Αγροτικά

O Σπ. Λιβανός εξηγεί γιατί χρειάζεται μια εθνική πολιτική ανάπτυξης των θερμοκηπίων

Απαντήσεις σε πολλά και ιδιαιτέρως σοβαρά θέματα που απασχολούν τους αγρότες και παραγωγούς όλης της Κρήτης έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι 92,3 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος εδώ και λίγους μήνες έχει αναλάβει το «τιμόνι» του Υπουργείου.

Ο κ. Λιβανός μετά και τις ανακοινώσεις και αναφορές στον πρωτογενή τομέα που έγιναν από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως ο ίδιος είναι πολύ ικανοποιημένος με τον τρόπο τον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης εντάσσει στην πολιτική του τον πρωτογενή τομέα, θεωρώντας τον ως τον σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της χώρας την επόμενη δεκαετία.

Ο Υπουργός τόνισε πως ιδιαίτερα για την Κρήτη έχουν προγραμματιστεί πολύ μεγάλα και σημαντικά έργα τα οποία θα επηρεάσουν θετικά όλους τους τομείς της οικονομίας του νησιού ανάμεσά τους και τους αγρότες, ενώ τόσο μέσα από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ στον σχεδιασμό μπαίνουν νέα έργα αγροτικής υποδομής, όπως νέα φράγματα αλλά και αρδευτικά έργα.

Ο τομέας των θερμοκηπίων στην Κρήτη δεν είναι άγνωστος στον Υπουργό, ο οποίος ανέφερε πως και μέσα από τις συναντήσεις που έχει ήδη κάνει με εκπροσώπους της θερμοκηπιακής Κρήτης, γνωρίζει τα προβλήματα και τα αιτήματα που υπάρχουν και προσπαθεί για τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Σημαντικότερο όμως από αποσμασματικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν είναι για τον ίδιο η εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για την θερμοκηπιακή ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο δεν υπάρχει και ο ίδιος το θεωρεί απαραίτητο για την ουσιαστική ανάπτυξη αυτού του τομέα.

Σε σχέση με το κύμα ανατιμήσεων που επηρεάζει και την αγροτική παραγωγή, ο κ. Λιβανός ανέφερε πως το μεγαλύτερο κύμα αυξήσεων παρατηρήθηκε στις ζωοτροφές και γι’ αυτό ανακοινώθηκε ήδη από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ η μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Οι ανατιμήσεις είναι κάτι που θα παρακολουθείται στενά όπως είπε και εφόσον παρατηρηθεί πρόβλημα και σε άλλες δραστηριότητες, όπως στα αγροτικά εφόδια, θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να διευκολυνθούν οι αγρότες. Για την ώρα, όπως λέει, στόχος του Υπουργείου είναι να υπάρξουν οικονομικές ελαφρύνσεις στο αγροτικό πετρέλαιο κάτι το οποίο ο ίδιος το διεκδικεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Λιβανός στάθηκε ιδιαίτερα και στο κομμάτι των νέων αγροτών οι οποίοι πλέον έχουν ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα να μπουν στην αγροτική παραγωγή, κάτι το οποίο τόσο για τον Υπουργό, όσο και για τον Πρωθυπουργό, είναι ζήτημα προτεραιότητας με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Λιβανός τόνισε πως για περιοχές όπως η Κρήτη που παράγει αγροδιατροφικά προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας είναι ακόμα ζητούμενο να αναπτυχθεί περισσότερο το κομμάτι της μεταποίησης, εμπορίας και μάρκετινγκ των προϊόντων. Για να συμβεί αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση των αγροτών σε συλλογικά σχήματα και για αυτό το λόγο οι νέοι αγρότες θα στηριχθούν περισσότερο, όπως είπε ο Υπουργός, οι νέοι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με διαφορετικές παραστάσεις, έχουν νέες ιδέες και μπορούν να προσαρμοστούν αλλά και να δώσουν ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενισχύσεις στην αγροτική παραγωγή λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, ο κ. Λιβανός ανέφερε πως η Κρήτη ήταν από τις πρώτες περιοχές που εντάχθηκε στον πρώτο κύκλο ενισχύσεων, που αφορούσε την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Ο κύκλος αυτός δεν έχει ακόμα κλείσει και υπάρχουν ακόμα αγροτικές περιοχές στην Ελλάδα που δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις. Ο ίδιος θεωρεί δίκαιο το αίτημα να υπάρξει και δεύτερος κύκλος αποζημιώσεων που θα συμπεριλαμβάνει για την Κρήτη, κάτι για το οποίο τόνισε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί να υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button