Τοπικά Νέα

Τα επείγοντα προβλήματα του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων με την ανάληψη των καθηκόντων του έθεσε ως προτεραιότητα να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής.

Επικεντρώθηκαν στην αγροτική οδοποιία, το δρόμο Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά και τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου, όπως είναι το κόστος παραγωγής, τα φορολογικά ζητήματα και τις τιμές των προϊόντων.

Μιλώντας στο gargalianoionline ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γραγαλιάνων κ. Νίκος Σινάνης αναφορικά με την αγροτική οδοποιία σημείωσε ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που καίει τον κόσμο. Όπως μας είπε, υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι που ειναι απροσπέλαστοι και με προσπάθειες του αγροτικού συλλόγου και έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρος της κοινότητας Γαργαλιάνων κ. Αριστομένη Καραχάλιο τους ενημέρωσε πως η αγροτική οδοποιία σιγά – σιγά ξεκίνησε. Κάποιοι δρόμοι φτιάχτηκαν, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες ατέλειες, μας είπαν οι αγρότες. “Βλέπουμε ότι έγινε μια αρχή, έστω με βήματα χελώνας, κάλλιο αργά πάρα πότε”, είπε ο κ. Σινάνης,ενώ παράπονα έγιναν από μέλος τους συλλόγου ότι στο Μουζάκι εδώ και τρία χρόνια δεν έχει “περάσει” γκρέϊντερ.

Αναφορικά με τον υπό κατασκευή δρόμο Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά ο κ. Σινάνης τόνισε ότι ο σύλλογος δεν έχει καμία αντίρρηση για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα εξυπηρετήσει ντόπιους και επισκέπτες, σημειώνοντας όμως πως θα πρέπει να γίνει με τις σωστές προδιαγραφές. Έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο το έργο σταμάτησε, και μάλιστα άφησαν για τους αγρότες έναν μικρό παράδρομο για να εξυπηρετούνται, πράγμα το οποίο δημιουργεί προβλήματα καθώς πρόκειται για δρόμο μονής κυκλοφορίας. Όπως είπε ο κ. Σινάνης έστειλαν υπόμνημα στην Περιφέρεια με αποδέκτες το δήμο και τους βουλευτές, ενώ το θέμα τέθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας από την Κατερίνα Τσιγκάνου, όπου και βγήκε και ψήφισμα στήριξης. Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ενημέρωσε ο κ. Σινάνης δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απάντηση, πέραν από μία τηλεφωνική επαφή με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλο ο οποίος έριχνε τα βάρη στον εργολάβο. Οι αγρότες ζητούν από τον Περιφερειάρχη κ. Πτωχό να έρθει για αυτοψία στο έργο προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν προκειμένου να δοθεί μία λύση, σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ένα από το σημαντικά προβλήματα που εντοπίζουν οι αγρότες έχει να κάνει με τους αποδέκτες των βρόχινων νερών όπου αντί να οδηγούνται σε φυσικούς αποδέκτες καταλήγουν μέσα σε κτήματα προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Όπως αναφέρθηκε η υδραυλική μελέτη του έργου έγινε με χάρτες του 1955, όπου εκεί υπήρχε μόνο το ρέμα του Νεραδιάρη! Αναφορά έγινε και την προηγούμενη διοίκηση του αγροτικού συλλόγου όπου με ενέργειές του εντοπίστηκαν προβλήματα και δόθηκε λύση στο σημαντικό θέμα που είχε προκύψει με τα αρδευτικά δίκτυα.

Τέλος, όσον αφορά τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου αναφορά έγινε από τον κ. Σινάνη στο μεγάλο κόστος παραγωγής, σε φορολογικά ζητήματα με πρώτο αυτό που αφορά το αφορολόγητο -ζητούν να πάει στις 12.000 ευρώ-, ενώ για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Τριφυλίας η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 40%, ωστόσο τα προϊόντα “μένουν” στα θερμοκήπια και τα καρτέλ ρυθμίζουν τις τιμές. Οι εισαγωγές προϊόντων είναι ανεξέλεγκτες και σε κάποιες περιπτώσεις με απαγορευμένα φυτοφάρμακα. Μάλιστα, για τα φυτοφάρμακα οι αγρότες ανέφεραν ότι απαγορεύτηκαν ωφέλιμα φυτοφάρμακα χωρίς υπολειμματικότητα και αντικαταστάθηκαν από αμφιβόλου ποιότητας, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα το κόστος καλλιέργειας. Από την συζήτηση δεν έλειψε και η αναφορά στο θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα, ζητώντας να δοθεί λύση από τους κυβερνώντες. Ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα είναι ο ΕΛΓΑ, με τους αγρότες να ζητούν την αποζημίωση ολόκληρης της παραγωγής. Τέλος, όπως ειπώθηκε με αφανισμό κινδυνεύει η παραδοσιακή καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, με την τιμή να έχει καταρρεύσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button