Αγροτικά

PAN Europe: Τα κράτη-μέλη αποφεύγουν να δεσμευτούν στη μείωση των φυτοφαρμάκων

Το ευρωπαϊκό δίκτυο PAN (Pesticide Action Network) Europe δημοσίευσε πρόσφατα σειρά εγγράφων που, όπως υποστηρίζει, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της πλειονότητας των κρατών-μελών της ΕΕ, σχετικά με τον στόχο της μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50%, που τέθηκε από την Κομισιόν με την «Πράσινη Συμφωνία».

Από αυτά προκύπτει ότι η δέσμευσή τους στον εν λόγω στόχο παραμένει αμφίβολη. Το δίκτυο αναφέρει ότι τον περασμένο Ιούλιο η γερμανική προεδρία προώθησε δύο ερωτήματα στα κράτη-μέλη σχετικά με τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων, ετοιμάζοντας ένα σχέδιο πρότασης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που δεν περιελάμβανε τον ανωτέρω ποσοστιαίο στόχο, ούτε κάποια αναφορά στα σοβαρά ζητήματα βιοποικιλότητας, που υπογραμμίζονται και από το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ σε πρόσφατη έκθεσή του για τα Εθνικά Σχέδια Δράσης της φυτοπροστασίας των κρατών-μελών.

Κατά της μείωσης Ολλανδία και Αυστρία, μόνη της η Γαλλία, αποστάσεις η Ελλάδα

Το δίκτυο ζήτησε και απέκτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 36 έγγραφα εργασίας, που αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην «Έκθεση της Κομισιόν προς την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο για την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα κράτη-μέλη στην εφαρμογή των εθνικών στόχων που τέθηκαν στα Εθνικά Σχέδια Δράσης και στην πρόοδο της ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/128 για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων».

Στα τέλη Νοεμβρίου 2020, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποστολής των αιτούμενων εγγράφων. Από τα κείμενα προκύπτει ότι η γερμανική προεδρία έλαβε απαντήσεις από κράτη-μέλη σε δύο φάσεις (από 25/8/2020 έως 9/10/2020 έως 21/10/2020). Στην πρώτη «ομάδα» χωρών που απέστειλαν σχόλια ήταν και η Ελλάδα.

Στις απαντήσεις της χώρας μας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι μια σειρά ελλείψεων και καθυστερήσεων για τη θέσπιση των απαραίτητων διαδικασιών, όπως η έλλειψη εκπαίδευσης και πιστοποίησης στη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οδήγησε την Κομισιόν στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών απέτυχαν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης τους.

Στο ίδιο έγγραφο, οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι «η πλειονότητα των παραγωγών δεν ήταν εξοικειωμένοι με τις Αρχές Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ζιζανίων» και προσθέτουν ότι «θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο να επιβληθούν οι αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ως ένας αριθμός στατιστικής και είμαστε πολύ σκεπτικοί για την επιβολή αυστηρών οδηγιών και κυρωτικών δράσεων».

Υπήρξαν, επίσης, κράτη-μέλη όπως η Ολλανδία (με την υποστήριξη της Αυστρίας), που ανέφεραν ότι η αξιοποίηση εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας θα επιφέρει αυξημένο κόστος. «Στις εν λόγω τοποθετήσεις, οι εν λόγω χώρες παρέβλεψαν το γεγονός ότι οι παραγωγοί θα αποζημιώνονται από την ΚΑΠ και ότι οι μέθοδοι αυτές μπορεί να μοιάζουν κοστοβόρες αρχικά, αλλά σε βάθος χρόνου μπορούν να αποφέρουν οφέλη». Σύμφωνα με την PAN Europe, από τα κράτη-μέλη που απέστειλαν σχόλια η Γαλλία αναφέρεται ρητά στον στόχο μείωσης της χρήσης των φυτοφαρμάκων κατά 50%.

Το συμπέρασμα του δικτύου είναι ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών είτε διατηρούν ουδετερότητα, είτε συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που αμφισβητεί τον εν λόγω στόχο, αγνοώντας παράλληλα τις επιπτώσεις ορισμένων φυτοφαρμάκων στη φθίνουσα βιοποικιλότητα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button