Οικονομία

Market Pass: Έρχεται διπλή πληρωμή – Σε ποιους και πότε

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Market Pass ανοίγει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου για αίτηση και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως και τις 15 Μαρτίου 2023. Το μεγάλο «αλλά» που πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι, είναι η ημερομηνία που θα κάνουν αίτηση για να μπορέσουν να πληρωθούν νωρίτερα, αλλά και ο τρόπος πληρωμής που θα επιλέξουν. Οι ημερομηνίες ποικίλλουν και ισχύουν διαφορετικά δεδομένα, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνετε στο σύστημα.

Πιο αναλυτικά, υπενθυμίζεται ότι θα έχετε δύο δυνατότητες: Να πάρετε ολόκληρο το ποσό που σας αναλογεί σε ψηφιακή κάρτα στο κινητό, που εξαργυρώνεται σε POS συγκεκριμένων καταστημάτων, ή απευθείας στον τραπεζικό σας λογαριασμό, με την ελευθερία να ξοδέψετε τα χρήματα όπου και όπως θέλετε, αλλά θα μειωμένο το ποσό κατά 20%.

Πέρα από αυτό, διαφοροποιείται και η ημερομηνία πληρωμής ανάμεσα σε κάρτα ή μετρητά, αλλά και το πότε θα ολοκληρώσετε την αίτηση. Εάν το κάνετε μέχρι το τέλος Φλεβάρη, τότε αρχές Μαρτίου θα πιστωθούν τα χρήματα. Αν το καθυστερήσετε μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας, τότε θα μπουν αργότερα τα ποσά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η πρώτη πληρωμή θα είναι διπλή, θα καλύπτει δηλαδή δύο από τους έξι μήνες.

Αναλυτικά, όλες οι ημερομηνίες πληρωμής και οι προθεσμίες:

Market Pass: Κάθε πότε πιστώνεται η ψηφιακή κάρτα στο κινητό

 • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023.
 • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023.
 • Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

Market Pass: Κάθε πότε μπαίνουν τα χρήματα στην τράπεζα

 • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαρτίου 2023.
 • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023.
 • Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.

Market Pass: Τα εισοδηματικά κριτήρια – Οι δικαιούχοι

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.

Για τα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με την ΚΥΑ, ισχύουν τα εξής:

 • Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
 • Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
 • Ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Market Pass: Τα 3 στοιχεία που χρειάζεστε για αίτηση

Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε και να επικαιροποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία:

 • Διεύθυνση email
 • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
 • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Market Pass: Τα ποσά ανά δικαιούχο αναλυτικά

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Παραδείγματα:

 • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Πάει για παράταση το Market Pass;

Αρχικά, έχει γίνει γνωστό ότι το Market θα ισχύει μέχρι τον Ιούλιο του 2023, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, αναμένεται να πάρει παράταση το μέτρο μέχρι το φθινόπωρο, καθώς εβδομάδα με την εβδομάδα, οι κοινωνικές αντιδράσεις για την ακρίβεια διογκώνονται. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχει κλειδώσει το έκτακτο επίδομα Πάσχα, το οποίο θα είναι ανάλογο αυτού που δόθηκε τα Χριστούγεννα, ύψους περίπου 300 ευρώ, με διευρυμένη βάση δικαιούχων. Το επίδομα προγραμματίζεται να δοθεί στις αρχές Απριλίου, λίγο πριν τις κάλπες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button