Πολιτική

Π. Λύρας: Η ανοχή και η απάθεια είναι… αρετές μιας κοινωνίας που πεθαίνει

«Υπόμνημα για την παραβατικότητα στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας»

Κατά τη διάρκεια της υπ’ αριθμ. 2/2024 (3.2.2024) κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας καταγράφηκαν προβλήματα που εντοπίζονται στην περιοχή και οι κοινοτικοί σύμβουλοι εισηγήθηκαν μια σειρά προτάσεων:

Η κατάσταση σήμερα
Παρατηρούνται αυξανόμενα περιστατικά παραβατικότητας στην περιοχή μας και πρέπει σύντομα και συντονισμένα να υπάρξουν μέτρα και μηχανισμοί αντιμετώπισης τόσο σε τοπικό όσο και σε γενικότερο επίπεδο. Η Πολιτεία, οι οικογένειες, τα σχολεία και η κοινωνία γενικότερα, πριν να είναι πολύ αργά, οφείλουν να συνεργαστούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός αυξανόμενου και ιδιαιτέρως ανησυχητικού φαινομένου, αυτού της νεανικής παραβατικότητας, της σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Συγκεκριμένα, αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι η ομάδα υψηλής παραβατικότητας, οι Ρομά, να έχουν άμεση συνέχειά τους τις συμμορίες αλλοδαπών και ομάδες ανηλίκων που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού, ενδοσχολικής βίας, πρόκλησης επεισοδίων στα γήπεδα, τέλεσης κλοπών και ληστειών κ.λπ.

Μια επιθετική συμπεριφορά από ομάδες κυρίως ανηλίκων σε άλλους ανήλικους ή/και σε ενήλικους σε διάφορα σημεία, ακόμα και της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας, αλλά και σε παράδρομους.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα σε περιοχή του Αγίου Νικολάου (δίπλα από το κέντρο της πόλης) η συγκέντρωση παρέας κατά τις νυχτερινές ώρες με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών και την όχληση των κατοίκων.

Μετά τη διαμαρτυρία των κατοίκων υπήρξε περιστατικό χρήσης φωτοβολίδας για εκφοβισμό! Και όλα αυτά αφορούν στο κέντρο, αλλά και τις συνοικίες της πόλης, το Σιδηροδρομικό Σταθμό, το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, τη συνοικία Αβραμόγιαννη, τα στενά δρομάκια του Ιστορικού Κέντρου με τον ελλιπή δημοτικό φωτισμό (σε κάποια σημεία) και τη δυνατότητα απόκρυψης παράνομων συμπεριφορών.

Προτεινόμενες λύσεις
1. Ενημέρωση στα σχολεία όλων των βαθμίδων σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό

2. Περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες σε μέρη της πόλης που συγκεντρώνονται ανήλικοι και όπου έχουν καταγραφεί προβλήματα. Η παρουσία ένστολης υπηρεσίας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

3. Προληπτική διαμεσολάβηση. Είναι αναγκαία η λήψη συντονισμένων μέτρων με στόχο την ενίσχυση διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Κοινοτήτων Ρομά και αστυνομικών

4. Πρόληψη και όχι καταστολή. Η ταχεία ενεργοποίηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης και Παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας.

5. Συζητήσεις. Στη Δημοτική Κοινότητα και στις γειτονιές της πόλης να γίνεται μια πρώτη συζήτηση για τα προβλήματα της παραβατικότητας και να συντάσσονται γραπτές εισηγήσεις, ώστε να υπάρχει ανάδειξη και κατεύθυνση επίλυσης επιμέρους ζητημάτων

6. Επιμόρφωση γονέων Ρομά. Να καταλάβουν οι γονείς Ρομά ότι τα παιδιά τους πρέπει να πάνε σχολείο

7. Θέσπιση μέτρων. Γενικότερα από την ελληνική Πολιτεία

8. Αυστηροποίηση νομοθεσίας. Και συντόμευση των ποινικών εκδικάσεων. Αυστηρότερες τιμωρίες στους κλεπταποδόχους

9. Έλεγχος ζητιανιάς ανηλίκων Ρομά

10. Βελτίωση και ενίσχυση δημοτικού φωτισμού

11. Πιο αυστηρές τιμωρίες για παραβάσεις στη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης

12. Ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή μας και επικαιροποίηση της συνεργασίας με το Δήμο Καλαμάτας με ανανεωμένο το πλαίσιο δράσης βάσει των νέων δεδομένων.

Η κοινωνία πρέπει να βγει στο ξέφωτο! Οι φορείς που έχουν την όποια ευθύνη τούς αναλογεί από το νόμο και οι πολίτες που θέλουν να ζουν με ασφάλεια, με νηφάλιο και συστηματικό τρόπο οφείλουν να συνεργαστούν για την καταπολέμηση αυτής της εντεινόμενης μορφής βίας. Της νεανικής παραβατικότητας.

Με τις δυνατότητες που έχουμε ως Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας και με την απευθείας σχέση μας με τους συμπολίτες μας, είμαστε αλληλέγγυοι, αφενός, σε κάθε περίπτωση που χρειάζεται στήριξη και, αφετέρου, έτοιμοι και αποφασισμένοι να συμμετέχουμε στις προσπάθειες φορέων και δράσεων για τη στήριξη της οικογένειας, την προστασία των ανήσυχων ηλικιωμένων, τη συμμετοχή στην ενημέρωση σχολείων και ομάδων πληθυσμού, καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας και αυτονόητα συνεργασίας με υπηρεσίες και τη Δημοτική Αρχή, για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στον ιστό της πόλης μας.

Για το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας
Παναγιώτης Ι. Λύρας
Πρόεδρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button