ΠελοπόννησοςΤουρισμός

Το δημοφιλές θέρετρο της Πελοποννήσου με τη νησιώτικη αύρα, προορισμός για luxury διακοπές

Το Πόρτο Χέλι αναπαύεται μέσα στον προστατευμένο όρμο του και φλερτάρει με την άνοιξη. Ένας κλειστός δασωμένος όρμος με γαλήνια νερά. Τα πανιά των ιστιοπλοϊκών, λευκά στίγματα σε μπλε καμβά. Βαμμένο λευκό και γαλάζιο, το εκκλησάκι της Ευαγγελίστριας στολίζει την μία πλευρά του λιμανιού. Όταν τα φώτα ανάβουν όλος ο παραθαλάσσιος μικρόκοσμος αντανακλά τον εαυτό του στα αρυτίδωτα νερά.

Αρχές της άνοιξης στο Πόρτο Χέλι. To δημοφιλές θέρετρο της Αργολίδας περιμένει το καλοκαίρι και προετοιμάζεται. Οι τελευταίοι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου απολαμβάνουν τη λιακάδα πίνοντας καφέ και τρώγοντας στον μικρό πεζόδρομο με θέα στη θάλασσα. Οι ρυθμοί είναι χαλαροί, τίποτα δεν θυμίζει την επερχόμενη πολιορκία που θα κάνουν σε λίγο καιρό επισκέπτες από όλο τον κόσμο καταφθάνοντας δια ξηράς και θαλάσσης. Χάρη στο ασφαλές τουριστικό καταφύγιο σκαφών με τις πλωτές εξέδρες, τα ιστιοπλοϊκά και τα γιοτ αυξάνονται και πληθύνονται κάθε χρόνο.

Εφοπλιστές, επώνυμοι και VIPs κρύβονται στα μεγάλα κτήματα όπου έχουν κτιστεί οι πολυτελείς βίλες τους. Υψώνουν τείχη και διεκδικούν για τον εαυτό τους τις δαντελωτές ακτές της χερσονήσου νότια και ανατολικά από το Πόρτο Χέλι. Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν σε όσες παραλίες εξακολουθούν να είναι προσβάσιμες, ή θα νοικιάσουν φουσκωτά και μικρά σκάφη για να περιπλεύσουν τα παράλια και να δουν από κοντά το νησάκι της Χινίτσας.

Η αρχαία πόλη των Αλιέων

Το ασφαλές λιμάνι Porto Bizatο (ή Eel Harbor) όπως το έλεγαν οι Ιταλοί τον 18ο αιώνα, ήταν ένα από τα 6 της Πελοποννήσου που καταχωρήθηκαν στους ενετικούς χάρτες ήδη από το 1692. Ωστόσο, η ιστορία της περιοχής όπου βρίσκεται το Πόρτο Χέλι μας ταξιδεύει πολύ πιο πίσω στο παρελθόν, μέχρι την Πρωτοελλαδική περίοδο. Τότε θεωρείται πως υπήρξε η πρώτη εγκατάσταση στη νότια πλευρά του κόλπου, απέναντι από τον σημερινό οικισμό. Πολύ αργότερα, στα τέλη του 7ου αι. π.Χ., ιδρύθηκε η ισχυρή αρχαία πόλη των Αλιέων που άκμασε από το 600-300 π.Χ.

Η ακρόπολή της βρισκόταν στην κορυφή του λόφου στη θέση Καστράκι και η πόλη εκτεινόταν στις πλαγιές του και στον γειτονικό λόφο. Την περιέβαλλε κυκλικό τείχος σχεδόν 2 χιλιόμετρα με πύργους. Στο εσωτερικό της βρέθηκαν κατάλοιπα τουλάχιστον 20 οικιών, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και θρησκευτικό κέντρο. Εξαιτίας της μεταβολής των επιπέδων της θάλασσας, στην Ύστερη Αρχαιότητα το βόρειο άκρο της πόλης βυθίστηκε. Οι περιοχές εκτός του τείχους που ερευνήθηκαν από τους αρχαιολόγους περιλαμβάνουν ένα ιερό του Απόλλωνα που ήταν σε χρήση ήδη από τον 7ο αι. π.Χ. Είναι και αυτό βυθισμένο στον όρμο του Πορτοχελίου.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το όνομά της η πόλη το πήρε από την ενασχόληση των κατοίκων της με το ψάρεμα. Παράλληλα, μάζευαν και επεξεργάζονταν κοχύλια από τα οποία έβγαινε η φημισμένη πορφυρή βαφή -η λεγόμενη «βασιλική βαφή», με χρώμα κόκκινο έως ιώδες. Τα κοχύλια τα μετέφεραν στη γειτονική Ερμιόνη στο «πορφυρείο» της οποίας γινόταν επεξεργασία και βαφή νημάτων και υφασμάτων.

Προορισμός για VIPs

Άλμα στο πρόσφατο παρελθόν: τότε που άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι επισκέπτες από τις αντικρινές Σπέτσες για μπάνιο στην κατάφυτη ακτή της Κόστα, και να κτίζονται οι πρώτες πολυτελείς βίλες. Από το 1965 και μετά έγινε η αγορά κοντινών νησίδων από εφοπλιστές όπως ο Σταύρος Λιβανός, που έγινε ιδιοκτήτης της Κορωνίδας, και ο Σταύρος Νιάρχος που πήρε την Σπετσοπούλα.

Από τότε και μετά η ομορφιά της δασωμένης περιοχής του Πορτοχελίου με τις δαντελωτές ακτές και τα διάφανα πρασινογάλαζα νερά, προσέλκυσε πολλούς γνωστούς επιχειρηματίες όπως οι οικογένειες Βαρδινογιάννη, Γουλανδρή, Λαιμού, Κυριακού, τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο, τον βασιλιά της Ολλανδίας και άλλους. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες η οικιστική ανάπτυξη κορυφώθηκε και οι βίλες κτίζονταν η μια μετά την άλλη μέσα σε μεγάλες εκτάσεις που συχνά φθάνουν ως το νερό. Παράλληλα, έγιναν επενδύσεις σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες -κάποιες από τις οποίες λειτουργούν σήμερα ανακαινισμένες.

Καλοκαιρινές εικόνες

Το Πόρτο Χέλι είναι δημοφιλέστατος προορισμός για τα Σαββατοκύριακα όλου του χρόνου, καθώς απέχει δυόμιση ώρες από την Αθήνα. Τα καλοκαίρια κυριολεκτικά βουλιάζει από κόσμο που κάνει βόλτα στη μεγάλη προκυμαία μέχρι την λεγόμενη «ινσταγκραμική γωνιά» -το παλιό αντλιοστάσιο που έχει μετατραπεί σε στέκι για πιτσιρίκια και παππούδες. Ο πεζόδρομος πάνω από τον οποίο υψώνεται η ωραία εκκλησία της Ευαγγελίστριας συγκεντρώνει τα καφέ-μπαρ και τα εστιατόρια του οικισμού, και το βράδυ είναι το επίκεντρο της διασκέδασης.

Σε όλη την περιοχή πολλές πολυτελείς βίλες προσφέρονται για ενοικίαση, μαζί με δεκάδες Airbnb και μικρά ξενοδοχεία, ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τρία μεγάλα ξενοδοχεία λειτουργούν μέσα στο Πόρτο Χέλι και άλλα σε κοντινή απόσταση.

Αν επιλέξετε να κάνετε μπάνιο στη Χινίτσα (ή Χηνίτσα), θα περάσετε μέσα από τις εγκαταστάσεις ενός από αυτά τα μεγάλα ξενοδοχεία, του Hinitsa Bay των AKS hotels. Η ωραία αμμώδης παραλία είναι οργανωμένη σε μεγάλο μέρος της, αλλά υπάρχει και ελεύθερο τμήμα. Προσφέρει θέα στο ομώνυμο νησάκι το οποίο στην αρχαιότητα λεγόταν Αλιούσσα και είναι συνήθως περιτριγυρισμένο από ιστιοπλοϊκά και γιοτ.

Παρότι δεν υπάρχει παραλία, αλλά μικροί βραχώδεις ορμίσκοι, αξίζει να κάντε βόλτα μέχρι τον Άγιο Αιμιλιανό, με το ωραίο ομώνυμο εκκλησάκι κτισμένο πάνω από τη θάλασσα. Αν βρεθείτε εκεί την ώρα του δειλινού θα απολαύσετε μαγευτικό ηλιοβασίλεμα με θέα προς τις Σπέτσες. Μία άλλη παραλία της περιοχής είναι το Κουνούπι, με άμμο και ψιλό κοκκινωπό βότσαλο. Έχει θέα στην ομώνυμη βραχονησίδα, δεν είναι οργανωμένη, αλλά η πρόσβαση γίνεται μέσα από μαντρότοιχους που αφήνουν χώρο μόνο για ένα αυτοκίνητο. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να παρκάρετε πιο μακριά και να πάτε με τα πόδια.

Η λιμνοθάλασσα της Βερβερόντας

Βρίσκεται πλάι στο Πόρτο Χέλι και θα φθάσετε εύκολα μέχρι την όχθη της με το όχημά σας. Η λιμνοθάλασσα που περιβάλλεται από πράσινο, έχει πάντα ήρεμα νερά και εκεί εδρεύει από το 1982 η τοπική σχολή σκι. Το ξωκλήσι της Παναγίτσας συμπληρώνει το ωραίο τοπίο. Στο άνοιγμα όπου η λιμνοθάλασσα συναντάει την ανοιχτή θάλασσα υπάρχει παραλία για μπάνιο και snorkeling. Η Βερβερόντα έχει την ιστορία της. Από την εποχή του Καποδίστρια λειτουργούσε ως ιχθυοτροφείο, το οποίο έγινε σημαντική πηγή εσόδων για τους ντόπιους μέχρι το τέλος του 1960 που ξεκίνησε η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Η σύσταση των υδάτων και η θερμοκρασία είναι ιδανική για διάφορα είδη ψαριών. H πιο εμπεριστατωμένη ερμηνεία σχετικά με την ονομασία της λιμνοθάλασσας είναι πως προέρχεται από τον άγριο θάμνο ξάλαφτο που φύεται σε αφθονία στην περιοχή και ανήκει στην οικογένεια των βερβεριδών. Η διαδεδομένη άποψη ότι ονομάστηκε Βερβερόντα επειδή ο κόλπος χρησίμευε ως ορμητήριο Βερβερίνων πειρατών, δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται ιστορικά.

Γεύση από το Πόρτο Χέλι

Στον πρώτο όροφο ενός από τα παραλιακά κτίρια του Πορτοχελίου συναντάμε τους ιδιοκτήτες του Veranda del vino, του μοναδικού wine restaurant στην περιοχή. Η Τόνια Ηλιού και ο Σωτήρης Δαγρές έχουν δημιουργήσει έναν πολύ καλόγουστο χώρο και η μεγάλη βεράντα προσφέρει εξαίσια θέα στη θάλασσα και το λιμάνι. Η κάβα τους περιλαμβάνει 180 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα -μεταξύ των οποίων κρασιά από σπάνιες ελληνικές ποικιλίες και από boutique οινοποιεία.
Το μενού στηρίζεται στην μεσογειακή κουζίνα, δίνει έμφαση στα τοπικά προϊόντα και το έχει επιμεληθεί ο σεφ Βασίλης Γιαννόπουλος. Η Τόνια έχει κάνει την επιλογή των κρασιών της κάβας και μαζί με την Μαρουσώ, που είναι οινολόγος και σομελιέ, θα σας προτείνουν πολύ ενδιαφέροντες συνδυασμούς γεύσεων και κρασιών. Με ραντεβού μπορείτε να κλείσετε ένα wine tasting στο Veranda, ή εκεί που μένετε. Διοργανώνουν επίσης διάφορα events.

Προτάσεις διαμονής

Σε όλη την περιοχή λειτουργούν όλο το χρόνο πολυτελείς βίλες και Airbnb. Μερικές επιλογές ξενοδοχείων:

Αmanzoe Resort: το υπερπολυτελές resort αποτελεί από μόνο του προορισμό. Ένα ιδιωτικό καταφύγιο που συνδυάζει θερμή φιλοξενία, διακριτικότητα και πολλών αστέρων υπηρεσίες -όπως πρεσβεύει άλλωστε η φιλοσοφία της γνωστής αλυσίδας των Aman Resorts, που είναι από τις κορυφαίες στον πλανήτη.

Διεύθυνση: Άγιος Παντελεήμονας, Κρανίδι Αργολίδας, 21300, Website

Edem resort: απέχει λίγα μέτρα από τη θάλασσα και έχει θέα στη λιμνοθάλασσα της Βερβερόντας δίπλα στο Πόρτο Χέλι. Τα πέτρινα κτίσματα φιλοξενούν πλήρως εξοπλισμένα και μοντέρνα διακοσμημένα καταλύματα. Όλα έχουν σαλόνι με τζάκι, δύο υπνοδωμάτια, μεγάλες βεράντες, πισίνα, ιδιωτικό μπάρμπεκιου.

Διεύθυνση: Μεγάλο Χωράφι Βερβερόντας, 21061, Website

Aks Porto Heli: μεγάλο ξενοδοχείο με διάφορους τύπους δωματίων που βλέπουν στη θάλασσα ή στους κήπους. Υπάρχει γυμναστήριο, εγκαταστάσεις για beach volley, μίνι κλαμπ για τα παιδιά, μεγάλες βεράντες, κήποι κ.ά.

Διεύθυνση: Πόρτο Χέλι, 21300, Website

Aks Hinitsa Bay: της ίδιας αλυσίδας ξενοδοχείο κτισμένο πάνω στην ωραία παραλία της Χινίτσας, με μεγάλους κήπους και βεράντες. Λειτουργούν δύο εστιατόρια, bar restaurant, bar και beach bar. Υπάρχει γήπεδο τένις, εγκαταστάσεις beach volley και μπάσκετ, γυμναστήριο κ.ά.

Διεύθυνση: Πόρτο Χέλι, 21300, Website

Nautica Bay: μεγάλη μονάδα με ένα κεντρικό κτίριο και άλλα οκτώ περιφερειακά. Έχει 164 δωμάτια διαφόρων τύπων και είναι κτισμένη πάνω στην ακτή με ωραία θέα στο Πόρτο Χέλι. Λειτουργεί και εστιατόριο.

Διεύθυνση: Επιδαύρου-Κόστα, Πόρτο Χέλι 210 61, Website

Aloe Luxury apartments: συγκρότημα εξοπλισμένων διαμερισμάτων μέσα στον οικισμό. Υπάρχει κήπος με πέργκολα, παιδότοπος και προσφέρονται υπηρεσίες μασάζ.

Διεύθυνση: Πόρτο Χέλι, 21300 , Website

Nikki beach resort and spa: με 66 δωμάτια και μοντέρνα διακοσμημένες σουίτες κτισμένα μέσα σε έκταση 8.000 τ.μ. Λειτουργεί spa, beach club, εστιατόριο, καφέ.

Διεύθυνση: Επαρ. Οδ. Πόρτο Χέλι – Κόστα, Πόρτο Χέλι 210 61, Website

travel.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button