Αγροτικά

Oδηγοί για τη φαρμακευτική κάνναβη το Ισραήλ και ο Καναδάς

Με αμείωτο ρυθμό προχωρά η διαδικασία για τη φαρμακευτική κάνναβη, ώστε να υπάρξει δευτερογενής νομοθεσία, μετά τον νέο νόμο που υπερψηφίστηκε το 2018 και έδωσε τη δυνατότητα να παραχθεί το προϊόν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, επισκέφθηκε το Ισραήλ για να δει πώς παράγεται το προϊόν και υπό ποιες συνθήκες.

Στα θερμοκήπια, όλοι περνούν από face control και, λόγω των ισχυρών μέτρων φύλαξης, το κόστος ανά στρέμμα είναι πολύ υψηλό και ανέρχεται σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Στην Ελλάδα, αναμένεται ωστόσο να είναι μειωμένο το κόστος λειτουργίας, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα, στο Ισραήλ υπάρχει Οργανισμός Κάνναβης, ο οποίος παίζει συντονιστικό ρόλο και είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, που έχει την τελική ευθύνη. Υπενθυμίζουμε ότι εποπτεύον υπουργείο, με βάση και τον νόμο που ψηφίστηκε στην Ελλάδα, είναι το υπουργείο Υγείας.

Ο Ισραηλινός Οργανισμός Κάνναβης, πάνω στον οποίο αναμένεται να βασιστεί και η ελληνική νομοθεσία, καθώς υπάρχει τεχνογνωσία, έχει συντονιστικό ρόλο στα παραγόμενα θερμοκήπια για τις σωστές προδιαγραφές, οι οποίες καθορίζονται με τη στενή συνεργασία ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, αλλά και νοσοκομείων, τα οποία έχουν λόγο, διότι εκεί διεξάγονται και οι κλινικές μελέτες. Βεβαίως, και στη χώρα μας υπάρχουν συγκεκριμένα νοσοκομεία, που έχουν εξειδικευμένες μονάδες για κλινικές μελέτες είτε στην Αθήνα, είτε σε ορισμένες έδρες υγειονομικών περιφερειών, εφόσον υπάρχει σχετική υποδομή και βούληση.

Στις έρευνες Ισραηλινών δεν παίρνουν μέρος μόνο γιατροί, οι οποίοι έχουν ειδικότητες που σχετίζονται με τις αναλγητικές ιδιότητες της κάνναβης (π.χ. ογκολόγοι, ειδικοί παθολόγοι, ρευματολόγοι κ.ά.), αλλά και ψυχολόγοι και ψυχίατροι, ώστε να γνωρίζουν τα αποτελέσματα προς τους ασθενείς, καθώς η κάνναβη εμπεριέχει και ψυχοτρόπο ουσία. Ως προς το παραγωγικό μέρος, στο Ισραήλ δουλεύουν με γενετικό υλικό, που έχουν επιλέξει.

Τα μέτρα στον χώρο όπου παράγεται η πρώτη ύλη είναι δρακόντεια. Τα θερμοκήπια είναι κλειστά και οκτώ βιομηχανίες παράγουν προϊόντα κάνναβης σε διάφορες μορφές, μεταξύ των οποίων και τσιγάρα. Οι βιομηχανίες αυτές δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ και η ελληνική πλευρά ξεναγήθηκε στο μεγαλύτερο θερμοκήπιο στον κόσμο, αν μη τι άλλο για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, που ανέρχεται σε 32 στρέμματα.

Ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς κάνναβης, πάντως, είναι ο Καναδάς, όπου υπάρχουν 30 εταιρείες, οι οποίες είναι εισηγμένες και κάνουν εξαγωγές, αντίθετα με το Ισραήλ η παραγωγή του οποίου αφορά την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Καθώς σε πολλές χώρες η κάνναβη είναι απαγορευμένη από τον νόμο, μολονότι ανακουφίζει από τον πόνο σε δύσκολες ασθένειες, όγκους, πάρκινσον, επιληψία κ.ά., η ανάπτυξη της αγοράς της είναι ραγδαία και ανέρχεται επί του παρόντος σε περίπου +17% κάθε χρόνο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button