Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Οι τελευταίες αλλαγές πριν την πληρωμή

Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση στροβιλίζεται στη δίνη που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση, εξαιτίας του πολέμου, οι Έλληνες ψάχνουν τρόπο να ζεσταθούν οικονομικά, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που είναι προ των πυλών. Ανάχωμα για την «καταιγίδα» που έρχεται, αποτελεί το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί φέτος αυξημένο και σε περισσότερους δικαιούχους.

Τα τελευταία δεδομένα που έχουν προκύψει από επίσημα «χείλη» είναι πως η πλατφόρμα MyΘέρμανση για αιτήσεις θα ανοίξει εντός του Νοεμβρίου και ίδως τις πρώτες μέρες του μήνα, με τη διαδικασία υποβολής να ολοκληρώνεται στις 15 Δεκεμβρίου.

Μόλις κλείσουν οι αιτήσεις, αναμένεται και η από τις 3 συνολικά πληρώμές του επιδόματος θέρμανσης.

Τα λεφτά στην τράπεζα θα τα δείτε, δηλαδή, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, κοντά στα Χριστούγεννα.

Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ η τρίτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Απριλίου 2023.

Η αλλαγή που έρχεται στο «παρά ένα»

Κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις αιτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του έφερε μία αλλαγή σε σχέση με τους παλιούς δικαιούχους και το πώς θα λάβουν προκαταβολή.

  • Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι παλαιοί δικαιούχοι θα πληρωθούν την προκαταβολή, η οποία θα είναι ίση με το επίδομα θέρμανσης που έλαβαν πέρυσι. Το υπόλοιπο ποσό που θα υπολογιστεί θα το λάβουν αργότερα, σε άλλες δύο δόσεις.

«Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

Επίδομα θέρμανσης: Τα κριτήρια για παλιούς και νέους δικαιούχους

Αν και τα νέα εισοδηματικά κριτήρια δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν, καθώς αναμένεται η Υπουργική Απόφασης, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» τα εξής:

  • Για τους παλαιούς δικαιούχους αυξάνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Για τους νέους δικαιούχους παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα.
  • Το κριτήριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα από τις 180.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όσοι το χάνουν λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών.
  • Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα παραμείνει 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, εκτός αν οι εξελίξεις επιβάλουν αλλαγές.

Επίδομα θέρμανσης: Το ανώτατο που παίρνουν παλαιοί και νέοι

Το επίδομα βάσης για φέτος είναι αυξημένο και διαμορφώνεται στα 350 ευρώ από τα 300 που ήταν πέρυσι. Το τελικό ποσό που θα δουν οι δικαιούχοι στην τράπεζα αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι, ενώ το ανώτατο όριο φθάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.

Υπενθυμίζεται πως έως και 1.600 ευρώ παίρνουν οι νέοι δικαιούχοι και οι παλαιοί δικαιούχοι που θα κάνουν μετάβαση από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στο πετρέλαιο θέρμανσης.

  • χρησιμοποιήσουν πρώτη φορά το πετρέλαιο ως καύσιμο θέρμανσης.

Βήμα βήμα η αίτηση στο myθέρμανση

Για να κάνετε αίτηση στο myθερμανση (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) θα πρέπει να έχει ανοίξει πρώτα η πλατφόρμα. Υπολογίζεται πως αυτό θα γίνει αρχές Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια θα επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
  • φυσικό αέριο ή υγραέριο
  • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
  • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
  • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
  • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button