Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Τεράστιες στερήσεις και μεγάλο πρόβλημα διαβίωσης για τη μεσαία τάξη

People walk along a commercial street in Madrid, Spain, Tuesday, Oct. 16, 2012. Spain has raised euro 4.9 billion ($6.4 billion) at slightly lower interest rates in a debt auction that saw strong demand as the country considers whether to request international help to manage its finances. (AP Photo/Andres Kudacki)

«Πλούσιος» όποιος βγάζει πάνω από 930 ευρώ καθαρά το μήνα. Τα «ψιλά γράμματα» πίσω από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και του ΥΠΟΙΚ

Μεγάλες στερήσεις και άθλιες συνθήκες ζωής βιώνουν όχι μόνον τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, αλλά και η μεσαία τάξη.

Οι δείκτες οικονομικής ανισότητας και συνθηκών διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών, όπως ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αποκαλύπτουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ «πλούσιων και φτωχών» κλείνει –όπως επισημαίνει και το υπουργείο Οικονομικών- αλλά προς τα κάτω και όχι «προς τα πάνω».

Έτσι, ακόμα και η λεγόμενη «μεσαία τάξη», μόνον κατ’ευφημισμόν πια μπορεί να λέγεται αποκαλείται έτσι. Και αυτό αφού, με βάση τις Έρευνες αυτές που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ :

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΣΤΑΤ/ ΥΛΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ 2019 (ΕΡΕΥΝΑ 2018)

Ισοπέδωση

Πού οδηγεί αυτό; Ιδού μερικά παραδείγματα:

 

Εκτός όμως από οικονομικά προβλήματα, άλλα -όπως η εγκληματικότητα- τα βιώνουν όλοι ανεξαιρέτως και μαρτυρούν την γενικότερη απαξίωση που ζει η χώρα:

1 στους 2 χωρίς Διακοπές

Το μέγεθος των στερήσεων που ζουν και όσοι δεν είναι καν επισήμως «φτωχοί», παραπέμπει ευθέως σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Για παράδειγμα:

Ενοίκιο, πάγια, λογιαριασμοί και δόσεις έχουν γίνει εφιάλτης για 1 στα 4 «μη φτωχά» νοικοκυριά! Αν και τα φτωχά έχουν όπως είναι φυσικό μεγαλύτερο πρόβλημα, 1 στα 2 φαίνεται πως έχει βρει λύσεις που πολλοί άλλοι με περισσότερα χρήματα δεν έχουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για όσους διατηρούν ακόμα κάποιο εισόδημα, είναι ότι τους πνίγουν τα χρέη και οι δόσεις από δάνεια. Εδώ αποκαλύπτονται και «νεόπτωχοι» που, αν και φτώχυναν, συνεχίζουν να τους κυνηγάνε τα χρέη.

Εγκλωβισμένοι στα έξοδα στέγασης είναι όμως και 1 στα 2 μεσαία νοικοκυριά που δεν χρωστούν καν δάνειο.

 

Exit mobile version