν υπάρξουν χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία, υπάρχει το ενδεχόμενο αναγκαστικής μείωσης κατά 30% στη χρήση του νερού. Φέτος, ίσως να είναι υποχρεωτικό να περάσουμε σε αυτή την εξοικονόμηση», υπογράμμισε ο κ. Βαφειάδης.

Σημειώνεται πως το νερό προέρχεται από δύο ποτάμια: Τους ταμιευτήρες του Αλιάκμονα και του Αξιού. Καθώς ο Αλιάκμονας είναι καθαρά ελληνικό ποτάμι, έχουν γίνει έργα και υποδομές. Δεν ισχύει το ίδιο για τον Αξιό, αφού στην ελληνική επικράτεια ανήκει μόνο το νότιο τμήμα του και όλη η κοίτη του ποταμού θεωρείται περιοχή Natura, στην οποία δύσκολα μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, τα πράγματα είναι συνήθως σχετικά καλά το καλοκαίρι και υπάρχουν ποσότητες νερού, επειδή από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας ανοίγουν τα φράγματα, ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται κι έτσι έρχονται ικανοποιητικές ποσότητες στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πεδιάδων Λαγκαδά – Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του πιο μεγάλου και εκτεταμένου δικτύου της χώρας, καθώς, παρά τον τίτλο του, καλύπτει όλη την Κεντρική Μακεδονία πλην της πεδιάδας των Σερρών.

Κάθε χρόνο, ζητά από τη ΔΕΗ περίπου 500.000.000 κυβικά μέτρα νερού, ενώ διαθέτει περίπου 80 αντλιοστάσια. Συνολικά, εξυπηρετούνται περίπου 80.000 αγρότες, ποτίζονται 1.000.000 στρ., ενώ στραγγίζονται από δίκτυα 2.000.000 στρ.

 

 

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button