Δήμος ΚαλαμάταςΤοπικά Νέα

Οι ναυτικοί ζητούν κατάσχεση των δύο αλιευτικών σκαφών στο λιμάνι Καλαμάτας

Να απαγορευτεί ο απόπλους και να γίνει συντηρητική κατάσχεση των δύο αλιευτικών σκαφών SUN 1 και SUN 2 ζητούν τα πληρώματά τους με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο -τα οποία συζητήθηκαν χθες-, γιατί πιστεύουν ότι δεν θα πληρωθούν από την εταιρεία τους.

Οι 16 ναυτικοί από την Μαυριτανία και το Σουδάν ξεκίνησαν στις 23 Ιανουαρίου το ταξίδι τους από την Αίγυπτο με προορισμό τη Μαυριτανία, όπου θα παρέδιδαν τα σκάφη στη ναυλώτρια εταιρεία και θα πληρώνονταν. Ομως έπιασε θαλασσοταραχή και έτσι στις αρχές Φεβρουαρίου βρέθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας για να προστατευτούν. Μετά από έλεγχο του τοπικού Λιμεναρχείου τα σκάφη κρίθηκαν μη αξιόπλοα και απαγορεύτηκε ο απόπλους τους μέχρι να εφαρμοστούν οι παρατηρήσεις του αρμόδιου επιθεωρητή και να πληρωθούν τα πρόστιμα.

Οι ναυτικοί όμως υποστηρίζουν ότι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους από τη ναυλώτρια εταιρεία και ζουν με χρήματα που στέλνουν οι οικογένειές τους μέσω της Western Union.

Ο δικηγόρος των ναυτικών, Γιάννης Βλαχόγιαννης, πρότεινε στον δικηγόρο της άλλης πλευράς, Δημήτρη Καούνη, να έρθουν σε συμβιβασμό, καταβάλλοντας η εταιρεία σε μετρητά το ήμισυ του ποσού που οφείλει στα μέλη των πληρωμάτων κι έτσι να ξεκινήσουν για τον προορισμό τους, τη Μαυριτανία.

Η ναυλώτρια εταιρεία αντιπρότεινε μέσω του δικηγόρου της να εκδώσει εγγυητική επιστολή σαουδαραβικής τράπεζας, η οποία συνεργάζεται με ελληνική· ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από τους ναυτικούς και έτσι εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 10 ημέρες, οπότε και κατατέθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για συντηρητική κατάσχεση των δύο αλιευτικών από τα πληρώματά τους, μέχρι να επιδικαστεί η απαίτηση που έχουν για την είσπραξη των μισθών τους, το δικαστήριο έδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ τους απαγορεύοντας τον απόπλου των δύο αλιευτικών.

Οπως έγινε σαφές χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας και όπως κατέθεσε κι ο νόμιμος εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας, τα δύο ψαράδικα είχαν πορεία από την Αίγυπτο στη Μαυριτανία και τα πληρώματα θα έπαιρναν τα χρήματά τους εφόσον έφταναν στον προορισμό τους. Ομως στις 5 Φεβρουαρίου έπεσαν σε κακοκαιρία και αναζήτησαν καταφύγιο στο λιμάνι της Καλαμάτας. Απαγορεύτηκε ο απόπλους λόγω διαπίστωσης ελλείψεων από το Λιμεναρχείο μετά από επιθεώρηση των δύο αλιευτικών, και έκτοτε παραμένουν στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Μια απόπειρα για να αποπλεύσουν έγινε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά τα διπλώματα του πληρώματος (εκτός των δύο καπετάνιων) δεν τους επέτρεψαν να φύγουν γιατί ήταν ανεπαρκή.

Ετσι, όπως ο δικηγόρος της εταιρείας Δημήτρης Καούνης είπε στο δικαστήριο, άλλαξαν σημαία ώστε να είναι μικρότερες οι απαιτήσεις και να επιτραπεί ο απόπλους. Οταν όμως έγινε αυτό, οι ναυτικοί κατέφυγαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές ζητώντας να μπλοκάρουν τον απόπλου των αλιευτικών, αιτούμενοι τη συντηρητική κατάσχεση των σκαφών.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Από την πλευρά των ναυτικών κατέθεσε ως μάρτυρας ο καπετάνιος του ενός αλιευτικού. Υποστήριξε ότι πέρα από 1.000 δολάρια τα οποία έλαβαν όταν ανέβηκαν στα αλιευτικά στην Αίγυπτο, καθώς και 550 ευρώ το διάστημα που παραμένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, η ναυλώτρια εταιρεία δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον.

Αντίθετα, ο μάρτυρας της ναυλώτριας (μια εταιρεία που ψαρεύει και εμπορεύεται διεθνώς ψάρια) υποστήριξε ότι ασχολήθηκε άμεσα με την επίλυση των προβλημάτων, πληρώνοντας τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ενώ τροφοδοτούσε και το πλήρωμα με τρόφιμα. Επίσης, τόσο ο μάρτυρας όσο και ο δικηγόρος Γ. Καούνης ξεκαθάρισαν στο δικαστήριο ότι οι συμβάσεις των ναυτικών με την εταιρεία αναφέρουν ότι θα πληρώνονταν αφού μετέφεραν τα σκάφη στη Μαυριτανία, ενώ δεν είναι υπάλληλοι της εταιρείας, αλλά εκτελούσαν σύμβαση έργου.

Εν τω μεταξύ, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είναι -όπως ακούστηκε κατά την ακροαματική διαδικασία- ο μόνος λόγος πλέον για τον οποίο τα αλιευτικά σκάφη δεν φεύγουν, αφού έχουν ξεπεραστεί όλα τα άλλα εμπόδια.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα όχι νωρίτερα από ένα μήνα.

Ν.Κ.

eletheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button