Τοπικά Νέα

ΥπΑΑΤ σε Μαντά: «Αρχές του χρόνου οι αποζημιώσεις από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στη Τριφυλία»

Νέος κανονισμός για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προετοιμάζεται από την κυβέρνηση

Συνολική αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος μέσω της νομοθέτησης ενός νέου, εκσυγχρονισμένου και βελτιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ, σχεδιάζει μέσα στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Αυτό αναφέρεται σε απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, κατόπιν Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής για την πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε τη Τριφυλία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, κεντρικοί στόχοι της νέας πολιτικής για τον ΕΛΓΑ αποτελούν οι αποζημιώσεις του οργανισμού να ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες των παραγωγών και των κτηνοτρόφων, να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία απέναντι στις ζημιές και τα δεδομένα που διαμορφώνονται κάθε φορά, καθώς και η διαδικασία των αποζημιώσεων να ολοκληρώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα στο νέο πλαίσιο θα υπάρχει μέριμνα για την εύρωστη οικονομική λειτουργία του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η φερεγγυότητα όσο και η βιωσιμότητά του και να είναι σε θέση να καλύψει διαχρονικά και με επάρκεια τις ανάγκες των ασφαλισμένων του.

Όσον αφορά στη χαλαζόπτωση που έπληξε τη Τριφυλία τον περασμένο Οκτώβριο προκαλώντας μεγάλες καταστροφές κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες, πραγματοποιήθηκε άμεση κινητοποίηση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, καταχωρίστηκαν 17 αναγγελίες και υπεβλήθησαν 280 δηλώσεις ζημιάς, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι τελικές εκτιμήσεις οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου. Παράλληλα το αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ενισχύθηκε με επιπλέον εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, ενώ η καταβολή των αποζημιώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς με εφάπαξ πληρωμή, αντί για τμηματική που συνέβαινε στο παρελθόν.

Τονίζεται τέλος από το υπουργείο ότι ο ελαιοκομικός τομέας στη χώρα μας έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια τόσο μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) όσο και μέσω των Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (de minimis) με το συνολικό ποσό των 150 εκ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Από το ποσό αυτό, περίπου 13,3 εκ. ευρώ έχουν διοχετευθεί προς τη Μεσσηνία, με το ύψος των αποζημιώσεων να προκύπτει βάσει της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, όπως υπολογίζεται επί της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Σχετικά Άρθρα

3 Σχόλια

 1. Με την αποζημίωση για την ΠΕΡΣΙΝΗ χαλαζόπτωση τι θα γίνει;

  Τελικά η παρανοϊκή κυβέρνηση του ακραιοκεντρώου μορφώματος της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί με τους Σεϊχιδες “επενδυτές” βρήκε και τον τρόπο να ταξιδεύει στον χρόνο.

  Δεν έχει αποζημιώσει ακόμη το περσινό χαλάζι αλλά θα αποζημιώσει το φετινό…

  Μήπως από πίσω κρύβεται ο … Σεϊχης ο οποίος ψάχνεται για την νέα “επένδυση”;;;;

  Χειρότερος υπουργος “ανάπτυξης “από τον κο Γεωργιάδη δεν πρέπει να έχει ξαναπεράσει.

  Σουδανοποίηση.

   1. Μπά, απλά διαβάζω τον τίτλο του άρθρου.

    Η πιο πρόσφατη χαλαζόπτωση στην Τριφυλία ήταν τον Οκτώβριο του 2023, και η προηγούμενη τον Οκτώβριο του 2022.

    Τελικά ποιά θα αποζημιωθεί πρώτη από την παρανοϊκή κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη;

    Η φετινή ή η περσινή;

    Μήπως ο Σεϊχης με τα 40.000 ελαιόδεντρα πήρε ήδη αποζημίωση;;;;

    Επειδή είναι ο μεγάλος και τρανός “επενδυτής” που θα μας φέρει την “ανάπτυξη” μωρέ…

    Είναι πραγματικά άξιο απορίας σε ποιούς απευθύνονται τα στελέχη της ΝΔ. Δεν αστειεύομαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button