Τεχνολογία

Τι κάνετε αν σας κλέψουν το iPhone και ξέρουν τον κωδικό σας;

Οι κλοπές συσκευών που κουβαλάμε συνεχώς μαζί μας, όπως τα κινητά τηλέφωνα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο οι εταιρείες προσφέρουν μια σειρά από εργαλεία για να μας γλιτώσουν από τα χειρότερα. Η Apple έχει εφαρμόσει έναν μηχανισμό προστασίας κλεμμένης συσκευής για τα iPhone ως ένα έξτρα επίπεδο προστασίας, αρκεί βέβαια να έχει εγκαταστήσει ο χρήστης τους έκδοση του iOS νεότερη από την 17.3. Σε αυτήν την περίπτωση, το λειτουργικό προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του στην περίπτωση που κλαπεί το κινητό του, ακόμη και αν ο κλέφτης γνωρίζει (με κάποιο τρόπο) ή βρει τον κωδικό ασφαλείας του.

Όταν ενεργοποιεί ο χρήστης την λειτουργία προστασίας αυτής, θα πρέπει να περνάει μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες όταν το iPhone πάει να χρησιμοποιηθεί σε άγνωστες τοποθεσίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αρκεί απλά ο κωδικός ασφαλείας, αλλά το λογισμικό της συσκευής ζητάει ακόμη και πρόσβαση στα βιομετρικά στοιχεία μέσω του Face ID ή του Touch ID. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι κανείς τρίτος δεν θα μπορεί πχ. να χρησιμοποιήσει τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες που είναι στο Apple Wallet ή να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Για να εγκαταστήσετε το μηχανισμό Προστασίας Κλεμμένης Συσκευής στο iPhone (Stolen Device Protection) χρειάζεται να έχετε κάνει τα εξής.

1) Να έχετε εγκαταστήσει στο κινητό σας έκδοση iOS 17.3 ή νεότερη
2) Να έχετε ενεργοποιήσει το επίπεδο ασφαλείας δύο βημάτων (Two-Factor Authentication)
3) Να έχετε ενεργοποιήσει το “Find My”
4) Να έχετε ενεργοποιημένο κωδικό ασφαλείας

Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε τις ρυθμίσεις στο iPhone σας και πηγαίνετε στην επιλογή Face ID or Passcode (FaceID και κωδικός) ή Touch ID or Passcode (Touch ID και κωδικός), αν η συσκευή σας είναι παλαιότερη και έχει Home πλήκτρο στο κάτω μέρος του μπροστινού τμήματος.

Προστασία Κλεμμένης Συσκευής iPhone

Εισάγετε τον κωδικό σας (αν τον έχετε ενεργοποιήσει για αυτό το στάδιο) και μπείτε σε μία νέα οθόνη ρυθμίσεων. Εκεί, αναζητήστε την επιλογή «Stolen Device Protection» (Προστασία Κλεμμένης συσκευής).

Προστασία Κλεμμένης Συσκευής iPhone

Αν είναι στο On, σημαίνει πως είναι ενεργοποιημένη. Αν είναι στο off, πατήστε πάνω στη σειρά αυτή και ενεργοποιήστε την.

Αν στο μέλλον θελήσετε να την απενεργοποιήσετε, ακολουθήστε την ίδια λογική και επιλέξτε το “Off”. Ως ασφαλείς τοποθεσίες, το iPhone θεωρεί το σπίτι, το γραφείο σας ή και μέρη που επισκέπτεστε συχνά (και καταγράφει ανώνυμα από τα δεδομένα του GPS του). Αν τώρα, θέλετε να ζητάει το τηλέφωνο συνεχώς τα βιομετρικά σας στοιχεία παντού και πάντα, μέσα στην επιλογή Προστασίας Κλεμμένης Συσκευής θα βρείτε και τη σχετική ρύθμιση. Η πρώτη επιλογή “Away from Familiar Locations” (Μακριά από Οικείες τοποθεσίες) λειτουργεί όπως περιγράψαμε παραπάνω. Η δεύτερη επιλογή «Always” (Πάντα), θα ζητάει αυτή τη διαδικασία ασχέτως σημείου που βρίσκεστε.

Προστασία Κλεμμένης Συσκευής iPhone

reader.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button