Κόσμος

Κάτι τρέχει με τα F-35: Εκατοντάδες προβλήματα εντοπίζει έκθεση του Πενταγώνου

Έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας αποκάλυψε αρνητικά στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς F-35, κάτι το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους Αμερικανούς αξιωματούχους για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter.

Ένα από τα πιο προηγμένα και ακριβά μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, φαίνεται ότι πετάει με περισσότερα από 800 καταγεγραμμένα προβλήματα και ελλείψεις σε τομείς όπως στο λογισμικό και σε άλλα ψηφιακά συστήματα που διαθέτουν τα F-35, σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου.

Η έκθεση του Πενταγώνου
Ειδικότερα, ο Ρόμπερτ Μπέλερ, Διευθυντής Επιχειρησιακών Δοκιμών του Πενταγώνου ανέφερε ότι στα stealth μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς εντοπίστηκαν συνολικά 871 ελλείψεις και δυσλειτουργίες σε λογισμικά και ψηφιακά συστήματα για το 2020, αριθμός μικρότερος από τα 941 προβλήματα που είχαν εντοπιστεί το 2018.

Το ανησυχητικό είναι ότι στο F-35 συνεχίζουν να υπάρχουν τουλάχιστον 10 προβλήματα «Κατηγορίας 1», ήτοι προβλήματα που «ενδέχεται να προκαλέσουν θάνατο ή τραυματισμό, καταστροφή ή σοβαρή ζημιά στο οπλικό σύστημα, και περιορίζουν την ετοιμότητά του για μάχη», σύμφωνα με το Flight Global.
Στα χέρια Μπάιντεν οι αποφάσεις

H κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, επισήμανε, πάντως, ότι τα προβλήματα αυτά είναι «κατηγορίας 1Β» ήτοι δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, αλλά επηρεάζουν την ετοιμότητα του μαχητικού για αποστολή και τόνισε ότι για τα εννέα έχουν ήδη βρεθεί λύσεις.

Αυτό που μένει να φανεί είναι το πως η επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί τις προκλήσεις που έχουν ανακύψει στα F-35, καθώς επίσης και στις πιέσεις της Άγκυρας για την επαναφορά της στο πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών.

 

[πηγή]

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button