Τοπικά Νέα

Σενάριο για δύο ΔΕΥΑ στη Μεσσηνία

Αναφορά στο μέλλον των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου τη Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου το περασμένο Σάββατο στην Καλαμάτα.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος ενημέρωσε τους δημάρχους της Πελοποννήσου για τις πρωτοβουλίες της Ένωσης, αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις επαφές που γίνονται το τελευταίο διάστημα, επισήμανε ότι το τελικό σενάριο συγκλίνει στη δημιουργία δύο ΔΕΥΑ στη Μεσσηνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος “επικύρωσε” τις παρατηρήσεις του κ. Καφαντάρη, σημειώνοντας με τη σειρά του ότι η λύση που προκρίνεται για τη Μεσσηνία είναι αυτή που περιέγραψε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο νόμου θα έρθει να συμπληρώσει τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία, με βάση το νόμο 5037 του 2023, δύναται έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 να υποβάλει στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών πρόταση ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων, συνοδευόμενη από ανάλυση οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του συνόλου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, μεταξύ δε αυτών και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης.

Η Ρυθμιστική Αρχή μπορεί «να προτείνει την αναδιοργάνωση των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διαδημοτικών συνεργασιών και σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, αλλά και της συγχώνευσης παρόχων υπηρεσιών ύδατος, καθώς και κάθε πρόσφορο μέτρο προς ενίσχυση της διαχειριστικής τους ικανότητας.

Κατά την προετοιμασία των προτάσεών της η ΡΑΑΕΥ λαμβάνει υπόψη, ιδίως, γεωγραφικές παραμέτρους και οικονομικά κριτήρια, όπως το λειτουργικό κόστος, το ποσοστό ανάκτησης κόστους και τις ταμειακές ροές, πληθυσμιακά κριτήρια, την περιβαλλοντική συμπεριφορά των παρόχων και τις υφιστάμενες υποδομές, καθώς και κοινωνικές παραμέτρους, και οι προτάσεις της αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδατος, τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στο φυσικό περιβάλλον και τη βέλτιστη τιμή».

Παράλληλα με τις προτάσεις που αναμένεται να καταθέσει η Ρυθμιστική Αρχή, το ΥΠΕΝ προχωρά στη σύνταξη νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των δημοτικών ΔΕΥΑ.
Α.Π.

tharrosnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button