Κόσμος

Οι Ρώσοι θα αναγεννήσουν τον σοβιετικό υπερ-υπερηχητικό πύραυλο Kh-90; Θα φτάνει το Παρίσι από την Μόσχα (Εικόνες)

Με εμβέλεια 3.000 χιλιομέτρων, ο υπερ-υπερηχητικός πύραυλος θα αποτελέσει ένα υπερόπλο για τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά

Η ιδέα του πυραύλου Kh-90, ενός υπερ-υπερηχητικού όπλου με εμβέλεια πυρός 3.000 χιλιομέτρων, γεννήθηκε την δεκαετία του ‘1980 στην Σοβιετική Ένωση. Ο πύραυλος σκοπεύονταν να αντικαταστήσει τον πυρηνικό πύραυλο Kh-55, ωστόσο το πρόγραμμά του ακυρώθηκε πρόωρα. Θα τελειώσουν οι Ρώσοι αυτό που ξεκίνησαν οι Σοβιετικοί;

 

Κυνήγι Υπερ-Υπερηχητικών Πυραύλων

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά όπλα της Ρωσίας σήμερα είναι οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι, πύραυλοι οι οποίοι τελειοποιήθηκαν πρόσφατα ωστόσο βασίζονται σε τεχνολογία που αναπτύχθηκε κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Ένα από τα προγράμματα που ανέπτυξαν οι Σοβιετικοί κατά την δεκαετία του ‘1980 ήταν ο υπερ-υπερηχητικός πύραυλος Kh-90.

Στρατιωτικοί ειδικοί εκτιμούν πως οι Ρώσοι ίσως στο σύντομο μέλλον αποφασίσουν να συνεχίσουν αυτό που άφησαν οι Σοβιετικοί στην μέση, δηλαδή την ολοκλήρωση του προγράμματος και την παραγωγή πυραύλων Kh-90. Όπως προαναφέραμε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα κάνουν κάτι τέτοιο. Ο πύραυλος Kalibr, ο πύραυλος R-500 των συστημάτων Iskander και ο υπερ-υπερηχητικός πύραυλος Kh-47 Kinzhal γεννήθηκαν όλοι τους στην Σοβιετική Ένωση ωστόσο ολοκληρώθηκαν στην Ρωσία.

Ο Πολλά Υποσχόμενος Πύραυλος Kh-90

Η ιστορία του πυραύλου Kh-90 πιστεύεται ότι ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του ‘1980 εντός φυσικά της Σοβιετικής Ένωσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την ονομασία B-239 και αναμένονταν να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του υποηχητικού πυραύλου κρουζ Kh-55. Το όραμα των σχεδιαστών του ήταν να γίνει ο πύραυλος Kh-90 ικανός να ταξιδεύει με ταχύτητα μεταξύ 4,5 και 6 μαχ, διεισδύοντας όλα τα συστήματα αεράμυνας. Το αναμενόμενο επιχειρησιακό βεληνεκές του θα έφτανε τα 3 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Το αεροσκάφος που θα μετέφερε τον πύραυλο Kh-90 προγραμματίζονταν να ήταν το σοβιετικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160, το οποίο χρησιμοποιείται έως και σήμερα από την Μόσχα σε εκσυγχρονισμένες εκδόσεις. Αν και το αεροσκάφος θα μπορούσε να εξοπλιστεί με μόνο δύο πυραύλους μέγιστα, ο κάθε πύραυλος θα διέθετε δύο εκρηκτικές κεφαλές χαρακτηριστικό που θα του πρόσδιδε την δυνατότητα να εμπλέκεται με πολλαπλούς στόχους. 

 

Το μήκος του Kh-90 θα ήταν 11 μέτρα, ενώ το άνοιγμα των φτερών του θα έφτανε τα 7 μέτρα. Το βάρος του ήταν προγραμματισμένο να είναι 15 τόνους. Ο πύραυλος θα έπρεπε να εκτοξεύεται σε υψόμετρο τουλάχιστον 7 χιλιομέτρων. Όλα πήγαιναν βάσει σχεδίου μέχρι που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991 και το 1992 το πρόγραμμα ακυρώθηκε επίσημα για προφανείς λόγους.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις πως το Κρεμλίνο θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα και να κάνει τον πύραυλο Kh-90 ένα πλήρως λειτουργικό οπλικό σύστημα για τα βομβαρδιστικά του. Αν το κάνει πράξη, ίσως ο Kh-90 γίνει ο ισχυρότερος υπερ-υπερηχητικός πύραυλος του κόσμου μία μέρα.

Kh-90

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button