ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Άρθρο – πρόταση για την λειτουργία του Α.Σ. Γαργαλιάνων

Στιγμιότυπο-οθόνης-1122


Της Βούλας Πουλοπούλου

 ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Η παραγωγική  βάση του Συνεταιρισμού  και η περιουσία του είναι δηλωτικά στοιχεία της αναγκαιότητας για την στοιχειοθέτηση της συμφερότερης και πλέον εξορθολογισμένης  διαδικασίας για την επίλυση των θεμάτων που έχουν ανακύψει .

1.ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

2.ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

3.ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ  ΑΛΛΕΣ ΥΠΑΧΡΕΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασίας πώλησης του συνεταιρισμού με την εκχώρηση έναντι χαμηλού τιμήματος ,όλων των περιουσιακών στοιχείων που ορίζουν την λειτουργία του αυτό καθ αυτό   και αν ακόμη δεν προσδιορίζεται στο καταστατικό  του ή ίδια η λειτουργία του από την ίδρυσή του και εντεύθεν ταυτίζεται με την έκθλιψη και όχι με την εμπορία ή οποία εξελίχθηκε και οργανώθηκε μεταγενέστερα και δεν αποτελεί καθολική αλλά προαιρετική συμπεριφορά των συνεταίρων.

Επειδή τα προβλήματα είναι καθολικά και κρίσιμα αφορούν τον εξυχρονισμό και την αναβάθμιση  της παραγωγικής βάσης της χώρας ταυτόχρονα με τους τους παραγωγούς να βρίσκονται  σε αδιέξοδο ,ορίστηκε  με την σύμφωνη γνωμοδότηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων  ΥΠΑΑΤ  Ε.Ε ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ νομοθετικό πλαίσιο για την εξυγίανση και την λειτουργία  των συνεταιρισμών τον 4384/2016.

Με το νέο αυτό πλαίσιο όσοι συνεταιρισμοί   θέλουν  επιβιώσουν  μπορούν να βρουν    διέξοδο μέσα από συγκεκριμένη και μεθοδική διαδικασία.

1.Πρέπει να συντάξουν πρόταση βιωσιμότητας  : Το θέμα της βιωσιμότητας με δεδομένη την παραγωγική μας βάση ,εφόσον αυτή δρα και  συμπεριφέρεται συντεταγμένα, ανοίγεται με θετικό πρόσημο.

2.Πρέπει να αφομοιώσουν έντοκα τα οφειλόμενα στο ίδιο τους το σώμα  με βάση τον πολλαπλασιαστή  του συνεταιριστικού κεφαλαίου ,έτσι ώστε η  τράπεζα να ανοίξει  την κάνουλα της χρηματοδότησης  επειδή θα διακινεί η  ίδια την χρηματοοικονομική δραστηριότητα  και με βάση τα μεγέθη θα προκύπτει η δυνατότητα  χρηματοδότησης.

Φυσικά η αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, είναι προαιρετική διαδικασία και  η υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα παραμένει μία για κάθε συνεταίρο με το δικαίωμα της (1)μιας ψήφου.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΦΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ  ΑΦ ΕΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σημ: Ο αγοραστής όπως είναι λογικό έχει λιγότερες δυνατότητες  χρηματοδότησης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γιαυτό έχει και δυσκολία χρηματοδότησης.

 Ο συνεταιρισμός δεν νομιμοποιείται να εκχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία των μελών χωρίς πλήρη και οριστική εξόφληση των υποχρεώσεων τους στις τράπεζες. Εδώ αν υπάρξει οποιαδήποτε λάθος κίνηση και μείνουν οι εναπομείναντες συνεταίροι χωρίς τα περιουσιακά τους στοιχεία και χρεωμένοι  έστω και για μια μέρα  ,υπάρχει σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων  τους.

Το  νομοθετικό πλαίσιο της χώρας  σε συνάρτηση με τους κανονισμούς της Ε.Ε δίνει την δυνατότητα της μεθοδευμένης εξυγίανσης, με βάση την κερδοφορία και επειδή αυτή η μεθόδευση απαιτεί συντεταγμένες τις δυνάμεις βλέπει θετικά την εξόφληση των πιο αδύναμων μελών, ώστε να δώσει την δυνατότητα ανάκαμψης του συνόλου του σώματος στο στόχο την οικονομική ισχύ του συνεταιρισμού.

Αυτό είναι φυσικό να μην μπορεί να το εγγυηθεί ο αγοραστής με έδρα άλλη χώρα που όπως  και ν’χει θα κάνει εξαγωγή συναλλάγματος σε μια εποχή που η χώρα έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας και δανείζεται με αποτέλεσμα την επιτροπεία. Επομένως έχουν ωφέλεια οι συστηματικές τράπεζες να δανείσουν τον συνεταιρισμό  για να μένει η ρευστότητα σ αυτές, πράγμα που είναι φυσικό να πράξουν.

3.Πρέπει να λειτουργήσουμε ενωτικά:

Το ζητούμενο είναι πόσο συντεταγμένα και σύντομα θα γίνουν οι διαδικασίες και πόσο θα ενώσουν τις δυνάμεις τους οι συνεταίροι να επαναλειτουργήσουν τον συνεταιρισμό, χωρίς αντιπαλότητες ,καταμερισμούς ευθυνών και αλληλοκατηγορίες ,πράγμα φυσικό να συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες μετά την τόση πίεση  που υπέστησαν τα μέλη όλο αυτό το διάστημα.

Στη περίπτωση που παραβλέψουν τις προσωπικές πικρίες ,μπορούν να επανακινήσουν την λειτουργία του εργοστασίου και να κάνουν πρόσκληση ενδιαφέροντος στις αγορές ,έτσι ώστε να έχουν σύντομα  χρήματα.

Φυσικά μέσα απ αυτή την διαδικασία δεν περισσεύει κανένας και πρέπει όσοι δουν τα σχεδιαζόμενα για να μην πω διαφαινόμενα μακροπρόθεσμα οφέλη για τον τόπο και τους ίδιους θα επανέλθουν στον συνεταιρισμό ,γιατί μόνο έτσι θα αντέξουν τις σχεδιαζόμενες πιέσει ς του οργανισμού διεθνούς εμπορίου ΟΑΣΑ για τον έλεγχο της παραγωγής ελαιολάδου ,όπου εκεί θα δουν τον μηδενισμό της αξίας του προϊόντος τους ,στόχευση που έχει ήδη σχεδιαστεί αλλά φυσικά όλα τα σχέδια μπορεί να μείνουν επί χάρτου αν και οι παραγωγοί κάνουν τα δικά τους και συντεταγμένα και με στρατηγικό σχεδιασμό  βγαίνουν στις αγορές. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό :ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΘΕΙΤΕ!!!!!!!χωρίς ιερατεία και διαπλοκή με όρους εμπορίου. Συνεργαστείτε με ειδικούς  για τις προτιμήσεις  των αγοραστών σας  βγείτε επιθετικά στην αγορά .Η μιζέρια δεν ταιριάζει σε αυτόν τον κάμπο!!!

4.Πρέπει να δεχθούμε χρηματοδότηση από όσα μέλη έχουν δηλώσει ότι δέχονται να δώσουν άμεσα χρήματα   για την εκκίνηση του ελαιουργείου.

5.Πρέπει οι συνεταίροι σε συνεργασία με ειδικούς να δουν τα ζητήματα των εργαζομένων  καθώς και τον εξορθολογισμό των δαπανών, καθώς και την ρύθμιση των τρεχουσών υποχρεώσεων σε συνεταίρους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη λόγω ασθενειών κλπ.

Το σημαντικό και προεξάρχον να είμαστε ακριβείς στις υποχρεώσεις μας και να δημοσιοποιούμε απ δω και στο εξής σε όλα τα μέλη μας με κάθε τρόπο στο καθένα χωριστά κάθε συμφωνία και όλους τους ισολογισμούς μας καθώς και να υπάρχει πρόσβαση  σε όποιο μέλος το θελήσει, σε όλες τις χρεοπιστώσεις που θα διενεργούνται .Επί πλέον οι συνεδριάσεις θα είναι ανοιχτέ ς για τα μέλη καθώς θα μπορούν και να παρίστανται στο κλείσιμο μεγάλων συμφωνιών.

Αλλάζουμε συμπεριφορά  για το καλό μας!

BOΥΛΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Σχετικά Άρθρα

9 thoughts on “Άρθρο – πρόταση για την λειτουργία του Α.Σ. Γαργαλιάνων”

 1. κ. Βούλα, όλα αυτά που λέτε ειναι σεβαστά και άγια, ….. δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα κανέναν να μιλάει για ευθύνες, για κατάχρηση, για συνέπεια, για ποινικές διώξεις. Πάλι Λάδι θα την βγάλουν αυτοί που έφεραν τον Συνεταιρισμό σε αυτή την κατάσταση ??? τελικά είμαστε όλοι τόσο LARGE Η᾽ τόσο ηλίθιοι ???

 2. κ. Βούλα, όλα αυτά που λέτε ειναι σεβαστά και άγια, ….. δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα κανέναν να μιλάει για ευθύνες, για κατάχρηση, για συνέπεια, για ποινικές διώξεις.
  Πάλι Λάδι θα την βγάλουν αυτοί που έφεραν τον Συνεταιρισμό σε αυτή την κατάσταση ???
  Τελικά είμαστε όλοι τόσο LARGE η᾽ τόσο ηλίθιοι ???

 3. κ. Βούλα, όλα αυτά που λέτε ειναι σεβαστά και άγια, ….. δεν έχω
  ακούσει μέχρι τώρα κανέναν να μιλάει για ευθύνες, για κατάχρηση, για
  συνέπεια, για ποινικές διώξεις.
  Πάλι Λάδι θα την βγάλουν αυτοί που έφεραν τον Συνεταιρισμό σε αυτή την κατάσταση ???
  Τελικά είμαστε όλοι τόσο LARGE η᾽ τόσο ηλίθιοι ???

 4. «Αλλάζουμε συμπεριφορά για το καλό μας!”.
  Για να αλλάξουμε «συμπεριφορά” πρέπει πιστεύω να μάθουμε ποια ήταν η «συμπεριφορά” των τελευταίων 15 ετών στη διαχείρηση. Εγώ σαν μέλος του ΑΣΓ πότε θα μάθω ποιες «συμπεριφορές” μας οδήγησαν στην χρεοκοπία;
  Ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι της καταστροφής; Ποια ήταν τα «λάθη” που έκαναν… για να μην επαναληφθούν ξανά; Ποιοί και πως έπαιρναν τις καταστροφικές για τον συνεταιρισμό αποφάσεις; Πόσοι αποφάσιζαν από τα 250 μέλη; Ήταν περισσότεροι από 4-5-6 άτομα; Υπάρχουν πρακτικά των συνεδριάσεων με τα ονόματα των παρόντων;
  Αν δεν γίνουν γνωστές οι παλιές «συμπεριφορές”… αν συνεχίσουμε να βἀζουμε όλα τα βρώμικα κάτω από το χαλί… δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Καινούργιο ξεκίνημα δεν γίνεται χωρίς πλήρη διαφάνεια. Όλα στο φως εδώ και τώρα!

 5. Ας μάθουμε επιτέλους τα ετήσια έξοδα που είχε το ελαιοτριβείο, πόσα άτομα απασχολούσε και τι μισθούς παίρνουν. Τα άλλα ελαιοτριβεία πως δουλεύουν με τα μισά λειτουργικά εξοδά ?? Πως εξαφανίστηκαν 2.000.000 + euro ??? Πείτε την αλήθεια στους συμπολίτες σας. Οι περισσότεροι ειναι φίλοι, συγγενείς σας …. υποφέρουν για τα δικά σας λάθοι. Δυστυχώς δεν έχετε ούτε τσίπα, ούτε φιλότιμο.

 6. Μπορούν να μας πούν πόσα άτομα μας δουλεύουν τόσα χρόνια και τι μισθούς έπαιρναν ???
  Μπορούν να μας πούν πως είναι βιώσιμα τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία, και πως έχουν τα μισά ετήσια έξοδα ??? Μπορούν να μας πούν που διάολο πήγαν τα 2.000.000+ ευρώ μας ???
  Μπορούν να μας πούν πως αντικρίζουν τους συμπατριώτες τους που τους εξαπάτησαν και τους εφαγαν τα λεφτά και το λάδι ???
  Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο.
  Δυστυχώς αυτούς εμπιστευτήκαμε …….

 7. Μπορούν να μας πούν πόσα άτομα μας δουλεύουν τόσα χρόνια και τι μισθούς έπαιρναν ???
  Μπορούν
  να μας πούν πως είναι βιώσιμα τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία, και πως έχουν
  τα μισά ετήσια έξοδα ??? Μπορούν να μας πούν που διάολο πήγαν τα
  2.000.000+ ευρώ μας ???
  Μπορούν να μας πούν πως αντικρίζουν τους συμπατριώτες τους που τους εξαπάτησαν και τους εφαγαν τα λεφτά και το λάδι ???
  Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο.
  Δυστυχώς αυτούς εμπιστευτήκαμε …….

 8. Ένα τόσο σημαντικό θέμα που καίει εκατοντάδες οικογένειες για την πορεία του συνεταιρισμού και δεν ειναι στα πρωτοσέλιδα ??? Βγείτε κιόλας να τα πιούμε το Βράδυ στο γνωστό καφενείο με αυτούς που μας μάδησαν. Ρε καλά να πάθουμε …… αυτά μας αξίζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.