Τεχνολογία

Selfie με τους θεούς του Ολύμπου – Εφαρμογή Gods για Android και iOS

Θέλετε φωτογραφία με τους Θεούς του Ολύμπου ή καλύτερα μια selfie φωτογραφία με τους θεούς του Ολύμπου; Αυτό προσφέρει η νέα ψηφιακή εφαρμογή «Gods» («Θεοί») η οποία αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για κινητές συσκευές, με λειτουργικά συστήματα iOS και Android, όπου παρουσιάζονται οι 12 θεοί του Ολύμπου, στο μέρος όπου ζούσαν, σε επαυξημένη πραγματικότητα. Ακόμη, σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν 12 τρισδιάστατα μοντέλα των 12 θεών του Ολύμπου.

Καθώς πρόκειται για μυθολογικούς χαρακτήρες, χρησιμοποιήθηκαν γνωστά αγάλματα των 12 θεών του Ολύμπου που φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα μουσεία και εκθέσεις στον κόσμο.

Τα 12 τρισδιάστατα μοντέλα έχουν τοποθετηθεί με γεωαναφορά σε συγκεκριμένες διαδρομές και σημεία ενδιαφέροντος του Ολύμπου (καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στο χωριό Λιτόχωρο, ιερά μονή Αγίου Διονυσίου). Για λόγους μεγαλύτερης χρηστικότητας της εφαρμογής, τα ίδια αγάλματα τοποθετήθηκαν σε δυο ακόμη σημεία εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης (περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, Κήποι της Βίλας Αλλατίνη επί της Λεωφ. Βασ. Όλγας).

Φωτογραφία με τους Θεούς του Ολύμπου

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, ο επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει τα τρισδιάστατα μοντέλα, να φωτογραφηθεί με τους αγαπημένους του θεούς στο φυσικό τους περιβάλλον, το Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου, και να μοιραστεί την εμπειρία του στα κοινωνικά δίκτυα. Ταυτόχρονα. μπορεί να ενημερωθεί για κάθε Θεό του Ολύμπου, καθώς και για τον δημιουργό ή τη θέση του αγάλματος.

Την εφαρμογή αυτή παρουσίασε η υπάλληλος του τμήματος Τουριστικού Σχεδιασμού και Συντονισμού της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλεξάνδρα Γαϊτανάκη, σε θεματικό εργαστήριο για την ψηφιακή κληρονομιά και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Σιμπίου της Ρουμανίας, στο πλαίσιο των δράσεων του ευρωπαϊκού έργου «Christa» (Interreg Europe 2014-2020).

Στο εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η κ. Γαϊτανάκη παρουσίασε ακόμη την ψηφιακή εφαρμογή, «Digital Walk» («Ψηφιακή βόλτα»), η οποία είναι διαθέσιμη σε κινητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS και Android και προσφέρει έναν προσωπικό ψηφιακό βοηθό για να ανακαλύψει ο επισκέπτης τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης.

Ανακαλύπτοντας τη Θεσσαλονίκη

Πιο συγκεκριμένα, ο ψηφιακός εικονικός οδηγός (e-guide), με το όνομα Cassandra, είναι ένας προσωπικός οδηγός που βοηθάει τον χρήστη να ανακαλύψει τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε για επισκέπτες κρουαζιέρας και περιλαμβάνει περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τη γαστρονομία.

Υποδεικνύει σημεία ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης αυξάνοντας την πολιτιστική εμπειρία του χρήστη (τουρίστας, επισκέπτης, καθημερινή χρήση). Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκαν 26 αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένων εκκλησιών και μοναστηριών, μνημείων της UNESCO, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων κ.α.

Αντίστοιχα, έχει αναπτυχθεί η εφαρμογή «The white tower AR App» («Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, ο Λευκός Πύργος»), που βοηθάει τον επισκέπτη να ανακαλύψει και να εξερευνήσει τον Λευκό Πύργο, το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, όπως ήταν αιώνες πριν. Με αυτήν την εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη σε φορητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS και Androis, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί σε τρεις γλώσσες για το μνημείο και όταν στοχεύει στον Λευκό Πύργο με την κάμερά του μπορεί να δει τον Λευκό Πύργο όπως ήταν πριν από αιώνες στην αρχική του μορφή.

Τέλος, η εφαρμογή «Olympus 3D » χρησιμοποιεί εικονική πραγματικότητα για να αναδείξει διαδρομές και μονοπάτια του βουνού Όλυμπος. Στον ήδη υπάρχοντα τουριστικό ιστότοπο https://visit-centralmacedonia.gr/ δημιουργήθηκε ομώνυμος θεματικός ιστότοπος, που παρέχει ένα πολυμεσικό, πολυτροπικό περιβάλλον για την ανάδειξη του Ολύμπου σε τουριστικό προορισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button