Αγροτικά

Μείωση στις ταξινομήσεις των τρακτέρ στην Ευρώπη το 2023

Χαμηλότερες κατά 4,9% ήταν οι ταξινομήσεις των γεωργικών ελκυστήρων το 2023 σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Γεωργικών Μηχανημάτων (CEMA). Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των μηχανημάτων που ταξινομήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν οριακά χαμηλότερος από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αλλά η μείωση ήταν εντονότερη το δεύτερο εξάμηνο. Μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2023, καταγράφηκαν σχεδόν 10% λιγότερα τρακτέρ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αυτό εξηγείται καθώς μέχρι το τέλος του 2023 οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, όπως μετρήθηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ήταν περισσότερο από 10% χαμηλότερες από ό,τι έναν χρόνο πριν. Η πτώση των τιμών των γεωργικών προϊόντων ήρθε σε μια περίοδο που το κόστος των εισροών στη γεωργική παραγωγή παραμένει υψηλό. Εκτός από τις ακριβές ζωοτροφές, οι τιμές για τα λιπάσματα, τα καύσιμα και την ενέργεια ήταν εξαιρετικά υψηλές το 2022. Αν και έκτοτε έχουν μειωθεί, παραμένουν ακριβότερες από ό,τι ήταν το 2021 και πριν. Οι αγρότες σε πολλά μέρη της Ευρώπης έχουν, επίσης, επηρεαστεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες τον τελευταίο χρόνο.

Σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών των γεωργικών προϊόντων και το υψηλό κόστος των εισροών, τα γεωργικά εισοδήματα έχουν συμπιεστεί. Αυτό είχε αναπόφευκτα αντίκτυπο στην προθυμία των αγροτών να επενδύσουν σε τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, γεγονός που εξηγεί γιατί οι ταξινομήσεις τρακτέρ άρχισαν να μειώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Αυξήσεις στα μεγαλύτερα τρακτέρ

 

Παρά το γεγονός ότι η νέα ΚΑΠ και η Πράσινη Συμφωνία θέτουν στο επίκεντρο μια αγροτική δραστηριότητα με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενάντια στη λογική των μεγάλων τρακτέρ, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στα τρακτέρ άνω των 175 ίππων (αύξηση 12%). Αντίθετα, ταξινομήθηκαν 13% λιγότερα τρακτέρ μεταξύ 80-175 ίππων, ενώ υπήρχε μείωση και στα τρακτέρ κάτω των 80 ίππων.

Οι ταξινομήσεις ανά χώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν κατέγραψαν όλες οι χώρες μείωση στις εγγραφές των τρακτέρ το 2023. Οι δύο μεγαλύτερες αγορές, η Γερμανία και η Γαλλία, σημείωσαν και οι δύο μικρές αυξήσεις, με το συνολικό τους μερίδιο στις ευρωπαϊκές εγγραφές να φτάνει στο 41%.

Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ελαφρώς υψηλότερες εγγραφές σε σχέση με το 2022. Αντίθετα, σύμφωνα με τη CEMA, οι εγγραφές ήταν χαμηλότερες στις άλλες τέσσερις κορυφαίες αγορές, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Αυστρία.

Πηγή: CEMA ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button