Ο αθλητισμός για άτομα με αναπηρία υπάρχει για περισσότερα από 100 χρόνια. Οι πρώτοι αθλητικοί σύλλογοι για κωφούς υπήρχαν το 1888 στο Βερολίνο.
Ο αθλητισμός για άτομα με αναπηρία έγινε πιο διαδεδομένος μετά τον Β’ Παγκόσμιο. Στη διάρκεια του πολέμου, υπήρχαν πολλοί άμαχοι και στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί.
Το 1944, κατόπιν αιτήματος της Βρετανικής Κυβέρνησης, ο Δρ. Λούντβιγκ Γκούτμαν άνοιξε στο νοσοκομείο Στόουκ Μάντεβιλ κέντρο για τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη. Ο αθλητισμός αποτέλεσε μια από τις μεθόδους αποκατάστασης. Σταδιακά, οι θεραπευόμενοι άρχισαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, καθώς έπαψαν να βλέπουν τον αθλητισμό μόνο ως μέσο θεραπείας.
Στις 29 Ιουλίου 1948, την ημέρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ο Δρ. Γκούτμαν διοργάνωσε τον πρώτο διαγωνισμό για αθλητές με αναπηρικό αμαξίδιο. Ονομάστηκε Αγώνες του Στόουκ Μάντεβιλ και πήραν μέρος 16 στρατιωτικοί και γυναίκες που συμμετείχαν στην τοξοβολία.
Την ίδια χρονιά, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας βετεράνων στρατιωτικών, δημιουργήθηκε μια Διεθνής Ομάδα Εργασίας για τον Αθλητισμό για τα Άτομα με Αναπηρία, για να μελετήσει τα προβλήματα του αθλητισμού, σε αυτό τον τομέα.
Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία, του Διεθνούς Οργανισμού Αθλητισμού για τα ΑμεΑ (ISOD), το 1964, που πρόσφερε ευκαιρίες σε όσους αθλητές δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στους Διεθνείς Αγώνες του Στόουκ Μάντεβιλ δηλαδή, άτομα με προβλήματα όρασης, ακρωτηριασμένα μέλη, εγκεφαλική παράλυση και παραπληγικοί.
Ο ISOD πίεσε τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τορόντο το 1976 να συμπεριλάβει τυφλούς και ακρωτηριασμένους αθλητές. Το ίδιο έκανε και το 1980 στο Άρνεμ, για τη συμμετοχή αθλητών με εγκεφαλική παράλυση.
Σταδιακά, ιδρύθηκαν διάφοροι οργανισμοί όπως οι Διεθνής Ένωση Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας Εγκεφαλικής Παράλυσης, Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητισμού Τυφλών και Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή Αθλητισμού για άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλο τον κόσμο.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1989, συστάθηκε η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή ως διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, για να λειτουργεί ως το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο του Παραολυμπιακού Κινήματος.
H Ελλάδα στέλνει επίσημες αποστολές από το 1988.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia