Τοπικά Νέα

Επιθεώρηση Μεσσηνίας: Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα, θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Η νοοτροπία του εργοδότη το κλειδί για την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία

Τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν το 2017 σε Μεσσηνία και Λακωνία (τα δύο στο νομό μας) και σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος  Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία των δύο νομών, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί κατά ποσοστό 80%, αν είχαν ληφθεί μέτρα ασφάλειας.
Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει κάνει πολλές επιχειρήσεις να απεμπολούν βασικές τους ανάγκες, όμως όπως επισημαίνει ο Προϊστάμενος του Τμήματος Απόστολος Μανσούδης, το κόστος για τη λήψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής είναι από μηδενικό έως πολύ μικρό και σίγουρα μηδαμινό μπροστά στο κόστος που έχει και για τον εργαζόμενο και για την επιχείρηση ένα εργατικό ατύχημα.
Ευτυχώς, όπως μας επισήμανε οι νέοι επιχειρηματίες της εποχής μας είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στα θέματα αυτά. Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο Ευρώπης, μια νέα μορφή «εργατικών ατυχημάτων» έχει κάνει την εμφάνισή του και σύντομα αναμένεται να απασχολήσει και τη χώρα μας. Το «Mobbing» είναι η ηθική παρενόχληση εργαζομένων και σε πολλές χώρες της Ευρώπης ήδη οι αναρρωτικές άδειες από ψυχιάτρους, τείνουν να ξεπεράσουν τις άδειες από παθολόγους και ορθοπεδικούς.

Υγιεινή και ασφάλεια
Όπως σημείωσε ο κ. Μανσούδης η επίτευξη ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό κοινωνικοοικονομικής ευημερίας και προόδου σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία, ενώ παράλληλα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης, μέσω της διασφάλισης της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία.
Παρατήρησε ωστόσο, ότι ο τομέας  της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία δέχθηκε καίρια πλήγματα τα τελευταία μνημονιακά χρόνια.
«Το γενικότερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον των τελευταίων χρόνων, δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια στην πλήρη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, ιδίως εάν ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές συνθήκες και οι οικονομικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στην επαγγελματική νοσηρότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε. την τελευταία πενταετία καταγράφεται εν γένει μείωση του αριθμού/συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων κατ’ έτος (ενδεικτικά από 5.721 αναγγελθέντα στο Σ.ΕΠ.Ε. το 2010 μειώθηκαν το 2013 στα 5.126), η οποία ασφαλώς οφείλεται και στη συρρίκνωση των κατ’ εξοχήν επικίνδυνων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας όπως π.χ. ο κατασκευαστικός κλάδος και οι οικοδομές», πρόσθεσε.

Μεσσηνία
Στην περιοχή ευθύνης του Τμήματος που είναι οι νομοί Μεσσηνίας και Λακωνίας το 2017 αναγγέλθηκαν και διερευνήθηκαν 77 εργατικά ατυχήματα (64 στο νομό Μεσσηνίας και 13 στο νομό Λακωνίας).

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ που έχουν αναγγελθεί και διερευνηθεί:

ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΩΝ
ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
ΣΟΒΑΡΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
ΤΡΟΧΑΙΑΣ ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
2016 80 0 0 20
2017 77 3
1 αυτοαπασχολούμενος
5 21
  • Τα υπόλοιπα από τα 77 ατυχήματα, κρίθηκαν ως απλά

Ο κ. Μανσούδης επισήμανε ότι και στους δυο νομούς έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν Μικτές Επιτροπές Ελέγχου συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας στις οικοδομές και τα εργοταξιακά έργα. Διενεργούνται έλεγχοι με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα.

Πρόσληψη ενός επιθεωρητή
«Κατά το 2017 δεν κατέστη δυνατόν να συνδιοργανώσουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως συνέβη κατά το 2016. Συμμετείχαμε όμως ως εισηγητές σε μια ενημερωτική εκδήλωση στη Λακωνία με θέμα «εθνική–κοινοτική νομοθεσία για την ασφάλεια εργασίας στο ελαιουργείο και στο αγρόκτημα», σημείωσε ο κ. Μανσούδης, ενώ ακολούθως εξήγησε ότι στις 6 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με αυτόν το τμήμα Μεσσηνία – Λακωνίας θα ενισχυθεί με την πρόσληψη ενός επιθεωρητή (αναμένεται η  προκήρυξη διαγωνισμού) και ενός υπαλλήλου ΔΕ για διοικητική υποστήριξη. Σήμερα στο τμήμα υπηρετούν μόνο δυο επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και ένας οδηγός. Αυτοί οι δύο επιθεωρητές πρέπει να καλύψουν δύο νομούς, με τη Μεσσηνία να καταγράφει περίπου 3.800 επιχειρήσεις προς έλεγχο και τη Λακωνία με περίπου 1.800 επιχειρήσεις.

Θέμα νοοτροπίας
Η κρίση, όπως είναι αναμενόμενο, έχει επηρεάσει και αυτό τον τομέα, αφού οι αδήλωτοι εργαζόμενοι, όπως είναι φυσικό δεν δήλωναν τα εργατικά ατυχήματα. Ενώ και νόμιμα εργαζόμενοι δήλωναν το ατύχημα μόνο στο ΙΚΑ για να λάβουν τις παροχές και όχι στην αντίστοιχη επιθεώρηση.  Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν, καθώς πλέον από το καλοκαίρι και μετά, για να μπορέσει ένας εργαζόμενος να λάβει τις παροχές από τον ασφαλιστικό οργανισμό, πρέπει να προσκομίσει δήλωση του ατυχήματος στην επιθεώρηση.
Σε ότι αφορά τα μέτρα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, ο κ. Μανσούδης διευκρίνισε ότι είναι θέμα νοοτροπίας και όχι κρίσης.
«Κάποιοι επιχειρηματίες που έπαιρναν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και πριν την κρίση τα παίρνουν και τώρα, ενώ αυτοί που δεν συμμορφωνόντουσαν πριν, εξακολουθούν και τώρα. Το ευχάριστο όμως είναι ότι συναντάμε νέους επιχειρηματίες που λαμβάνουν τα μέτρα και μας ευχαριστούν λέγοντας μας «ευτυχώς που μας τα είπατε και γλυτώσαμε κάποια πράγματα που θα είχαν επιπτώσεις και στην επιχείρηση». Άρα είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας και λιγότερο οικονομικής ευχέρειας, διότι τα περισσότερα μέτρα δε θέλουν πάρα πολλά χρήματα. Οι νέοι σε ηλικία εργοδότες έχουν καταλάβει ότι η επένδυση σε υγιεινή και ασφάλεια είναι επένδυση για την ίδια τους την επιχείρηση. Την άρνηση τη συναντάμε περισσότερο στους παλιούς επιχειρηματίες», υπογράμμισε ο προϊστάμενος του Τμήματος.
Υπενθύμισε δε ότι τον Οκτώβριο δημοσιεύθηκε η «Έγκριση Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία για τα έτη 2016-2020» όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται ότι στη χώρα μας, ο τομέας της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία πρέπει να τίθεται ως βασική προτεραιότητα, στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας στην εργασία, με γνώμονα τις εθνικές προτεραιότητες και σε εφαρμογή της Κοινοτικής Στρατηγικής για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Mobbing
Φαίνεται όμως πως και εμείς στην Ελλάδα θα περάσουμε σε μια νέα μορφή «αναρρωτικής άδειας». Στο εξωτερικό έχουν δώσει πλέον μεγάλη σημασία στην ψυχολογική πίεση που αισθάνονται οι εργαζόμενοι  μέσα στη δουλειά τους. Το Mobbing είναι η ηθική παρενόχληση εργαζομένων.
Στην Ευρώπη έχουν διαπιστώσει ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι περισσότερες άδειες που έπαιρναν οι εργαζόμενοι, ήταν από παθολόγους και ορθοπεδικούς, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να παίρνουν από ψυχιάτρους.
Κλείνοντας ο κ. Μανσούδης επισήμανε ότι η υπηρεσία είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων (εργαζομένων, εργοδοτών, φορέων, συλλόγων) για πληροφόρηση επί των θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και τόνισε ότι στον τομέα αυτό δεν χρειάζονται ευχολόγια αλλά συνεχής προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Να σημειωθεί ότι το 2017 συνεχίσθηκε η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Σ.ΕΠ.Ε. και Πληροφοριακό Σύστημα «Ψηφιακές Υπηρεσίες μίας Στάσης») τα οποία αναμένεται να  βελτιώσουν σημαντικά την εποπτεία της αγοράς και την πληρέστερη εφαρμογή των θεσμών της υγιεινής και ασφάλειας.
Μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης sepenet.gr οι υπηρεσίες που μπορούν να διεκπεραιωθούν είναι:
– Για εργοδότες: Αναγγελία εργατικού ατυχήματος. Εκ των προτέρων γνωστοποίηση για οικοδομικά και τεχνικά έργα. Αποστολή τυχόν πρόσθετων στοιχείων που ζητούνται από τους Επιθεωρητές. Αποστολή γραπτών εξηγήσεων μετά από έλεγχο.
– Για εργαζόμενους: Αίτηση για εξέταση καταγγελιών. Οι καταγγελίες μπορούν να γίνονται επώνυμα ή ανώνυμα και στον 5ψήφιο αριθμό 15512.
Επίσης από 1/12/2017 ξεκίνησε η διαδικασία εγγραφής των Τεχνικών Ασφάλειας στην Ηλεκτρονική Βάση του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button