Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Tριήμερο εκδηλώσεων για Καζαντζάκη και Ζορμπά στη Στούπα

450405bad7f289742ed44c975a5d601f_XL


Τριήμερες εκδηλώσεις για τη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη και τη σχέση του με τον Γιώργο (Αλέξης για τις ανάγκες του μυθιστορήματος) Ζορμπά που αναπτύχθηκε στην περιοχή, διοργανώνει αύριο Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στη Στούπα το νεοσύστατο Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη και τη Φύση “Nartura”, σε συνεργασία με την ομάδα καλλιτεχνών “Arts Club Stoupa”.

Οι δράσεις γίνονται στο πλαίσιο ενός site specific φεστιβάλ, με αφορμή την 60ή επέτειο από το θάνατό του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά κυρίως για τα 100 χρόνια από τη διαμονή του στον τόπο αυτό της Μάνης. Από τότε δηλαδή που έδρασε εκεί ο Νίκος Καζαντζάκης, ως ιδιοκτήτης των λιγνιτωρυχείων της Πραστοβάς (κοντά στη Στούπα) και ο Γιώργης Ζορμπάς, ως μεταλλωρύχος.


Όπως τονίζουν οι διοργανωτές: “Καθώς ο Ν. Καζαντζάκης έζησε για κάποιο διάστημα στην περιοχή, ως μέλη των Ομάδων Τέχνης, θα θέλαμε να τιμήσουμε αυτό το ισχυρό, παγκόσμιο σύμβολο και τη συνεισφορά του στην τέχνη, ώστε με τον τρόπο αυτό να συμβάλουμε κι εμείς στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου χωρίς τον φόβο των αδυναμιών μας, μεταλαμπαδεύοντας τη μεγάλη παρακαταθήκη του στις νέες γενιές! Παράλληλα το διάστημα αυτό, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στον τόπο αυτό μια δυνατή φιλία, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παγκοσμίου φήμης και ίσως, ενός από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς χαρακτήρες. Η δράση αυτού του υπαρκτού λοιπόν προσώπου, του Ζορμπά, η οποία περιγράφεται στο μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», εκτυλίχθηκε εδώ, μεταξύ των λιγνιτωρυχείων της Πραστοβάς και της πανέμορφης, αμμουδερής, γραφικής παραλίας της Καλόγριας και των γύρω περιοχών”.

Το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Σεπτεμβρίου:
Σις 5 μ.μ.: Ειδική ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΤ Καλαμάτας (107,2 | 104,4) με τη Μαρία Τομαρά. Η Κατερίνα Γεωργιλέα θα βρίσκεται στην εκπομπή και θα μιλήσει για τη σχέση της οικογένειάς της με το Ζορμπά και την ιστορία του στην περιοχή. Στην εκπομπή, επίσης, θα φιλοξενηθούν τηλεφωνικές συνεντεύξεις καταξιωμένων καλλιτεχνών που το έργο τους σχετίζεται με τον Καζαντζάκη και συνεντεύξεις διοργανωτών του Φεστιβάλ.
Στις 5.30 μ.μ.: “Ολοι στη Στούπα χορεύουν συρτάκι!”. Οταν θα ακουστεί το θρυλικό κομμάτι του Μίκη Θεοδωράκη “Ζορμπάς” όλοι όσοι βρίσκονται στη Στούπα, θα χορέψουν.
Στις 7 μ.μ.: εγκαίνια των εκδηλώσεων και της εικαστικής έκθεσης, στο εστιατόριο «Καλόγρια». Θα γίνουν ομιλίες των εκπροσώπων της διοργάνωσης, Peter Kraaijmes, από την ομάδα “Arts Club Stoupa” και Βασιλικής Κατέρη, από το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη και τη Φύση «Ναρτούρα». Μεταφράζει η Βούλα Σπυρέα. Στις 8 μ.μ. ακολουθεί ομιλία της Κατερίνας Γεωργιλέα και του Θανάση Παντέ για τον Καζαντζάκη και το Ζορμπά, σχετικά μετην περίοδο που βρίσκονταν στη Στούπα. Παράλληλα θα φιλοξενηθεί προβολή φωτογραφικού υλικού από τον Walter Kagel.
Στις 8.30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του βιβλίου «Τα γηραιότερα της Μάνης», από το συγγραφέα Ib Ivar Dahl στο Εστιατόριο «Πρίτζηπας».
Στις 8.45 μ.μ. θα γίνει η προβολή αποσπασμάτων από την ταινία «Ζορμπάς», από τους Matt Dean και Lydia Ellis, στις ταβέρνες «Καλόγρια», «Το παλιό μποστάνι» και «Πρίτζηπας».
Η βραδιά κλείνει στις 10 μ.μ. με παραδοσιακούς χορούς με φορεσιές, από τον Χορευτικό Ομιλο «Λεύκιππος», στην ταβέρνα «Καλόγρια».

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 Σεπτεμβρίου:
Όλη την ημέρα θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση στα εστιατόρια «Καλόγρια», «Το παλιό μποστάνι» και «Πρίτζηπας» σε επιμέλεια Lee O’ Connor.
Επίσης, παιδική έκθεση στη “Γαλάζια και λευκή καλύβα”. Επιμελείται η Σοφία Φιλέα.
Ο κόσμος θα βρίσκει βιβλία του Ν. Καζαντζάκη από το “Βιβλιόπολις” στην παραλία Καλόγριας.
Στις 10.30 π.μ. ακολουθεί βιωματικό εργαστήρι για παιδιά, στην ταβέρνα “Ν. Καζαντζάκης” με τίτλο «Ακολουθήστε τα χνάρια του Καζαντζάκη». Εκεί προγραμματίζεται ξενάγηση από την Κατερίνα Γεωργιλέα, με σημείο εκκίνησης, τη ”Γαλάζια και λευκή καλύβα”.
Στις 7 μ.μ. αποσπάσματα από τα βιβλία του Καζαντζάκη θα διαβάσει ο ηθοποιός Φίλιππος Σοφιανός, συνοδεία ζωντανής μουσικής από το Λευτέρη Κρητικό και τη Ζέτα Ξαφάκη, στην ταβέρνα «Το παλιό μποστάνι».
Στις 8 μ.μ. στην ταβέρνα «Καλόγρια» σειρά έχουν χοροί από τον Χορευτικό Ομιλο «Λεύκιππος».
Στις 8.30 μ.μ. θα προβληθούν ταινίες ιστορικού περιεχομένου, για τη ζωή στη Μάνη 100 χρόνια πριν, στα εστιατόρια «Καλόγρια», «Το παλιό μποστάνι» και «Πρίτζηπας» («Ζορμπάς, Καζαντζάκης και η Μάνη – 100 χρόνια πριν», “Εικόνες της Veronica Mclaughlin” από την ταινία του Peter Huby).
Στις 9 μ.μ. το κοινό θα δει χορούς και στις τρεις ταβέρνες από τον «Λεύκιππο».
Στις 9.30 μ.μ. σειρά έχει η παρουσίαση/δραματοποιημένη αφήγηση του πρώτου βιβλίου του Καζαντζάκη “Οφις και κρίνο”, με τους Γιώργο Ηλιόπουλο – Σοφία Ειρήνη Γιαννοπούλου του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», συνοδεία πιάνου σε μουσική της Βάσσιας Φλώρου, στην ταβέρνα «Ν. Καζαντζάκης».
Στις 10 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η προβολή της ταινίας «Ελένη Πετρέα», του Peter Huby, στις ταβέρνες «Καλόγρια», «Το παλιό μποστάνι» και «Πρίτζηπας».

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Σεπτεμβρίου:
Όλη την ημέρα φιλοξενείται έκθεση στις ταβέρνες «Καλόγρια», «Το παλιό μποστάνι» και «Πρίτζηπας» σε επιμέλεια Lee O’ Connor και παιδική έκθεση στη “Γαλάζια και λευκή καλύβα” από τη Σοφία Φιλέα.
Στην παραλία Καλόγριας θα υπάρχουν βιβλία του Ν. Καζαντζάκη.
Στις 10.30 π.μ. ακολουθεί βιωματικό εργαστήρι για παιδιά, στην ταβέρνα «Ν. Καζαντζάκης» και ξενάγηση από την Κατερίνα Γεωργιλέα. Σημείο εκκίνησης θα είναι η “Γαλάζια και λευκή καλύβα”.
Στις 7 μ.μ. σειρά έχουν οι μουσικές προσεγγίσεις πάνω στις «Τερτσίνες» του Καζαντζάκη, με το Λευτέρη Κρητικό και τη Ζέτα Ξαφάκη, στην ταβέρνα «Καλόγρια».
Στις 8 μ.μ. θα γίνει η προβολή του τρέιλερ της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης», βασισμένη στη ζωή του συγγραφέα, στην ταβέρνα «Το παλιό μποστάνι». Η πρώτη προβολή θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου.
Στις 8.15 μ.μ. σειρά έχει η παρουσίαση του βιβλίου «Τα γηραιότερα της Μάνης», από το συγγραφέα Ib Ivar Dahl, στην ταβέρνα «Το παλιό μποστάνι».
Στις 8.30 μ.μ. το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την προβολή της ταινίας «Ζορμπάς», στις ταβέρνες «Καλόγρια», «Το παλιό μποστάνι» και «Πρίτζηπας» (Η “Καλύβα” είναι το σημείο όπου ο Καζαντζάκης είχε τα γραφεία της εταιρείας του).

Τηλ. επικοινωνίας: 6946-096502.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.