Οικονομία

Τεράστιες στερήσεις και μεγάλο πρόβλημα διαβίωσης για τη μεσαία τάξη

«Πλούσιος» όποιος βγάζει πάνω από 930 ευρώ καθαρά το μήνα. Τα «ψιλά γράμματα» πίσω από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και του ΥΠΟΙΚ

Μεγάλες στερήσεις και άθλιες συνθήκες ζωής βιώνουν όχι μόνον τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, αλλά και η μεσαία τάξη.

Οι δείκτες οικονομικής ανισότητας και συνθηκών διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών, όπως ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αποκαλύπτουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ «πλούσιων και φτωχών» κλείνει –όπως επισημαίνει και το υπουργείο Οικονομικών- αλλά προς τα κάτω και όχι «προς τα πάνω».

Έτσι, ακόμα και η λεγόμενη «μεσαία τάξη», μόνον κατ’ευφημισμόν πια μπορεί να λέγεται αποκαλείται έτσι. Και αυτό αφού, με βάση τις Έρευνες αυτές που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ :

  • – «φτωχοί» επισήμως θεωρούνται στη χώρα μας όσοι βγάζουν έως 375 ευρώ καθαρά το μήνα ή 4.500 ευρώ το χρόνο και ζουν μόνοι τους, ή 4μελείς οικογένειες με μικρά παιδιά και εισόδημα κάτω από 9.450 ευρώ (έως 787 ευρώ μηνιαίως).
  •  – «πλούσιοι» θεωρούνται όσοι βγάζουν από 11.200 ευρώ καθαρά το χρόνο ή 4μελείς οικογένειες με εισόδημα πάνω 23.500 ευρώ (ή 1.960 ευρώ και άνω κάθε μήνα).
  • – «πλούσιοι και φτωχοί» όμως λένε –στην ΄Ερευνα της ΕΛΣΤΑΤ- πως χρειάζονται 16.500 – 21.000 ευρώ καθαρά το χρόνο, για να μπορούν να ζήσουν. Οι πιο φτωχοί «αρκούνται» σε 1.372 ευρώ το μήνα, ενώ η μέση ή ανώτερη οικονομικά τάξη χρειάζονται 1.766 ευρώ το μήνα.

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΣΤΑΤ/ ΥΛΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ 2019 (ΕΡΕΥΝΑ 2018)

Ισοπέδωση

Πού οδηγεί αυτό; Ιδού μερικά παραδείγματα:

  • – Μία στις 8 οικογένειες που δεν χαρακτηρίζονται επισήμως «φτωχές», ζουν σε ακατάλληλο σπίτι που στάζει υγρασίες, με σάπια θεμέλια ή κουφώματα. Στα φτωχά νοικοκυριά (4μελείς οικογένειες που ζουν με λιγότερα από 9.500 ευρώ το χρόνο) το 1 στα 6 έχει επίσης το ίδιο πρόβλημα.
  • – Περίπου 1 στα 200 νοικοκυριά συνολικά, δεν έχει κανονικό μπάνιο ή τουαλέτα «μέσα στο σπίτι». Στα φτωχά νοικοκυριά το πρόβλημα είναι περίπου διπλάσιο.
  • – 1 στα 5 «μη φτωχά» νοικοκυριά δεν μπορεί να ζεσταθεί το χειμώνα (19% έναντι 40% στα φτωχά νοικοκυριά).

 

Εκτός όμως από οικονομικά προβλήματα, άλλα -όπως η εγκληματικότητα- τα βιώνουν όλοι ανεξαιρέτως και μαρτυρούν την γενικότερη απαξίωση που ζει η χώρα:

  • – 1 στα 5 μεσαία νοικοκυριά ζει σε μολυσμένο και θορυβώδες περιβάλλον (ενώ για τα «φτωχά» το πρόβλημα είναι μικρότερο)
  • – 1 στα 6 νοικοκυριά φοβάται λόγω εγκληματικότητας και βανδαλισμών, χωρίς διάκριση σε φτωχούς και πλούσιους.

1 στους 2 χωρίς Διακοπές

Το μέγεθος των στερήσεων που ζουν και όσοι δεν είναι καν επισήμως «φτωχοί», παραπέμπει ευθέως σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Για παράδειγμα:

  • – 45% των «μη πτωχών» δεν μπορεί να κάνει ούτε 1 εβδομάδα διακοπών
  • – 1 στα 12 νοικοκυριά στερούνται το κρέας και το ψάρι
  • – Οι μισοί σχεδόν δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα 375 ευρώ για μια έκτακτη ανάγκη που θα τους τύχει

Ενοίκιο, πάγια, λογιαριασμοί και δόσεις έχουν γίνει εφιάλτης για 1 στα 4 «μη φτωχά» νοικοκυριά! Αν και τα φτωχά έχουν όπως είναι φυσικό μεγαλύτερο πρόβλημα, 1 στα 2 φαίνεται πως έχει βρει λύσεις που πολλοί άλλοι με περισσότερα χρήματα δεν έχουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για όσους διατηρούν ακόμα κάποιο εισόδημα, είναι ότι τους πνίγουν τα χρέη και οι δόσεις από δάνεια. Εδώ αποκαλύπτονται και «νεόπτωχοι» που, αν και φτώχυναν, συνεχίζουν να τους κυνηγάνε τα χρέη.

Εγκλωβισμένοι στα έξοδα στέγασης είναι όμως και 1 στα 2 μεσαία νοικοκυριά που δεν χρωστούν καν δάνειο.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button