Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Επίδομα θέρμανσης: Οι τελευταίες αλλαγές πριν την πληρωμή

Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση στροβιλίζεται στη δίνη που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση, εξαιτίας του πολέμου, οι Έλληνες ψάχνουν τρόπο να ζεσταθούν οικονομικά, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που είναι προ των πυλών. Ανάχωμα για την «καταιγίδα» που έρχεται, αποτελεί το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί φέτος αυξημένο και σε περισσότερους δικαιούχους.

Τα τελευταία δεδομένα που έχουν προκύψει από επίσημα «χείλη» είναι πως η πλατφόρμα MyΘέρμανση για αιτήσεις θα ανοίξει εντός του Νοεμβρίου και ίδως τις πρώτες μέρες του μήνα, με τη διαδικασία υποβολής να ολοκληρώνεται στις 15 Δεκεμβρίου.

Μόλις κλείσουν οι αιτήσεις, αναμένεται και η από τις 3 συνολικά πληρώμές του επιδόματος θέρμανσης.

Τα λεφτά στην τράπεζα θα τα δείτε, δηλαδή, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, κοντά στα Χριστούγεννα.

Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ η τρίτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Απριλίου 2023.

Η αλλαγή που έρχεται στο «παρά ένα»

Κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις αιτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του έφερε μία αλλαγή σε σχέση με τους παλιούς δικαιούχους και το πώς θα λάβουν προκαταβολή.

«Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

Επίδομα θέρμανσης: Τα κριτήρια για παλιούς και νέους δικαιούχους

Αν και τα νέα εισοδηματικά κριτήρια δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν, καθώς αναμένεται η Υπουργική Απόφασης, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» τα εξής:

Επίδομα θέρμανσης: Το ανώτατο που παίρνουν παλαιοί και νέοι

Το επίδομα βάσης για φέτος είναι αυξημένο και διαμορφώνεται στα 350 ευρώ από τα 300 που ήταν πέρυσι. Το τελικό ποσό που θα δουν οι δικαιούχοι στην τράπεζα αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι, ενώ το ανώτατο όριο φθάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.

Υπενθυμίζεται πως έως και 1.600 ευρώ παίρνουν οι νέοι δικαιούχοι και οι παλαιοί δικαιούχοι που θα κάνουν μετάβαση από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Βήμα βήμα η αίτηση στο myθέρμανση

Για να κάνετε αίτηση στο myθερμανση (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) θα πρέπει να έχει ανοίξει πρώτα η πλατφόρμα. Υπολογίζεται πως αυτό θα γίνει αρχές Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια θα επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

Τι πρέπει να κάνετε:

Exit mobile version