Αγροτικά

Κλιματική αλλαγή: Καθίζηση της παγκόσμιας οινοπαραγωγής το 2023 – Η χειρότερη χρονιά για τα κρασιά εδώ και 62 χρόνια

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε την περσινή χρονιά κατά 10% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και έξι δεκαετίες λόγω των ακραίων κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπελιών και Κρασιών (International Organisation of Vine and Wine-OIV).

Όπως αναφέρει ο οργανισμός, που καλύπτει την παραγωγή κρασιού σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη, η δραστική πτώση στην οινοπαραγωγή οφείλεται ως επί το πλείστον στις «ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες» με τον διευθυντή του, Τζον Μπάρκερ, να υπογραμμίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις «της ξηρασίας, της ακραίας ζέστης, πυρκαγιών, σφοδρών βροχοπτώσεων που προκαλούν πλημμύρες και μυκητιακές ασθένειες σε μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου».

Μεγάλο πλήγμα για Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία, Χιλή και Νότια Αφρική

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν η Αυστραλία ( πτώση κατά 26%) και η Ιταλία (πτώση κατά 23%). Η Ισπανία απώλεσε πάνω από το ένα πέμπτο της οινοπαραγωγής της, στη Χιλή και τη Νότια Αφρική η πτώση ξεπέρασε το 10%, αλλά η Γαλλία κατέγραψε άνοδο 4%, που την κατέστησε μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον OIV η παγκόσμια σοδειά σταφυλιών ήταν η χειρότερη από το 1961, ενώ σε ένα ακόμη δυσάρεστο μαντάτο για τους οινοπαραγωγούς η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 3% την περασμένη χρονιά.

Ο Τζον Μπάρκερ επεσήμανε ότι μολονότι τα κλιματικά προβλήματα δεν ευθύνονται αποκλειστικά για τη δραστική πτώση της παραγωγής κρασιού, «η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η κλιματική αλλαγή.

«Γνωρίζουμε ότι το αμπέλι, ως μακρόβιο φυτό που καλλιεργείται σε συχνά ευάλωτες περιοχές, επηρεάζεται έντονα από την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Η χαμηλότερη κατανάλωση κρασιού παγκοσμίως από το 1996

Η κατανάλωση κρασιού το 2023 έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό από το 1996 επιβεβαιώνοντας την πτωτική τάση της τελευταίας πενταετίες, που αποδίδεται εν μέρει στην εκτόξευση των τιμών λόγω του πληθωρισμού και τη μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της. Ένας πρόσθετος λόγος, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΟΙV είναι «οι δημογραφικές αλλαγές και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Όμως, δεδομένων των πολύ περίπλοκων επιρροών στην παγκόσμια ζήτηση αυτή τη στιγμή», είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η πτώση θα συνεχιστεί. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο πληθωρισμός είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που επηρέασε τη ζήτηση το 2023», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπελιών και Κρασιών οι Πορτογάλοι, οι Γάλλοι και οι Ιταλία παραμένουν οι κατά κεφαλήν παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωση κρασιού.

Oι εκτάσεις γης, όπου καλλιεργούνται αμπέλια για σταφύλια προς κατανάλωση ή για παραγωγή κρασιού μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα 72 εκατ. στρέμματα, αλλά η Ινδία σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στο τοπ τεν των παραγωγών σταφυλιών αυξάνοντας κατά 3% την έκταση των αμπελώνων της.

iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button