Αγροτικά

Ο Τσιάρας βάζει πάγο στον ΟΠΕΚΕΠΕ -Πρόταση να επιστραφούν τα αχρεωστήτως σε δόσεις

Ο μεγάλος αιφνιδιασμός έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ειδοποιητήρια για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών συνολικού ύψους 50.755.440 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μπορεί ο Τσιάρας μπροστά στην αφόρητη πίεση των 200.000 αγροτών που πήραν τα ραβασάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανέφερε χαριτολογώντας «πληρώνω αμαρτίες άλλων» αλλά μέσα του «έβραζε» γιατί ήξερε ότι τα δύσκολα είναι πίσω. Δεν αναφερόταν στον Αυγενάκη που πολλοί νόμισαν αλλά στον Μπαμπασίδη και τον παλαιό τεχνικό σύμβουλο, που ποίησαν την νήσσαν για το λάθος με τα δικαιώματα του 2021, που χρησιμοποίησε αντί του 2022.

Ζήτησε εξηγήσεις ο υπουργός από τον Μπαμπασίδη και αυτός του ανέφερε, ότι τα «μπιλιετάκια» στους παραγωγούς τα έστειλαν δύο Διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ (Πληρωμών και Άμεσων Ενισχύσεων) χωρίς να το γνωρίζει καν και ζήτησε τις παραιτήσεις τους για να βγάλει την ευθύνη από πάνω του. Η ανευθυνότητα σε όλο το μεγαλείο της.

Ο Τσιάρας είπε στον Μπαμπασίδη γράψε και την δική σου να την έχεις έτοιμη. Από την άλλη πλευρά ο τεχνικός σύμβουλος ανέφερε δικαολογίες ότι δεν είναι δική του ευθύνη και ότι δεν είχε σύμβαση κ.α. Το ότι δεν είχε σύμβαση ο τεχνικός σύμβουλος δεν αληθεύει βέβαια γιατί είχαμε την απευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης βάσεων δεδομένων και διαχείρισης συστημάτων με την πληρωμή 24.552 ευρώ (με ημερομηνία 8/6/2023).

Όλα αυτά δείχνουν στον υπουργό ΑΑΤ ότι δεν θα πρέπει να τους έχει εμπιστοσύνη για το τι θα γίνει με τις πληρωμές της 15ης Οκτωβρίου, με τα υπόλοιπα του 2023 και κυρίως με την προκαταβολή του 2024.

Γιατί με την τραγελαφική διαχείριση που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποσπά τους αγρότες και τα ΚΥΔ από τις αναγκαίες διορθώσεις για να γίνουν οι πληρωμές του 2024 και τους στέλνει να κάνουν ενστάσεις για τα αχρεώστητα των προηγούμενων ετών.

Ο κ. Νίκος Κακαβάς, πρόεδρος στην ΠΟΓΕΔΥ, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «δυστυχώς όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν. Αν δεν βαθύ μπει μαχαίρι στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ζήσουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Πρέπει ο νυν υπουργός να διαγράψει όλο το φαύλο παρελθόν που δημιούργησαν στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχων οι προκάτοχοί του».

Εμείς από τον ΑγροΤύπο θα θυμίσουμε στο νυν υπουργό ότι λέγαμε και στον προκάτοχό του. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κρίνεται κάθε χρόνο από τις πληρωμές που κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συνάντηση ζητά η ΕΘΕΑΣ

Για το θέμα ζήτησε άμεση συνάντηση η ΕΘΕΑΣ από στο ΥΠΑΑΤ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προτείνοντας τρείς άμεσες ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Το ΥπΑΑΤ που είναι αιφνιδιασμένο από τις εξελίξεις φαίνεται να αποδέχεται αυτές τις προτάσεις ως λογικές και αναμένεται η τελική απόφαση για να γίνει τμηματική παρακράτηση των 50,3 εκατ. ευρώ.

Η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή που έστειλε στο Υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Από τις 2.10.2024, χιλιάδες αγρότες-μέλη μας λαμβάνουν επιστολές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να έχει υπάρξει καμία προηγούμενη ενημέρωση των αγροτών και της ΕΘΕΑΣ, στην οποία αναφέρει ότι κατά τον τελευταίο διασταυρωτικό έλεγχο πληρωμών του Οκτωβρίου 2023, για το έτος αιτήσεων 2022, ροέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά τα οποία πρέπει να ανακτηθούν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά τα χρήματα να επιστραφούν έως 29/10/2024.
Εκτιμούμε ότι η εν λόγω ενέργεια του ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλεται σε όσα περιλάμβανε η Διοίκηση στην ανακοίνωση, που εξέδωσε στις 2.7.2024 και συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αναλυτικότερα, το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77€, το οποίο μετά από επανα-υπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 €».

Στη συνέχεια, έγινε κατανοητό ότι ενώ είχαν χρησιμοποιηθεί τα σωστά δικαιώματα κατά την προκαταβολή του 2022 (18 Οκτωβρίου 2022) και στην εξόφληση του 2022 (21 Δεκεμβρίου 2022) τα δικαιώματα που χρησιμοποιήθηκαν από τον τεχνικό σύμβουλο κατά την εκκαθάριση του 2022 (Ιούνιος 2023) ήταν αυτά του 2021, τα οποία διέφεραν σημαντικά από αυτά του 2022 για όσους παραγωγούς εφαρμοζόταν η σύγκλιση δικαιωμάτων. Λόγω αυτού του λάθους, τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά βάση παραγωγούς που τα δικαιώματα τους μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και επομένως η απαίτηση να συμψηφιστούν με την προκαταβολή του 2024, δημιουργεί οικονομικό αδιέξοδο σε αυτούς τους αγρότες.

Επίσης, πέρα από τον αιφνιδιασμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την αναστάτωση, δημιουργείται σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς ένα άλλο εξίσου σημαντικότατο πρόβλημα, αυτό της επιβάρυνσης των αγροτών και των συνεταιριστικών ΚΥΔ.

Στις 4.10.2024 ήταν τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και θα ακολουθήσει η ολιγοήμερη περίοδος, που θα πρέπει να δοθούν διασταυρωτικοί έλεγχοι για να γίνουν οι διορθώσεις για κατά το δυνατόν ορθές πληρωμές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μπορείτε να υποβάλετε έγγραφες παρατηρήσεις, εφόσον δεν ισχύει οτιδήποτε από τα ανωτέρω, έως 29/10/2024 στην εφαρμογή του ΟΣΔΕ στην οθόνη Αχρεώστητα με την επιλογή «Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων» με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήματά σας», αποσπά όλους από τη βασική εργασία του 2024 και δημιουργεί αδιέξοδο στα συνεταιριστικά ΚΥΔ και αγρότες.

Με βάση τα ανωτέρω η ΕΘΕΑΣ, για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και η επιβάρυνση των 196.083 αγροτών και των Συνεταιριστικών και άλλων ΚΥΔ, τόσο από το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου όσο και από τον αδικαιολόγητο αιφνιδιασμό, ζητάει:

1) Συνάντηση ΑΜΕΣΑ της ΕΘΕΑΣ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο ΥΠΑΑΤ για την επίλυση μιας σειράς θεμάτων και προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί και αφορούν το ΟΣΔΕ 2024, γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει μέχρι σήμερα απαντήσει.

2) Την αναστολή της προθεσμίας 29.10.2024, που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει ως καταληκτική για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων στις 30.6.2023.

3) Την επεξεργασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρότασης, ώστε οι συμψηφισμοί να γίνουν σε 5 ισόποσες δόσεις κατά την αναλογία της εφαρμογής της σύγκλισης των δικαιωμάτων μεταξύ 2022-2027. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους 196.083 αγρότες το 2024.

Επιπλέον, ζητάμε να θεσμοθετηθεί, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα μεικτή ομάδα διαχείρισης των θεμάτων του ΟΣΔΕ, ώστε να προλαμβάνονται κατά το δυνατόν τέτοια φαινόμενα».

agrotypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button