Λίγο πολύ νέες εκτιμήσεις επιβεβαίωσε για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου 2024/25 η Επιστημονική Εταιρεία Ελαιοπαραγωγών (4Ε) Ελλάδος.
Αν και οι παραγωγές ορισμένων χωρών έχουν αναθεωρηθεί, το συνολικό παγκόσμιο σκηνικό δεν αλλάζει. Μόνο η Ιταλία θα έχει χαμηλότερη παραγωγή από πέρυσι (όταν είχε εγκατασταθεί γύρω στους 330.000 τόνους), ενώ σημαντική ανάπτυξη υπάρχει σε Ισπανία, Τουρκία, Ελλάδα και Τυνησία, οι χώρες αυτές θα είναι φέτος στις τέσσερις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις ποσότητες.
Εδώ είναι η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου σε χιλιάδες τόνους για την επόμενη εκστρατεία ελαιολάδου (ελάχιστη και μέγιστη)
Ισπανία 1.300 – 1.500
Τουρκία 300 – 320
Ελλάδα 230 – 290
Τυνησία 260 – 280
Ιταλία 180 – 200
Πορτογαλία 160-180
Μαρόκο 110 – 140
Συρία 90-100
Άλλα 550 – 650
Εκτίμηση παγκόσμιας παραγωγής
3.000 – 3.200
Αυτό σημαίνει ότι μετά από τρία ταραχώδη χρόνια ξηρασίας και αντίξοων καιρικών συνθηκών, αναμένεται ότι η παραγωγή –εκτός από ένα καταστροφικό σοκ της τελευταίας στιγμής– να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα.
Τιμές
Λογικά, σημειώνει ο ελληνικός φορέας, αναμένεται να μειωθούν οι τιμές των πρώτων υλών (χονδρική, εκ του εργοστασίου), ειδικά όταν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας θα γεμίσουν μετά τον Δεκέμβριο του 2024. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, τιμή μεταξύ €5 και €5,5 /kg για μέση ποιότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου ελληνικής παραγωγής θα μπορούσε να θεωρηθεί «λογικό» (μέχρι σήμερα, όπως είναι γνωστό, το ιταλικό προϊόν ταξιδεύει σε τιμή 2 ευρώ υψηλότερη από την ελληνική)
Ωστόσο, η κατανάλωση θα είναι προφανώς ο κύριος καθοριστικός παράγοντας που θα επηρεάσει τη δυναμική των τιμών. Τις δύο τελευταίες περιόδους εμπορίας, τονίζει η ελληνική ένωση, η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου οδήγησε σημαντική μερίδα των καταναλωτών ελαιολάδου – μεταξύ 30 και 40% – να «μεταναστούν» σε ανταγωνιστικά σπορέλαια ή να περιορίσουν τις διάφορες χρήσεις. του ελαιολάδου στη συλλογική και οικιακή εστίαση. Το μεγάλο «στοίχημα» είναι η ανάκτηση αυτής της κατανάλωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά, η ανισορροπία με την πλεονάζουσα προσφορά θα τείνει να ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές παραγωγού.
«Γι’ αυτό η μείωση των τιμών στα ράφια των οργανωμένων αλυσίδων διανομής, καθώς και οι ενέργειες για την προώθηση της κατανάλωσης – τονίζει η Επιστημονική Εταιρεία Ελαιοπαραγωγών (4Ε) – είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία ολόκληρου του κλάδου αλλά και το ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών. Το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης ελαίων και λιπών. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ όλων των ελαιοπαραγωγών χωρών, των ενδιαφερομένων στην αλυσίδα αξίας και των επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας».
Τα μειωμένα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου 2023/24, σημειώνεται, θα πρέπει να επαρκούν οριακά και ως «γέφυρα» για την κυκλοφορία της νέας συγκομιδής ελαιολάδου χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις στις αγορές, αλλά και επιβράδυνση του ρυθμού μείωση της τιμής.