Τοπικά Νέα

Παράταση για την απλή χρήση αιγιαλού από τις τουριστικές επιχειρήσεις, ζητά ο Π. Μαντάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του νέου νόμου για την απλή χρήση αιγιαλού από επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικού ενδιαφέροντος, ζήτησε με παρέμβασή του μέσω της Βουλής από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς. Ειδικότερα ο κ. Μαντάς ζητά να υπάρξει παράταση για μετά τη τρέχουσα σεζόν στην εφαρμογή των νέων αυστηρότερων όρων και προϋποθέσεων του ν. 5092/2024 και της σχετικής εφαρμοστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης 57878/2024 για τη χρήση του αιγιαλού, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει για πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια συμμόρφωσης να είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και ασφυκτικά.

Με την παρέμβασή του αυτή ο βουλευτής συντάσσεται με το αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου, καθώς και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, τονίζοντας ότι λόγω των πάρα πολύ στενών χρονικών περιθωρίων, πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και ειδικά οι πιο μικρές αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις του νόμου και της σχετικής υπουργικής απόφασης. Κατά τον κ. Μαντά «κομβικό σημείο για την εύρυθμη και ομαλή συμμόρφωση των επιχειρήσεων στο νέο πλαίσιο αποτελεί ο χρόνος εφαρμογής», έτσι ώστε ιδιαίτερα οι μικρότερες και με καθαρά εποχικό κύκλο επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσαρμοστούν, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωσή τους η οποία σήμερα σε πολλές περιπτώσεις απειλείται.

Ο κ. Μαντάς τέλος σημειώνει ότι εφόσον δοθεί παράταση στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για μετά από τη τρέχουσα σεζόν, δηλαδή για μερικούς μόνο μήνες, πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις θα λάβουν μια πολύ σημαντική ανάσα και θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν ομαλά και συντεταγμένα στις αναγκαίες εργασίες για την πλήρη συμμόρφωσή τους με το νέο καθεστώς, κάτι που σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Αθήνα, 20/05/2025

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κων/νο Χατζηδάκη

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Θέμα: «Παράταση εφαρμογής ν. 5092/2024 για τη χρήση αιγιαλού»

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Σας διαβιβάζω την από 1/5/2024 επιστολή του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας, το από 2/5/2024 αίτημα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και το από 18/5/2024 ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, αναφορικά με την ανάγκη παράτασης της εφαρμογής του νόμου 5092/2024 και της σχετικής ΚΥΑ 57878/2024 για τους όρους και τις ιδιαίτερες προϋποθέσεις που πλέον ισχύουν για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα επίσης να σας γνωστοποιήσω τα σημαντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει σε πάρα πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού λόγω της άμεσης εφαρμογής του νόμου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τουριστική περίοδος για πολλές από αυτές έχει ήδη ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλες δυσκολίες προσαρμογής τους στις προβλέψεις του νέου νόμου.

Κομβικό σημείο για την εύρυθμη και ομαλή συμμόρφωση των επιχειρήσεων στο νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί αποτελεί ο χρόνος εφαρμογής, ο οποίος θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να λαμβάνει υπόψη τόσο τα υπέρογκα κόστη που οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται να αναλάβουν, όσο και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα επιβίωσης για πάρα πολλές από αυτές, ιδιαίτερα για τις πιο μικρές οι οποίες έχουν μικρό και καθαρά εποχικό κύκλο λειτουργίας.

Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο τα υπουργεία σας να εξετάσουν τη δυνατότητα παράτασης της εφαρμογής των διατάξεων του νέου νόμου μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί μια σημαντική ανάσα σε πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και πραγματοποιούν απλή χρήση αιγιαλού, παρέχοντάς τους τα χρονικά περιθώρια να προχωρήσουν ομαλά και συντεταγμένα σε όλες τις απαραίτητες εργασίες συμμόρφωσης προς τις προβλέψεις του νέου νόμου.

Ο αναφέρων βουλευτής
Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button