Ένας μικρός και γραφικός οκισμός μέσα στο πράσινο
Στο σημείο που η Μεσσηνία συναντά την Ηλεία και την Αρκαδία, υπάρχει ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριουδάκι, κυριολεκτικά κρυμμένο σε μια δασωμένη χαράδρα, το οποίο με το όνομά του και μόνο προκαλεί δέος και λίγο φόβο, θα έλεγε κανείς.
Ο Σκληρός ή αλλιώς Σκληρού είναι χτισμένο σε υψόμετρο 890 μέτρων στους πρόποδες του Λυκαίου όρους. Όλα τα σπίτια στον Σκληρό είναι πέτρινα, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα περισσότερα όμως έχουν εγκαταλειφτεί καθώς σήμερα στο χωριό μένουν λιγοστοί κάτοικοι.
Ο Σκληρός ιδρύθηκε στα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. και πήρε το όνομά του από τον γιο του βυζαντινού άρχοντα Βάρδα Σκληρού, Ρωμανό Σκληρό, στον οποίο είχε δοθεί ως φέουδο η περιοχή. Στον Σκληρό έδρασαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας οι οπλαρχηγοί Μπελίτσης Τάγαρης, Θειακός και ο Νικολός Μποζινάκης, άγαλμα του οποίου έχει στηθεί στην μικρή πλατεία του χωριού.
Ο Σκληρός απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία μνημεία της Ελλάδας και το πρώτο ελληνικό μνημείο που μπήκε στον κατάλογο της Ουνέσκο. Επίσης κοντά στον Σκληρό περνά και το ποτάμι της Νέδας , γνωστό σε όλους τους φυσιολάτρες, που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Μεσσηνίας με την Ηλεία.
Το 10 ο αιώνα μετα΄ Χριστόν.