ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Μεσσηνία: Βαίνει αυξανόμενο το ενδιαφέρον για το πορτοκάλι

Μια θετική πορεία ακολουθεί το πορτοκάλι χυμοποίησης στη Μεσσηνία. Σε αυτό φαίνεται ότι έχει συντελέσει η δυναμική επιστροφή της τοπικής Ομάδας Παραγωγών, η οποία αποτελείται από 35 δραστηριοποιούμενους, κυρίως στη βιολογική καλλιέργεια, και υπάγεται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, «η Ομάδα αυτή, η οποία μέχρι πρότινος είχε αδρανοποιηθεί, πλέον δραστηριοποιείται ξανά. Ήδη, κάνουμε σχέδια για μία νέα, αναμορφωμένη Ομάδα Παραγωγών, που θα θέσει καινούργιους στόχους ενόψει των επόμενων ετών. Κοινό χαρακτηριστικό των παραγωγών είναι η βιολογική καλλιέργεια των πορτοκαλιών, κάτι που συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο». Ο ίδιος διευκρινίζει, επίσης, ότι «το μεγαλύτερο μέρος της Ομάδας καλλιεργεί τα λεγόμενα κοινά πορτοκάλια, τα οποία πάνε για χυμοποίηση».

Επιπλέον, ο κ. Αντωνόπουλος επισημαίνει ότι, αν και υπάρχουν αρκετές εκτάσεις με δέντρα, δεν μαζεύονται όλα τα πορτοκάλια, αλλά ένα ποσοστό περίπου 30%, το οποίο που αντιστοιχεί –κατά προσέγγιση– σε 1.500 τόνους. «Υπάρχει πολλαπλάσια ποσότητα που δεν συλλέγεται, είτε γιατί δεν είναι αντιμετωπίσιμο το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών, είτε γιατί τα τελευταία χρόνια δεν συνέφερε οικονομικά τους παραγωγούς. Ωστόσο, οι αλλαγές στις τιμές έδωσαν τη δυνατότητα να αρχίσει ένας νέος κύκλος ενδιαφέροντος για τις υπάρχουσες καλλιέργειες πορτοκαλιών», καταθέτει ο πρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας.

Κλείνοντας, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος εκφράζει την πίστη ότι υπάρχει αξιοσημείωτη προοπτική στα εσπεριδοειδή, κυρίως όσον αφορά τη χυμοποίηση, αφού οι χυμοί είναι ένα προϊόν που επιλέγουν πολλοί καταναλωτές. «Οι χυμοί είναι ένα εξαγωγικό προϊόν σε αγορές που αποτελούν στόχο για καθαρά οικονομικούς λόγους. Εμείς θα διαθέτουμε ένα πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν που θα έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button