Αγροτικά

Ελαιόλαδο: Στα ποτίσματα ήδη οι παραγωγοί

Με το βλέμμα στραμμένο στον Μάιο και τις εκτιμήσεις που αναμένονται για τις νέες παραγωγές στη λεκάνη της Μεσογείου εξακολουθεί να βρίσκεται ο τομέας του ελαιολάδου, καθώς το εμπόριο παραμένει σε σχετική αδράνεια, κάτι που διατηρεί πτωτική τάση στις τιμές.

Ενόψει και του Ορθόδοξου Πάσχα, η εγχώρια αγορά δεν περιμένει δραστικές αλλαγές τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η αγωνία όλων παραμένει ως προς τη νέα σοδειά, καθώς αν και έχει δείξει ελπιδοφόρα εικόνα σε κάποια παραγωγικά κέντρα της χώρας, εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες που προβληματίζουν.

Μεταξύ αυτών είναι τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, που έχουν αφήσει «φτωχό» και τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και ο ήπιος χειμώνας, που δεν επέτρεψε στα δέντρα να ξεκουραστούν, ώστε να γίνει η διαφοροποίηση των οφθαλμών, που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς και αν έχουν επιδράσει στα ελαιόδεντρα, σε μια χρονιά πρώιμη λόγω των κλιματικών συνθηκών.

Οι τιμές για το προϊόν, ελλείψει σημαντικού ενδιαφέροντος από τους αγοραστές για πράξεις, συνεχίζουν να βρίσκονται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι ήταν δύο μήνες πριν, κάτι που, φυσικά, δυσαρεστεί τους παραγωγούς.

Από την άλλη, και οι τελευταίοι παραμένουν εγκρατείς, κινούμενοι, όπως και η αγορά, στα όρια των αναγκών τους, με την προσδοκία ανόδου αργότερα το καλοκαίρι, αφού και η φετινή παραγωγή ήταν αισθητά μικρότερη σε εθνικό επίπεδο. Υποχώρηση τιμών για τον παραγωγό, που δεν δικαιολογείται από τα μεγέθη της αγοράς, αναφέρουν παραγωγοί από την πλευρά της Ιβηρικής, προειδοποιώντας ακόμη και για χαμηλή διαθεσιμότητα προϊόντος το προσεχές διάστημα, αν η κατανάλωση παραμείνει ισχυρή.

Σύμφωνα με δηλώσεις στον ισπανικό Τύπο του Cristobal Cano, γενικού γραμματέα της Ισπανικής Ένωσης Μικρών Παραγωγών της Ανδαλουσίας, UPA, και επικεφαλής στον τομέα ελαιολάδου για, οι περίπου 91.000 τόνοι πωλήσεων τον Μάρτιο –συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών– δείχνουν αφενός τη δύναμη του προϊόντος και αφετέρου την παράλογη πτώση των τιμών παραγωγού κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα οι βροχοπτώσεις να συνεχιστούν και μέσα στην άνοιξη και οι υψηλές θερμοκρασίες να μη βλάψουν την ανθοφορία.

Τιμές γύρω στα 8 ευρώ καταγράφονται στη Λακωνία

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, τιμές πέριξ των 8 ευρώ επικρατούν στη Λακωνία, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση από τα προηγούμενα επίπεδα που έφταναν και στα 9,5 ευρώ τον Ιανουάριο.

Η αγορά, αν και έδειξε κάποια κίνηση, μετά από τις ποσότητες που αγόρασε έμπορος της περιοχής προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας από συνεταιρισμούς, εξακολουθεί να μη δείχνει κάποια ένταση. Συνθήκη που δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα, καθώς πλησιάζει και το Ορθόδοξο Πάσχα.

Οι πρώτες ενδείξεις για τη νέα παραγωγή είναι θετικές, ωστόσο, δεν λείπει η αγωνία, με τους παραγωγούς ήδη να έχουν ξεκινήσει τα ποτίσματα, καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλότερα από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα.

«Μέχρι στιγμής, πάμε πολύ καλά με αυτά που βλέπουμε, αλλά βλέπουμε και άλλα που δεν τα έχουμε ξαναδεί», όπως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, εξηγεί ως προς τη νέα παραγωγή ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης.

Αυτό που όλοι περιμένουν είναι η εικόνα της καρπόδεσης, προς τα μέσα του επόμενου μήνα, συμπληρώνει ο ίδιος, καθώς η χρονιά δείχνει πρώιμη κατά περίπου 15 ημέρες, ενώ οι παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει ποτίσματα.

«Αν το δέσιμο (σ.σ. του καρπού) είναι καλό και η παραγωγή έρθει καλύτερη, είναι βέβαιο ότι η τιμή θα πέσει», εκτίμησε ο κ. Γραμματικάκης. Σύμφωνα με την τρέχουσα εικόνα της αγοράς, εξακολουθεί να απουσιάζει η ένταση στο εμπόριο, δεδομένης και της υποχώρησης που συνεχίζεται στην κατανάλωση, ενώ η τιμή βρίσκεται στο επίπεδο των 8 ευρώ, από τα 9,5 που είχε φτάσει πριν από περίπου δυόμισι μήνες, όπως προσθέτει.

Ένας από τους συνεταιρισμούς της περιοχής, που έδωσε 28 τόνους ελαιολάδου στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στην εταιρεία Χελιώτης ΑΕ, ήταν και αυτός της Μεταμόρφωσης. Οι ποσότητες αγοράστηκαν με τιμή παραγωγού στα 8 ευρώ/κιλό. «Τώρα τελευταία είδαμε μια κινητικότητα, αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουμε μπροστά μας το Πάσχα και εκεί θα σταματήσουν όλα», εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Λάγγης, με αφορμή την πράξη που έκανε η Οργάνωση, σχολιάζοντας και το αισθητά χαμηλότερο επίπεδο της τιμής σε σύγκριση με εκείνο του Ιανουαρίου.

«Τα δέντρα δείχνουν ότι έχουν μία όρεξη για παραγωγή. Βέβαια, έχουμε αρκετό χρονικό διάστημα μπροστά μας. Έχουμε τον Μάιο που πρέπει να δούμε την ανθοφορία και πώς θα τελειώσει μέχρι να αρχίσει να μεγαλώνει ο καρπός της ελιάς», αναλύει, επισημαίνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει, για παράδειγμα, μία ισχυρή βροχή ή ένας καύσωνας.

Κατά τον ίδιο, η αγωνία των παραγωγών αυτή την περίοδο σχετίζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες, με τις οποίες έχει ξεκινήσει ο Απρίλιος. «Το να ποτίζεις από τον Μάρτη ή τον Απρίλη είναι σοβαρό θέμα», υπογραμμίζει, μιλώντας για τον ήπιο χειμώνα που προηγήθηκε και την έλλειψη βροχοπτώσεων, ενώ μεταφέρει και την εικόνα του Ευρώτα, ο οποίος «δεν κυλά», ως ενδεικτική του μειωμένου υδάτινου δυναμικού στην περιοχή.

«Τώρα υπάρχει η δυνατότητα από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις, αλλά πρέπει να δούμε πόσο θα αντέξουν, καθώς κάθε χρόνο αυξάνεται η υφαλμύρωσή τους», προσθέτει.

Προβληματισμός από τη φετινή ξηρασία στους παραγωγούς της Κρήτης

Τον προβληματισμό που επικρατεί στους παραγωγούς με την πρωτοφανή ξηρασία που έχει εξελιχθεί φέτος στην Κρήτη επικοινωνεί και ο ελαιοπαραγωγός και αμπελουργός Πρίαμος Ιερωνυμάκης, εντεταλμένος σύμβουλος της περιφέρειας για την ποιότητα ζωής της υπαίθρου.

«Υπάρχει μία ξηρασία στην Κρήτη, η οποία δεν έχει ξανασυμβεί. Μιλάμε για μέσο όρο από 250 έως 300 χιλιοστά νερό», αναφέρει, υπογραμμίζοντας την ανησυχία των παραγωγών για το αν οι ελιές ακόμη και στο δέσιμο κρατήσουν τον καρπό, λόγω των συνθηκών που επικρατούν.

«Νερό υπάρχει μόνο στο 5% για να ποτίσει, στο υπόλοιπο 95% δεν υπάρχει», προσθέτει. Παραπέμποντας προς το τέλος Μαΐου, οπότε και θα ξεκαθαρίσει η εικόνα με βάση και το δέσιμο του καρπού, ο ίδιος χαρακτηρίζει αμφίβολη ακόμη την ερχόμενη παραγωγή, λαμβάνοντας υπόψη ότι και στην Ισπανία τέτοιες ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν για 2-3 χρόνια, καταστρέφοντας τη σοδειά. Μάλιστα, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει, στο αμπέλι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη λόγω και του περσινού περονόσπορου, ο οποίος αφήνει το αποτύπωμά του και για την τρέχουσα χρονιά.

Όπως υπενθυμίζει, πάντως, για το ελαιόλαδο, η περίοδος 2023/2024 έφερε πολύ μικρές ποσότητες για το σύνολο της Κρήτης, μόλις 30.000 τόνους, από τους 130.000 της προηγούμενης χρονιάς. Στο νησί, συνεχίζεται η απουσία ενδιαφέροντος για πράξεις από πλευράς αγοραστών.

«Δεν υπάρχουν και ποσότητες», συμπληρώνει, εκτιμώντας ότι οι παραγωγοί που έχουν αποθηκεύσει είναι «μετρημένοι στα δάχτυλα» και εξηγώντας ότι, λόγω αυτού, δεν υπάρχει και πανικός από την απουσία ενδιαφέροντος.

Η απροθυμία στην αγορά κατεβάζει στα 7,60 ευρώ τις τιμές στη Μεσσηνία

Η απουσία κινητικότητας στην αγορά έκανε και την τιμή να υποχωρήσει έως το τρέχον επίπεδο των 7,60 ευρώ και στη Μεσσηνία. Το εμπόριο δεν εκδηλώνει επιθυμία να αγοράσει, αλλά ούτε και οι παραγωγοί να πουλήσουν, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει από τον νομό ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος.

Κατά τον ίδιο, η μείωση της τιμής είναι αισθητή από τα επίπεδα άνω των 9 ευρώ που είχε φτάσει, μια πτώση που εκτιμάται ότι συγκρατεί και όσους παραγωγούς έχουν ακόμη προϊόν στη διάθεσή τους με την προσδοκία κάποιας ανόδου αργότερα μες στο καλοκαίρι. «Νομίζω ότι όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι Ισπανοί, να δουν ποια θα είναι τα πρώτα δείγματα από την ανθοφορία και την καρπόδεση και να κινηθούν αναλόγως, γιατί είναι πρώιμη χρονιά», εκτιμά.

Ως προς τη νέα παραγωγή, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι «όλα πάνε κατ’ ευχήν, παρότι η χρονιά είναι εξόχως πρώιμη», συμπληρώνει. Βέβαια και στην περιοχή οι παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει τα ποτίσματα σε όσες ελιές είναι ποτιστικές, αφού οι θερμοκρασίες βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή, ενώ υπαρκτός είναι ο προβληματισμός για τις καιρικές συνθήκες, με βασικό ζητούμενο μερικές βροχοπτώσεις ακόμη, ώστε να αναπληρωθεί έστω κάποια ποσότητα υδάτων στον υδροφόρο ορίζοντα, που στέρησε ο ήπιος χειμώνας.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button