Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Ερώτηση Βαρδάκη για την προστασία του κρητικού ελαιολάδου από αθέμιτο ανταγωνισμό

Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την προστασία του κρητικού ελαιολάδου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η ανησυχία που έχει προκληθεί στους παραγωγούς ελαιολάδου της Κρήτης, λόγω της συνεχούς πτώσης των τιμών, η οποία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά απο 3,5 ευρώ κατά μέσο όρο τιμής εκκίνησης, τις τελευταίες μέρες η τιμή έχει μειωθεί και ανέρχεται κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου θεωρεί ως επιβαρυντικό παράγοντα της πτώσης των τιμών τις αδασμολόγητες εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου και τις πιθανές «ελληνοποιήσεις του».

Ωστόσο, επειδή η παραγωγή του ελαιολάδου είναι βαρύνουσας σημασίας για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Κρήτης και επειδή πάνω απο το 95% της παραγωγής της Κρήτης είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο ακόμα και σήμερα συνεχίζει στο μεγαλύτερο ποσοστό να εξάγεται σε χύμα μορφή, ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, ποία είναι τα μέτρα ελέγχου προστασίας του κρητικού ελαιολάδου από προσπάθειες νοθευσής του.

Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο με τα οποία μπορεί να υποστηριχτεί η τυποποίηση του κρητικού ελαιολάδου.

Τέλος, με αφορμή τον νόμο για την υποχρεωτική χρήση μη επαναγεμιζόμενων φιαλών ελαιολάδου στην εστίαση, ο κ. Βαρδάκης ρωτά ποια είναι τα μέτρα ελέγχου για την εφαρμογή του.

Exit mobile version