Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζοδρόμου Φιλιατρών: “Κάτω τα χέρια από την πλατεία Φιλιατρών”

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το «έργο ανάπλασης της πλατείας Φιλιατρών» που διακαώς εμμένουν κι επιμένουν η Δημοτική αρχή Τριφυλίας και η Περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου να επιβάλλουν με το ζόρι στην Φιλιατρινή κοινωνία, η επιτροπή των «Φίλων Πλατείας & Πεζόδρομου Φιλιατρών» επανέρχεται για να υπενθυμίσει σε όλους τα σκοτεινά σημεία αυτής της υπόθεσης. Θυμίζουμε λοιπόν ότι:

  1. Η συγκεκριμένη μελέτη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση, είναι μη πλήρης και πλημμελής. Έχει απορριφθεί δυο φορές από την Υπηρεσία Νεωτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού για τους εξής λόγους: α) καταστροφή περιβάλλοντος λόγω της κοπής όλων σχεδόν των δέντρων, πολλά εκ των οποίων είναι και υπεραιωνόβια και της αντικατάστασής τους με ένα μόνο είδος (Φίκος Ροδίτικος) β) Τα υλικά κι οι αποχρώσεις της διαστρωμάτωσης είναι από χαλαζία, υπερπολυτελής κατασκευή που απαιτεί εξειδικευμένα συνεργεία τόσο για την τοποθέτηση όσο στη συνέχεια και για τη συντήρησή τους και που δεν ταιριάζει αισθητικά με τον χώρο, γ) δεν διασφαλίζεται η γεωμετρία της κάτοψης και του περιβάλλοντος χώρου της πλατείας καθώς και η σύνδεση αυτής με το βορειοανατολικό τμήμα που βρίσκονται τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια του Δημαρχείου και του Ρολογιού των Φιλιατρών, δ) δημιουργεί ασύμμετρους διαδρόμους ως προς κάποιον άξονα ή το σιντριβάνι, καταστρέφοντας τον ελεύθερο χώρο συνάθροισης ε) δημιουργεί χώρο στάθμευσης και δεντροφύτεσης στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται το ιστορικό διατηρητέο κτίριο «Σπέντζα».

  2. Μπαίνουν σε κίνδυνο οικονομικού μαρασμού οι 150 και πλέον επιχειρήσεις γύρω από την πλατεία, λόγω της σμίκρυνσης των δρόμων και της νέας άναρχης κυκλοφοριακής ρύθμισης που θα προκύψει.

  3. Οι αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών Δήμου και Περιφέρειας καθώς και η μελέτη πάσχουν νομιμότητας για μια σειρά λόγους που έχουν περιληφθεί σε σχετική προσφυγή μας (Αίτηση Ακύρωσης) στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο σημείο αυτό θα καταγγείλουμε τη Δημοτική και Περιφερειακή αρχή για τις μεθοδεύσεις τους. Πρόσφατα ξαμολήθηκαν ως «γυρολόγοι» δυο αντιδήμαρχοι Τριφυλίας, όπου υφαρπάζοντας υπογραφές από κάποιους επαγγελματίες πέριξ της πλατείας, υπέρ του έργου της αναπλάσεως. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με της νόμιμες διαδικασίες που ορίζει η διαβούλευση, αποτελούν μεθόδους εκβιαστικές έως και παραπλανητικές και ως τέτοιες τις καταγγέλλουμε σφοδρά!

Το έργο της εκ βάθρου αναπλάσεως της κεντρικής πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών δεν πέρασε ούτε από το τοπικό συμβούλιο Φιλιατρών, ούτε από το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, ούτε από το Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, ούτε (δυο) φορές από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Είναι μια άχρηστη διακοσμητική παρέμβαση που καταστρέφει την ιστορία, τον πολιτισμό, και την οικονομική ζωή της πόλης.

Προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με παρέμβασή μας την 18η-10-2021 στο Περιφερειακό συμβούλιο είχαμε παρουσιάσει αντί της ανάπλασης της πλατείας, τα εξής αναγκαία για την πόλη μας έργα:

(α) παρεμβάσεις στο δίκτυο όμβριων υδάτων – μια υγειονομική βόμβα για την πόλη

(β) το δίκτυο διανομής του αρδευτικού ύδατος του Φιλιατρινού φράγματος – αναπτυξιακός παράγοντας για την περιοχή μας

(γ) τη συντήρηση – επισκευή των ιστορικών κτιρίων της πόλεως που καταρρέουν πχ παλιά δεξαμενή, παλαιό λύκειο

(δ) αποκατάσταση βλαβών και λοιπών λειτουργιών βιολογικού καθαρισμού Φιλιατρών (δίκτυο & επεξεργασία λυμάτων)

(ε) αναβάθμιση των υποδομών του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών, σε δημόσιο Νοσοκομείο

(στ) τη δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας στο χώρο του Αγροκηπίου Φιλιατρών, που θα λειτουργεί ως χώρος περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης και ταυτόχρονα ως τόπος προσελευσιμότητας, δίνοντας μια αναπτυξιακή ώθηση στη ρημαγμένη πόλη.

Όμως, Δημοτική και Περιφερειακή αρχή πεισματικά εμμένουν σε ένα έργο άχρηστο για την πόλη! Σε ένα έργο που θα αλλοιώσει το ιστορικό ορόσημο της πόλης των Φιλιατρών! Που θα μας στερήσει την απόλαυση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της πλατείας όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από το 1870 μέχρι και σήμερα. Με το αναφερόμενο ¨έργο¨ ανάπλασης γίνεται σε όλους πεντακάθαρο ότι λεφτά για έργα άχρηστα έργα βιτρίνας υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που στενάζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της εξαθλίωσης των εισοδημάτων τους. Ως Επιτροπή αγώνα, λέμε σταθερά και αταλάντευτα: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ!

Φιλιατρά, 11 Νοεμβρίου 2022

Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ»

Ζωή Αντ. Πετροπούλου

Exit mobile version